Na het onderzoek

U kunt op eigen gelegenheid naar huis. Indien verdoving is gebruikt, is deze na maximaal twee uur uitgewerkt. Gedurende deze tijd kunt u beter niets drinken of eten (verslikgevaar). Na het uitwerken van de verdoving zult u geen klachten hebben. Er zijn geen risico's of bijwerkingen van het onderzoek of de verdoving te verwachten.
Patientenzorg Onderzoeken Neusendoscopie

Wat is een neusendoscopie?

Bij kijkonderzoek van de neus, neusendoscopie of nasofaryngoscopie genoemd, bekijkt de kno-arts uw neus en de ruimte achter de neus (neus-keelholte). Dit onderzoek gebeurt met een kijkbuisje, ook wel optiek, endoscoop of scoop genoemd.

lees meer

Wat is een neusendoscopie?

Bij kijkonderzoek van de neus, neusendoscopie of nasofaryngoscopie genoemd, bekijkt de kno-arts uw neus en de ruimte achter de neus (neus-keelholte). Dit onderzoek gebeurt met een kijkbuisje, ook wel optiek, endoscoop of scoop genoemd. Afhankelijk van uw persoonlijke voorkeur zijn er twee opties:
  • een star buisje (2,7 of 4 mm dik en 18 cm lang)
  • een flexibel slangetje (4 mm dik)
We brengen het buisje/slangetje maximaal tien centimeter (de diepte van de neus) de neus in. Het onderzoek duurt ongeveer een minuut. U voelt het wel, maar het doet zelden pijn. De kno-arts bespreekt het resultaat van het onderzoek direct met u.

Verdoving

We kunnen dit onderzoek met en zonder verdoving van het neusslijmvlies uitvoeren. De kno-arts zal vaststellen welke manier voor u het beste is. Als we verdoving toepassen (met watjes of een spray), roepen we u na het inwerken (10-20 minuten) van de verdoving weer in de spreekkamer. Het aanbrengen van de verdoving zelf neemt een paar seconden in beslag. Soms loopt de gebruikte verdovingsvloeistof via de neus in de keel, zodat ook de keel enigszins verdoofd wordt. Dit geeft een dik gevoel in de keel. U kunt in dat geval echter normaal slikken en ademen.

Doel onderzoek

Met dit onderzoek kunnen we structuren dieper in de neus en in de neus-keelholte goed onderzoeken.

In de neus:
  • het neustussenschot;
  • de neusschelpen;
  • het uiterlijk van het slijmvlies;
  • de afvoergangen van de neusbijholten;
  • eventuele afwijkingen van de inwendige neus (zoals neuspoliepen, pus, abnormale verdikkingen).
In de neus-keelholte:
  • de neusamandel;
  • de uitgangen van de beide buizen van Eustachius;
  • eventuele afwijkingen (zoals gezwellen).

Na het onderzoek

U kunt op eigen gelegenheid naar huis. Indien verdoving is gebruikt, is deze na maximaal twee uur uitgewerkt.

lees meer

Neuspoliepen

Neuspoliepen zijn goedaardige zwellingen van het neusslijmvlies, die meestal ontstaan in de zeefbeenholte. naar de aandoening

Contact

Afdeling Keel-Neus-Oorheelkunde

(024) 361 35 06
(024) 361 49 26

Naar uw afspraak

Ingang: Ingang West
Route: 383

bekijk route

Naar uw afspraak

Bezoekadres

Philips van Leydenlaan 15
6525 EX Nijmegen

Huispostnummer: 383

Routebeschrijving

Reis naar Philips van Leydenlaan 15
Ga naar binnen bij: Ingang West
Volg route 383

Afdeling Keel-Neus-Oorheelkunde

De afdeling KNO van het Radboudumc biedt patiëntenzorg op het gebied van oorchirurgie, neus- en aangezichtschirurgie en hoofd-halschirurgie. Daarnaast doen we wetenschappelijk onderzoek en geven we onderwijs aan studenten Geneeskunde en KNO-artsen in opleiding.

lees meer