Patiëntenzorg Onderzoeken Röntgenonderzoek

Röntgenopnames

Uw arts heeft een röntgenfoto voor u aangevraagd. Het kan hierbij gaan om een arm, een been, uw heupen, uw rug, uw schouder, uw buik of uw hoofd.

Foto’s kunnen staand, liggend of zittend gemaakt worden. Het verschilt per lichaamsdeel en de reden waarom de foto gemaakt moet worden.

Foto: röntgenfoto van een voet.

lees meer

Röntgenopnames

Uw arts heeft een röntgenfoto voor u aangevraagd. Het kan hierbij gaan om een arm, een been, uw heupen, uw rug, uw schouder, uw buik of uw hoofd. Foto’s kunnen staand, liggend of zittend gemaakt worden. Het verschilt per lichaamsdeel en de reden waarom de foto gemaakt moet worden.

Er is geen voorbereiding nodig. Wel moet u er rekening mee houden dat het te onderzoeken lichaamsdeel ontdaan moet worden van kleding en sieraden. Uw onderbroek mag u wel altijd aanhouden. Eventueel kunt u ook een hemdje zonder knopen, haakjes en versiering aanhouden indien uw beha uit moet.

Het maken van röntgenfoto’s duurt gemiddeld vijf minuten. Mocht u voor röntgenfoto’s van meerdere lichaamsdelen komen, dan zal het langer zijn.


X-Thorax / longfoto

Een x-thorax is een röntgenfoto van de borstkas, ook wel longfoto genoemd. 

Het onderzoek is pijnloos en duurt ongeveer vijf minuten.

lees meer

X-Thorax / longfoto

Een x-thorax is een röntgenfoto van de borstkas, ook wel longfoto genoemd. 

Een longfoto wordt doorgaans het liefst staand gemaakt. U komt met uw borstkas tegen een plaat te staan. De foto zal gemaakt worden terwijl u diep inademt en de adem vasthoudt. Vervolgens wordt er nog een tweede foto gemaakt waarbij u met uw linkerzijde tegen de plaat aan komt staan.

Er is geen voorbereiding nodig. Wel dient u er rekening mee te houden dat u voor de foto de kleding van het bovenlichaam uit moet doen. Ook een ketting en evtueel lange oorbellen moeten uit/afgedaan worden. Het onderzoek is pijnloos en duurt ongeveer vijf minuten.


Doorlichtingsonderzoek DL buik, DL skelet, DL thorax

Bij een doorlichtingsonderzoek wordt er naar bewegende beelden gekeken met behulp van röntgenstraling. Het kan zijn dat er gebruik wordt gemaakt van een contrastmiddel, wat er voor zorgt dat het af te beelden orgaan beter zichtbaar is. Een doorlichtingonderzoek kan staand, liggend of zittend uitgevoerd worden. 

De onderzoeksduur ligt tussen 15 en 45 minuten afhankelijk van het onderzoek dat door uw arts is aangevraagd.

lees meer

Doorlichtingsonderzoek DL buik, DL skelet, DL thorax

Uw arts heeft een doorlichtingsonderzoek van een lichaamsdeel aangevraagd. Bij een doorlichtingsonderzoek wordt er naar bewegende beelden gekeken  met behulp van röntgenstraling. Het onderzoek wordt uitgevoerd door een radioloog (i.o.) en een laborant. Het kan zijn dat er gebruik wordt gemaakt van een contrastmiddel, wat er voor zorgt dat het af te beelden orgaan beter zichtbaar is. Het hangt van het onderzoek af welk type contrastmiddel eventueel gebruikt wordt en hoe het wordt toegediend.

Een doorlichtingonderzoek kan staand, liggend of zittend uitgevoerd worden. Dit verschilt per lichaamsdeel en de reden waarom het onderzoek uitgevoerd wordt.

Er is geen voorbereiding nodig. Wel dient u er rekening mee te houden dat het te fotograferen lichaamsdeel ontdaan moet worden van kleding en sieraden. Uw onderbroek mag u wel altijd aanhouden. Eventueel kunt u ook een hemdje zonder knopen, haakjes en versiering aanhouden indien uw beha uit moet.

De onderzoeksduur ligt tussen 15 en 45 minuten afhankelijk van het onderzoek dat door uw arts is aangevraagd.


Melden voor de afspraak

U meldt zich aan bij de balie en neemt plaats in de wachtkamer. Een laborant (een Medisch Beeldvormings- en Bestralingsdeskundige (MBB-er)) haalt u op uit de wachtkamer en voert het onderzoek uit.


Afspraak maken of verhinderd

Uw behandelend arts vraagt uw behandeling aan. U ontvangt een oproep.

lees meer

Afspraak maken of verhinderd

Uw behandelend arts vraagt uw onderzoek of behandeling bij ons aan. U ontvangt van ons een oproep.
Moet uw onderzoek of behandeling binnen 15 weken plaatsvinden, dan ontvangt u de oproep zo snel mogelijk.
Heeft u met uw arts afgesproken dat het (controle-)onderzoek pas over een paar maanden gaat plaatsvinden, dan ontvangt u de oproep ongeveer 15 weken voor het onderzoek, niet eerder.

Het is belangrijk dat u op tijd aanwezig bent, omdat anders het onderzoek niet kan doorgaan. Als u op de afgesproken tijd verhinderd bent, neem dan zo snel mogelijk contact met ons op. Belt u dan tijdens kantooruren van 8.30-17.00 uur met de afdeling Radiologie telefoonnummer (024) 361 45 29  We maken dan, als dat mogelijk is, meteen een nieuwe afspraak.

  • Medewerkers
  • Intranet