Tijdens het onderzoek

Op de afdeling Radiologie laat u in de kleedkamer alle mogelijke metalen voorwerpen achter. Ook uw begeleider moet dit doen.

In de MRI-onderzoekskamer gaat u op uw buik op de onderzoekstafel liggen. In de matras zit een uitsparing voor uw ontblote borsten. U kunt uw armen naar beneden, langs uw lichaam laten liggen. Uw hoofd komt op een steun of kussen te liggen. Onderstaande foto is gemaakt tijdens een punctie van de borst met MRI. Voor een MRI van de borst ligt u op dezelfde manier op uw buik, maar we klemmen uw borst niet vast.

Als u goed ligt, schuiven we u op de onderzoekstafel in het MRI-apparaat: een buis van 1,5 meter lang met een doorsnede van 70 cm. 

Bij een MRI scan zonder ademinstructies kunt u ter afleiding via de hoofdtelefoon naar de radio luisteren. Door het magnetisch veld is de kwaliteit van de muziek niet heel erg goed. Het geluid van de MRI komt meestal boven de muziek uit. Tijdens het onderzoek communiceert de laborant af en toe met u via de intercom. U krijgt een alarmbel in de MRI waarmee u de laborant kunt waarschuwen als u deze wilt spreken.

Tijdens het onderzoek maken we meerdere opnamen. Per opname kan dit 2 seconden, maar ook 5 minuten duren. Een gemiddeld MRI-onderzoek van uw borsten duurt 20 minuten.

Contrastvloeistof

Tijdens het MRI-onderzoek dienen we u contrastvloeistof toe. De contrastvloeistof zorgt ervoor dat verschillen tussen weefsels zoals bijvoorbeeld afwijkingen en normaal klierweefsel op een MRI onderzoek beter te zien zijn. Om contrastvloeistof toe te dienen krijgt u een infuus in uw arm. Mocht u eerder een allergische reactie hebben gehad tijdens of na een MRI onderzoek, neem dan contact op met de afdeling Radiologie. Ook als u een slechte nierfunctie heeft vragen wij u contact op te nemen met de afdeling Radiologie.

Kijk hier voor meer informatie over contrastvloeistof.

Patiëntenzorg Onderzoeken MRI-scan borst(en)

Wat is een MRI-scan?

Met een MRI-scan kunnen we eventuele afwijkingen in uw borst(en) zichtbaar maken. MRI (Magnetic Resonance Imaging) maakt gebruik van een zeer sterke magneet en radiogolven.

MR controlelijst 3 weken vóór uw MRI invullen

Het sterke magneetveld van het MR-toestel kan soms, wanneer zich metalen voorwerpen in of op uw lichaam bevinden, schadelijk zijn. lees meer

MR controlelijst 3 weken vóór uw MRI invullen

Het sterke magneetveld van het MR-toestel kan soms, wanneer zich metalen voorwerpen in of op uw lichaam bevinden, schadelijk zijn. Daarom vragen wij u een MR controlelijst in te vullen.

U kunt de MR controlelijst invullen via mijnRadboud óf als u de activatiecode heeft geactiveerd. We verzoeken u de controlelijst in te vullen 3 weken voor uw afspraak

Is uw antwoord Ja op 1 of meer vragen uit de lijst, dan ontvangen wij daarover een automatisch bericht en hebben wij voldoende tijd om uit te zoeken of u veilig in de MRI kunt. Bij implantaten vragen wij eventueel informatie op bij de fabrikant of bij het ziekenhuis waar het geïmplanteerd is.

Als u de vragenlijst via mijnRadboud volledig heeft ingevuld, dan kunt u zich aanmelden bij de aanmeldzuil. De aanmeldzuil controleert of u de vragenlijst volledig heeft ingevuld. Zo ja, komt er een ticket uit de zuil en kunt u met het ticket doorlopen naar de wachtkamer. Zo nee, verwijst de aanmeldzuil u naar onze baliemedewerker.

mijnRadboud

Meer informatie over mijnRadboud.

Activatiecode

Heeft u van ons een activatiecode gekregen in uw afspraakbrief, dan moet u de activatiecode activeren voordat deze verloopt. Instructiefilm (Youtube). U activeert de activatiecode via mijnRadboud. Daar vindt u tevens meer informatie over de activatiecode.

Direct inloggen

Om direct in te loggen op mijnRadboud, klik hier.
Later nogmaals naar mijnRadboud gaan, kan door te klikken op de afbeelding van het hoofd (deze afbeelding is op elke webpagina steeds rechtsboven in beeld).

Als invullen via internet niet mogelijk is

Vult u dan deze controlelijst in, 3 weken voor uw afspraak. De controlelijst gaat over eventuele in uw lichaam ingebrachte materialen in. In de lijst staat aangegeven wanneer u ons moet bellen. Neemt u deze lijst mee tijdens uw bezoek als u overal met “nee” antwoordt. De lijst levert u dan in bij de balie van de afdeling Radiologie. Als u de lijst op papier invult, kunt u zich niet aanmelden bij de aanmeldzuil, maar moet u zich aanmelden bij de balie.


De MRI-scan met een pacemaker of ICD

U kunt niet zomaar in de MRI met een pacemaker of ICD. Mogelijk zijn extra voorzorgsmaatregelen nodig. lees meer

De MRI-scan met een pacemaker of ICD

Met een MRI-scan kunnen we eventuele afwijkingen in uw lichaam zichtbaar maken. MRI (Magnetic Resonance Imaging) maakt gebruik van een zeer sterke magneet en radiogolven. Als u een pacemaker of ICD (Implanteerbare Cardioverter Defibrillator, ofwel inwendige defibrillator) heeft, kunt u niet zomaar in de MRI.

Neem contact met ons op of vul de MR-controlelijst in

Het is belangrijk dat u ons vooraf laat weten dat u een pacemaker of ICD heeft. U kunt dit aan ons laten weten door 3 weken vóór uw MRI (liefst nog eerder) de MR-controlelijst in te vullen (zie blokje MR-controlelijst). Of u belt minstens 3 weken vóór uw MRI met onze Helpdesk om dit door te geven. Bel ons ook als u al eerder in de MRI geweest bent met uw pacemaker. Het telefoonnummer van de helpdesk is 024- 361 45 29. Wij hebben dan ruim de tijd om uit te zoeken of uw pacemaker echt in de MRI kan en of er speciale voorzorgsmaatregelen nodig zijn die door ons geregeld moeten worden.

Extra voorzorgsmaatregelen

Als extra voorzorgsmaatregel is een hartstimulatiespecialist (pacemakertechnicus) aanwezig. De hartstimulatiespecialist zet uw pacemaker/ICD vlak voor het onderzoek in een veilige stand. Daarna maken we de opnamen. Als u tijdens de MRI-scan voelt dat uw pacemaker/ICD iets opwarmt of dat de magneet er licht aan trekt, kunt u dit altijd aangeven. De hartstimulatiespecialist controleert uw pacemaker/ICD direct na het onderzoek en zet daarna de oorspronkelijke instellingen terug.

MR controlelijst

Ook als u telefonisch overleg met ons heeft gehad, willen we graag dat u de MR controlelijst (via internet) invult in verband met de overige vragen. Wilt u dan tevens vermelden of u al contact met ons heeft gehad? 

Het onderzoek


Voor het onderzoek

Het is belangrijk om u goed voor te bereiden op dit onderzoek.

lees meer

Voor het onderzoek

Het MRI-apparaat maakt geluid. Om dit te dempen, krijgt u oordopjes of een hoofdtelefoon.

Geen metaal

Metalen voorwerpen in of buiten uw lichaam worden zeer sterk naar het apparaat getrokken. Daarom mag u de MRI onderzoekskamer niet betreden met metalen voorwerpen, zoals

  • Een rolstoel
  • Sleutels
  • Pasjes met een chip of magneetstrip
  • Gehoorapparaten
  • Mobiele telefoons
  • Een horloge
  • Een pacemaker / defibrillator (of draden hiervan), geïmplanteerde kaakmagneetjes, neurostimulator in het wervelkanaal, blaasstimulator of niet-afkoppelbare insulinepomp
  • Metaalsplinters in het oog, een bepaalde oudere vaatclip in het hoofd, een hartklep, of bepaald type gehoorbeenprothese heeft.

Uw begeleider mag deze voorwerpen ook niet meenemen. De meeste moderne typen gewrichtsprothesen zoals in een heup of knie geven geen problemen.

Kleding en sieraden

We raden u aan sieraden en kostbaarheden thuis te laten. Een piercing van zilver, goud of andere edelmetalen kan wel blijven zitten. Kies voor kleding en schoenen zonder metaal. Het is makkelijk om aparte kleding voor boven- en onderlichaam te dragen. U krijgt van ons een vestje waarbij uw borsten bloot blijven. Vaak zit er metaal in schoenen. Neemt u daarom alstublieft slippers of sneakers mee, zodat u van het kleedhokje naar de onderzoekskamer kunt lopen op uw eigen slippers of sneakers. Wilt u uw haren samenbinden neem een haarelastiek mee waar geen metaal in zit.

Medicijngebruik

Als u medicijnen gebruikt, kunt u deze innemen op de gebruikelijke manier.

Zwangerschap en borstvoeding

Als u zwanger bent of borstvoeding geeft, kunnen we het onderzoek niet uitvoeren. Zwangerschap en borstvoeding hebben namelijk invloed op het klierweefsel in uw borsten. We verzoeken u contact op te nemen met de afdeling Radiologie als u zwanger bent.

Claustrofobie

Als u (veel) last heeft van claustrofobie, kunt u dit bij uw behandelend arts of huisarts melden. Als het nodig is, kunnen zij u een rustgevend medicijn voorschrijven. Deze medicijnen beïnvloeden meestal uw rijvaardigheid, dus zorg er dan voor dat u zelf die dag niet meer aan het verkeer hoeft deel te nemen.


Tijdens het onderzoek

Tijdens de MRI-scan maken we meerdere opnamen van uw borst in het MRI-apparaat. Een gemiddeld onderzoek duurt ongeveer 20 minuten.

lees meer

De uitslag

De radioloog beoordeelt de opnamen en maakt een verslag. De uitslag van het MRI-onderzoek bespreekt u tijdens een vervolgafspraak met uw behandelend arts.

Meer informatie


Afspraak wijzigen

Wilt u uw afspraak wijzigen of afzeggen? Geef het aan in ’mijnRadboud’ of neem contact op met de afdeling of polikliniek waar u een afspraak heeft. 

inloggen mijnRadboud
  • Medewerkers
  • Intranet