Patientenzorg Onderzoeken Polysomnografie PSG

Wat is een polysomnografie (PSG)

Een PSG is een onderzoek waarbij we bekijken welke problemen zich voordoen tijdens uw slaap en wat daarvan de oorzaak is.

Contact

Polikliniek Neurologie
Bereikbaar van 8.00-17.00 uur

(024) 361 66 00
contact

Voorbereiding

Wij vragen u om voor het onderzoek uw haren te wassen en geen gel, haarlak of vet te gebruiken. Neem uw slaapkleding mee.

lees meer

Voorbereiding

Wij vragen u om voor het onderzoek uw haren te wassen en geen gel, haarlak of vet te gebruiken. Neem uw slaapkleding mee; bij voorkeur een pyjama met knopen of een T-shirt met korte mouwen. U kunt uw eigen hoofdkussen meenemen als dat voor u prettig is. In uw slaapkamer is een TV aanwezig. Neem eventueel iets te lezen mee. U kunt gewoon uw medicijnen gebruiken tijdens het onderzoek, tenzij de arts anders heeft aangegeven. U krijgt een maaltijd nadat de elektroden zijn aangebracht. Gebruik tijdens het onderzoek niet te veel koffie, cola of andere cafeïnehoudende dranken voor het onderzoek.

Het onderzoek

Naast de elektroden op uw hoofd worden nog elektroden aangebracht voor uw hartslag, oogbewegingen en spierspanning van de benen.

lees meer

Het onderzoek

Aanmelden

Meld u voor uw onderzoek aan bij route 943. Dit kan bij de aanmeldzuil (check-in balie) of bij vragen of problemen aan de balie van route 943.
Na uw aanmelding mag u plaatsnemen in de wachtruimte van route 920 (Klinische Neurofysiologie) op de 2e verdieping. U hoeft zich daar niet nogmaals aan te melden.

Verloop van het onderzoek

Het onderzoek begint ’s middags met het aanbrengen van de elektroden. De elektroden plakken we met een pasta op uw hoofd. Met een speciale lijm worden de elektroden vervolgens gefixeerd. Naast de elektroden op uw hoofd worden nog elektroden aangebracht voor uw hartslag, oogbewegingen en spierspanning van de benen. U krijgt rekbanden om uw borst en buik en een elektrode onder uw neus om de ademhaling te meten. Ook krijgt u een sensor aan één van uw vingers die de hoeveelheid zuurstof in het bloed meet. Ter ondersteuning van de PSG worden er videobeelden gemaakt.

Duur

Het onderzoek is de volgende ochtend rond 8.30 uur klaar. Na het onderzoek verwijderen we de elektroden en krijgt u een ontbijt. Vervolgens kunt u op de afdeling douchen. Na afmelden bij de balie kunt u naar huis gaan.

Naar uw afspraak

Ingang: Ingang Oost
Route: 943

bekijk route

Naar uw afspraak

Bezoekadres

Reinier Postlaan 4
6525 GC Nijmegen

Huispostnummer: 943

Routebeschrijving

Reis naar Reinier Postlaan 4
Ga naar binnen bij: Ingang Oost
Volg route 943

Na het onderzoek

Na het onderzoek bewerken en beoordelen we de metingen en sturen we de gegevens naar de behandelend arts. U ontvangt de uitslag van het onderzoek van uw behandelend arts.

Verhinderd?

Bent u op het afgesproken tijdstip verhinderd? Bel dan uiterlijk één dag van tevoren naar de polikliniek Neurologie om een nieuwe afspraak te maken. Er kan dan nog een andere patiënt in uw plaats komen.

lees meer

Verhinderd?

Bent u op het afgesproken tijdstip verhinderd? Bel dan uiterlijk één dag van tevoren naar de polikliniek Neurologie om een nieuwe afspraak te maken. Er kan dan nog een andere patiënt in uw plaats komen.
Het annuleren/verplaatsen van onderzoek(en) kan betekenen dat er een (langere) tijd overheen gaat voordat het opnieuw gepland kan worden. Dit geldt vooral als u combiafspraken heeft bij Klinische Neurofysiologie.