Na het onderzoek

U krijgt van de MBB’er een handdoek en een washandje om u op te frissen in de kleedkamer. Door het medicijn Buscopan kunt u even wazig zien. Dit gaat vanzelf weer over. Na het onderzoek kunt u weer eten en drinken zoals u gewend bent. Het is mogelijk dat u door de Dulcolax nog één of twee dagen last heeft van diarree.

Uitslag

Na het onderzoek kijkt de MBB’er of de opnamen gelukt zijn. De radioloog beoordeelt later de opnamen en maakt een verslag. De uitslag van het MRI onderzoek bespreekt u met uw behandelend arts tijdens een vervolgafspraak.

Patiëntenzorg Onderzoeken MRI van de baarmoeder

Wat is een MRI van de baarmoeder?

Met een MRI scan kunnen met behulp van radiogolven eventuele afwijkingen in de baarmoeder zichtbaar worden gemaakt. lees meer

Wat is een MRI van de baarmoeder?

Met een MRI scan kunnen met behulp van radiogolven eventuele afwijkingen in de baarmoeder zichtbaar worden gemaakt.

Wat is een MRI onderzoek?

MRI is een techniek om afbeeldingen van het lichaam te maken met behulp van een zeer sterke magneet en radiogolven (geen röntgenstralen). De MRI bestaat uit een buis van 1,5 meter lang met een doorsnede van 70 cm. De buis is van binnen verlicht en aan beide kanten open. Het deel van uw lichaam dat onderzocht moet worden komt in het midden van de buis, u ligt er dus maar voor een deel in. Voor zover bekend is een MRI onderzoek onschadelijk.

MR controlelijst 3 weken vóór uw MRI invullen

Het sterke magneetveld van het MR-toestel kan soms, wanneer zich metalen voorwerpen in of op uw lichaam bevinden, schadelijk zijn. lees meer

MR controlelijst 3 weken vóór uw MRI invullen

Het sterke magneetveld van het MR-toestel kan soms, wanneer zich metalen voorwerpen in of op uw lichaam bevinden, schadelijk zijn. Daarom vragen wij u een MR controlelijst in te vullen.

U kunt de MR controlelijst invullen via mijnRadboud óf als u de activatiecode heeft geactiveerd. We verzoeken u de controlelijst in te vullen 3 weken voor uw afspraak

Is uw antwoord Ja op 1 of meer vragen uit de lijst, dan ontvangen wij daarover een automatisch bericht en hebben wij voldoende tijd om uit te zoeken of u veilig in de MRI kunt. Bij implantaten vragen wij eventueel informatie op bij de fabrikant of bij het ziekenhuis waar het geïmplanteerd is.

Als u de vragenlijst via mijnRadboud volledig heeft ingevuld, dan kunt u zich aanmelden bij de aanmeldzuil. De aanmeldzuil controleert of u de vragenlijst volledig heeft ingevuld. Zo ja, komt er een ticket uit de zuil en kunt u met het ticket doorlopen naar de wachtkamer. Zo nee, verwijst de aanmeldzuil u naar onze baliemedewerker.

mijnRadboud

Meer informatie over mijnRadboud.

Activatiecode

Heeft u van ons een activatiecode gekregen in uw afspraakbrief, dan moet u de activatiecode activeren voordat deze verloopt. Instructiefilm (Youtube). U activeert de activatiecode via mijnRadboud. Daar vindt u tevens meer informatie over de activatiecode.

Direct inloggen

Om direct in te loggen op mijnRadboud, klik hier.
Later nogmaals naar mijnRadboud gaan, kan door te klikken op de afbeelding van het hoofd (deze afbeelding is op elke webpagina steeds rechtsboven in beeld).

Als invullen via internet niet mogelijk is

Vult u dan deze controlelijst in, 3 weken voor uw afspraak. De controlelijst gaat over eventuele in uw lichaam ingebrachte materialen in. In de lijst staat aangegeven wanneer u ons moet bellen. Neemt u deze lijst mee tijdens uw bezoek als u overal met “nee” antwoordt. De lijst levert u dan in bij de balie van de afdeling Radiologie. Als u de lijst op papier invult, kunt u zich niet aanmelden bij de aanmeldzuil, maar moet u zich aanmelden bij de balie.


De MRI-scan met een pacemaker of ICD

U kunt niet zomaar in de MRI met een pacemaker of ICD. Mogelijk zijn extra voorzorgsmaatregelen nodig. lees meer

De MRI-scan met een pacemaker of ICD

Met een MRI-scan kunnen we eventuele afwijkingen in uw lichaam zichtbaar maken. MRI (Magnetic Resonance Imaging) maakt gebruik van een zeer sterke magneet en radiogolven. Als u een pacemaker of ICD (Implanteerbare Cardioverter Defibrillator, ofwel inwendige defibrillator) heeft, kunt u niet zomaar in de MRI.

Neem contact met ons op of vul de MR-controlelijst in

Het is belangrijk dat u ons vooraf laat weten dat u een pacemaker of ICD heeft. U kunt dit aan ons laten weten door 3 weken vóór uw MRI (liefst nog eerder) de MR-controlelijst in te vullen (zie blokje MR-controlelijst). Of u belt minstens 3 weken vóór uw MRI met onze Helpdesk om dit door te geven. Bel ons ook als u al eerder in de MRI geweest bent met uw pacemaker. Het telefoonnummer van de helpdesk is 024- 361 45 29. Wij hebben dan ruim de tijd om uit te zoeken of uw pacemaker echt in de MRI kan en of er speciale voorzorgsmaatregelen nodig zijn die door ons geregeld moeten worden.

Extra voorzorgsmaatregelen

Als extra voorzorgsmaatregel is een hartstimulatiespecialist (pacemakertechnicus) aanwezig. De hartstimulatiespecialist zet uw pacemaker/ICD vlak voor het onderzoek in een veilige stand. Daarna maken we de opnamen. Als u tijdens de MRI-scan voelt dat uw pacemaker/ICD iets opwarmt of dat de magneet er licht aan trekt, kunt u dit altijd aangeven. De hartstimulatiespecialist controleert uw pacemaker/ICD direct na het onderzoek en zet daarna de oorspronkelijke instellingen terug.

MR controlelijst

Ook als u telefonisch overleg met ons heeft gehad, willen we graag dat u de MR controlelijst (via internet) invult in verband met de overige vragen. Wilt u dan tevens vermelden of u al contact met ons heeft gehad? 

Het onderzoek


Voor het onderzoek

Er is een aantal zaken waar u rekening mee moet houden in de voorbereiding op dit onderzoek. Bij dit onderzoek is het gebruikelijk dat er gel in de vagina en (indien nodig) in de anus wordt ingebracht voor een goede beeldvorming.

lees meer

Voor het onderzoek

Bijzondere voorbereidingen

Voor een MRI onderzoek van de baarmoeder zijn speciale voorbereidingen nodig om de darmen schoon te maken en om ervoor te zorgen dat de darmen zo min mogelijk bewegen tijdens het onderzoek. U ontvangt een recept waarmee u bij uw apotheek medicijnen (Dulcolax) kunt halen. Hier kunnen kosten aan verbonden zijn.

De dag vóór het onderzoek
Omstreeks 18.00 uur neemt u 2 tabletten Dulcolax in. Dulcolax is een langzaam werkend laxeermiddel. De laxerende werking begint ongeveer tien uur na het innemen, dus vroeg in de ochtend van de dag van het onderzoek.

  • Weet u van uzelf dat u een langzame stoelgang heeft dan kan het langer duren voordat het effect merkbaar is, u mag de tabletten in dat geval eerder dan 18.00 uur innemen.
  • Mocht u in het geheel geen ontlasting krijgen, dan kunt u toch voor uw MRI onderzoek naar het ziekenhuis gaan.
  • Indien u al diarree had vóór u de tabletten zou moeten nemen, neemt u de tabletten niet in. Van Dulcolax kunt u soms kramp krijgen.

Om maagklachten te voorkomen, moet u de tabletten heel doorslikken. Indien u een ileostoma heeft, hoeft u de Dulcolax niet in te nemen. Als u de volgende dag 's ochtends een afspraak heeft, mag u na 24.00 uur niets meer eten.

De dag van het onderzoek
Indien het MRI onderzoek vóór 12.00 uur plaatsvindt, mag u op de dag van het onderzoek ’s ochtends niet ontbijten. U mag wel tot één uur voor het onderzoek drinken. Indien het MRI onderzoek na 12.00 uur plaatsvindt, vragen wij u vanaf vier uur vóór het onderzoek niet meer te eten. Ook nu mag u wel tot één uur voor het onderzoek drinken. In alle gevallen kunt u uw eigen medicijnen gewoon innemen. Indien u nog mag ontbijten en eventueel lunchen, kunt u kiezen uit de volgende lijst:

  • Wit brood en beschuit
  • Boter, margarine en halvarine
  • Gekookt ei, jam, suiker, vruchtenhagel en honing
  • Koffie, thee, limonadesiroop, water, vruchtensap en bouillon
  • Kwark en yoghurt

Geen metaal

U mag geen metaal naar de MRI onderzoekskamer meenemen. Hieronder vallen bijvoorbeeld een rolstoel, sleutels, pasjes met een chip of magneetstrip, gehoorapparaten, mobiele telefoons en een horloge. Heeft u of uw begeleider een pacemaker / defibrillator (of draden hiervan), geïmplanteerde kaakmagneetjes, neurostimulator in het wervelkanaal, blaasstimulator of niet-afkoppelbare insulinepomp, metaalsplinters in het oog, bepaalde oudere vaatclip in het hoofd of een hartklep, of bepaald type gehoorbeenprothese, dan mag u de MRI onderzoekskamer niet in. De meeste moderne typen gewrichtsprothesen zoals in een heup of knie geven geen problemen, net als edelmetalen.

Kleding en sieraden

We raden u dringend aan sieraden en kostbaarheden thuis te laten. Een piercing gemaakt van zilver, goud of andere edelmetalen kan echter blijven zitten.

Het is makkelijk om aparte kleding voor boven en onderlichaam te dragen. Kies voor kleding en schoenen waarin geen metaal zit. Als er toch iets van metaal in de kleding aanwezig is, krijgt u van de MBB’er een soort pyjama. Vaak zit er metaal in schoenen, neemt u daarom alstublieft slippers of sneakers mee zodat u van het kleedhokje naar de onderzoekskamer kunt lopen op uw eigen slippers of sneakers. 

Geneesmiddelen

Wanneer u geneesmiddelen gebruikt, kunt u deze op de gebruikelijke manier en tijd innemen.

Zwangerschap en borstvoeding

Het is niet bewezen dat een MRI onderzoek schadelijk is voor het ongeboren kind. Toch doen we in de eerste twaalf weken van de zwangerschap bij voorkeur geen MRI-onderzoek. Contrastvloeistof wordt tijdens de gehele zwangerschap niet toegediend. 

Er komt maar een beperkte hoeveelheid contrastmiddel in de moedermelk terecht. Het is daarom veilig om borstvoeding te geven. Voelt u zich daar toch niet prettig bij? Dan kunt u de borstvoeding 24 uur afkolven en weggooien.

Claustrofobie

Mensen met ernstige claustrofobie durven soms niet in de MRI. Heeft u ernstige claustrofobie, overleg dan met uw behandelend arts of huisarts. Deze kan eventueel een rustgevend medicijn voorschrijven. De meeste rustgevende medicijnen beïnvloeden de rijvaardigheid, dus zorg er in dat geval voor dat u zelf die dag niet meer aan het verkeer hoeft deel te nemen.


Tijdens het onderzoek

Tijdens het onderzoek worden meerdere opnamen gemaakt. Een opname kan twee seconden maar ook vijf minuten duren.

lees meer

Tijdens het onderzoek

Het MRI onderzoek wordt uitgevoerd door een Medisch Beeldvormings- en Bestralingsdeskundige (MBB’er).

U meldt zich 10 minuten voor het afgesproken tijdstip aan de balie van de afdeling Radiologie. Bij aankomst in het ziekenhuis kunt u vragen om begeleiding van een gastvrouw of -heer (maandag t/m vrijdag tussen 9.00-16.30 uur) of gebruik maken van ons gastenvervoer met de golfkar (aan het einde van de centrale hal om de hoek, maandag t/m vrijdag tussen 7.45-17.00 uur). Deze service wordt verleend door vrijwilligers, hierdoor kunnen we deze niet altijd garanderen.

Kleedkamer

Op de afdeling Radiologie neemt de MBB’er u mee naar de kleedkamer. U (en uw begeleider) moeten alle mogelijke metalen voorwerpen in de kleedkamer achterlaten. Als de radioloog besloten heeft dat het in uw situatie nodig is om contrastvloeistof toe te dienen, dan krijgt u een infuus. Het infuus wordt ingebracht voordat u de MRI onderzoekskamer betreedt. Hierna gaat u naar de MRI onderzoekskamer, waar u op de onderzoekstafel gaat liggen.

Vaginale gel

Voor het MRI onderzoek van de baarmoeder krijgt u gel in de vagina en (indien nodig) in de anus ingebracht. De gel wordt ingebracht zodat alle structuren in de buik beter te onderscheiden zijn van elkaar. Wanneer u op de onderzoekstafel van de MRI ligt brengt de MBB’er met een dunne canule deze gel in. Eventueel mag u ook zelf de canule inbrengen. Tijdens en na het onderzoek kan de vaginale gel gaan lekken, van de MBB’er krijgt u maandverband mee voor de terugreis.

In bovenstaande afbeelding is een canule te zien. 

Buscopan

Het kan nodig zijn dat u van de MBB’er het medicijn Buscopan toegediend krijgt. Dit gebeurd via een prikje in het bovenbeen of als u een infuus heeft gekregen, via het infuus.. Dit zal de MBB’er ter plekke met u overleggen. Dit medicijn zorgt ervoor dat de darmen minder bewegen en de opnamen scherper worden. Een mogelijk voorkomende bijwerking van dit medicijn is dat u even wazig ziet. Wanneer u een verhoogde oogboldruk (glaucoom) heeft, mag u geen Buscopan toegediend krijgen. De MBB’er zal u voor het MRI onderzoek hiernaar vragen.

MRI-scan

Om de signalen uit uw lichaam goed te kunnen meten komt er een extra steun met ingebouwde antennes op uw onderbuik te liggen. U krijgt een rubberen balletje mee in de MRI, waarmee u de MBB’er kunt waarschuwen als u deze wilt spreken. De MBB’er legt uit wanneer u het balletje kunt gebruiken.

Als u goed ligt, schuift de MBB’er de onderzoekstafel de MRI buis in en begint het onderzoek. Bij een MRI scan zonder ademinstructies kunt u ter afleiding via de hoofdtelefoon naar de radio luisteren. Door het magnetisch veld is de kwaliteit van de muziek niet heel erg goed. Het geluid van de MRI komt meestal boven de muziek uit. Tijdens het onderzoek communiceert de laborant af en toe met u via de intercom. U krijgt een alarmbel in de MRI waarmee u de laborant kunt waarschuwen als u deze wilt spreken.

Tijdens het onderzoek worden meerdere opnamen gemaakt. Een opname kan twee seconden maar ook vijf minuten duren. Als het geluid stopt is één opname klaar. Tijdens de opname en tussen de opnamen door moet u stil liggen. Tijdens het MRI onderzoek kan de MBB’er steeds overleggen met een arts van de afdeling Radiologie. Als alle opnamen zijn gemaakt, is het onderzoek klaar en haalt de MBB’er u uit de MRI. Het infuus wordt nu verwijderd en u krijgt een pleister op de prikplaats. Het hele MRI onderzoek duurt gemiddeld een half uur tot drie kwartier.

Contrastvloeistof

Contrastvloeistof zorgt ervoor dat verschillen tussen weefsels beter te zien zijn. Voorafgaand aan het onderzoek beoordeelt de radioloog of het in uw situatie nodig is om contrastvloeistof toe te dienen, of niet.

Om contrastvloeistof toe te dienen krijgt u een infuus in de arm. Tijdens het onderzoek spuit de MBB’er via de infuusslang de contrastvloeistof in. U merkt hier meestal niets van, maar het is mogelijk dat u een koud gevoel in de arm of een vreemde smaak in de mond krijgt. Ook kunt u het gevoel krijgen dat u in de broek plast. Deze gevoelens verdwijnen meestal na enkele seconden. Na het onderzoek wordt het infuus verwijderd.

Het komt tegenwoordig zelden voor, maar heeft u ooit een allergische reactie gehad tijdens of na een MRI onderzoek, wilt u dan contact opnemen met de afdeling Radiologie? De radioloog kan dan in overleg met uw behandelend arts eventueel maatregelen nemen. Ook als u een slechte nierfunctie heeft, vragen wij u contact op te nemen met de afdeling Radiologie. 


Na het onderzoek

Na het onderzoek kijkt de MBB’er of de opnamen gelukt zijn. De radioloog beoordeelt later de opnamen en maakt een verslag. De uitslag van het MRI onderzoek krijgt u van uw behandelend arts tijdens een vervolgafspraak. lees meer

Foto's

Op deze foto's kunt u zien hoe u in de MRI ligt. lees meer

Foto's

Bij een MRI van de buik ligt u op uw rug en krijgt u antennes over uw buik.

Hierna schuift de MBB'er u in de MRI. Uw buik ligt dan in het midden van de tunnel. De patiënt op de foto is 170 cm lang. Als de antenne lager over uw buik ligt, gaat u minder ver de tunnel in dan op deze foto's. Via een spiegeltje kunt u uit de tunnel kijken.

Claustrofobie (angst in kleine ruimten)

Als u niet in kleine ruimtes durft, bijvoorbeeld in een lift, kan de MRI moeilijk zijn. Als u denkt last te hebben van claustrofobie, meldt dit dan aan uw behandeld arts. De behandeld arts kan dan eventueel een medicijn (oxazepam) voorschrijven. Oxazepam vermindert angstgevoelens en verschijnselen die daarmee gepaard kunnen gaan zoals hartkloppingen, buikpijn, trillen en transpireren. U krijgt dit middel om angstgevoelens en paniek (claustrofobie) te dempen die op kunnen treden tijdens het MRI onderzoek. Het effect begint binnen 1 tot 2 uur na inname en houdt 6 tot 10 uur aan. U dient de voorgeschreven dosering daarom 2 uur vóór het MRI onderzoek in te nemen. De belangrijkste bijwerking van oxazepam is sufheid. U mag daarom tot 16 uur na de inname van oxazepam niet actief deelnemen aan het verkeer. Hierdoor is het belangrijk om niet alleen naar het MRI onderzoek te komen.


Video's over de MRI-scan

Wilt u zien hoe een MRI-onderzoek verloopt? Bekijk dan de video's op de pagina voor een MRI bij kinderen. Bij een volwassene verloopt het onderzoek meestal op dezelfde manier. bekijk de video's

Meer informatie


Afspraak maken

Uw behandelend arts vraagt uw onderzoek aan. U ontvangt een oproep. lees meer

Afspraak maken

Uw behandelend arts vraagt uw onderzoek of behandeling bij ons aan. U ontvangt van ons een oproep.
Moet uw onderzoek of behandeling binnen 15 weken plaatsvinden, dan ontvangt u de oproep zo snel mogelijk.
Heeft u met uw arts afgesproken dat het (controle-)onderzoek pas over een paar maanden gaat plaatsvinden, dan ontvangt u de oproep ongeveer 15 weken voor het onderzoek, niet eerder.

Het is belangrijk dat u op tijd aanwezig bent, omdat anders het onderzoek niet kan doorgaan. Als u op de afgesproken tijd verhinderd bent, neem dan zo snel mogelijk contact met ons op. Belt u dan tijdens kantooruren van 8.30-17.00 uur met de afdeling Radiologie telefoonnummer (024) 361 45 25  We maken dan, als dat mogelijk is, meteen een nieuwe afspraak.
 
  • Medewerkers
  • Intranet