Patientenzorg Onderzoeken Röntgen--onderzoek borstkas

Over het onderzoek

Met röntgenfoto’s van uw borstkas (X thorax) kunnen we de omvang en de ligging van uw hart bekijken. Ook worden onvolkomenheden in uw longen zichtbaar.

lees meer

Over het onderzoek

Met röntgenfoto’s van uw borstkas (X thorax) kunnen we de omvang en de ligging van uw hart bekijken. Ook worden onvolkomenheden in uw longen zichtbaar. Het onderzoek duurt vijf minuten. Een radiodiagnostisch laborant voert het onderzoek uit en een radioloog beoordeelt de röntgenfoto’s.

Voor dit onderzoek meldt u zich aan de balie van de afdeling Radiologie. Een radiodiagnostisch laborant haalt u op uit de wachtkamer. In het kleedhokje naast de onderzoekkamer trekt u uw bovenkleding uit. Draag kleding die u gemakkelijk kunt aan- en uittrekken. 

Contact

Afdeling Radiologie

(024) 361 45 25
contact


Naar uw afspraak adres en route

Bezoekadres

Radboudumc hoofdingang
Geert Grooteplein Zuid 10
6525 GA Nijmegen

LET OP:
Wanneer met u is afgesproken dat u voor een onderzoek/behandeling moet worden opgenomen dan meldt u zich niet bij route 780, maar dan meldt u zich bij de verpleegafdeling waar u wordt opgenomen.
Indien u zich moet melden bij de afdeling Radiologie voor onderzoek/behandeling, meldt u zich dan 10 minuten voor het afgesproken tijdstip aan de balie van de afdeling Radiologie, route 780. De afdeling is ± 10 minuten lopen vanaf de hoofdingang van het ziekenhuis.

Bij aankomst in het ziekenhuis kunt u gebruik maken van ons gastenvervoer met de golfkar. De golfkar wordt gereden door vrijwilligers en is beschikbaar van maandag t/m vrijdag tussen 8.00-17.00 uur.

Routebeschrijving

Reis naar Geert Grooteplein Zuid 10
Ga naar binnen bij: Hoofdingang
Volg route 780

Staand onderzoek

In de röntgenkamer moet u voor de apparatuur staan. Tijdens het maken van de opname moet u eerst inademen en dan uw adem vasthouden. Als de foto gelukt is, kunt u zich weer aankleden.

Zwangerschap

Bent u zwanger of denkt u dit te zijn? Dan kunnen we soms geen röntgenonderzoek bij u uitvoeren. Meld dit bij de arts die het onderzoek voor u aanvraagt.

Verslag radiologisch onderzoek of behandeling in mijnRadboud

In mijnRadboud kunt u het verslag (geen beelden) inzien.

lees meer

Verslag radiologisch onderzoek of behandeling in mijnRadboud

Nadat het onderzoek of de behandeling klaar is, bekijkt de radioloog de beelden. Hij doet dit soms dezelfde dag al, soms een paar dagen later. Hij maakt hiervan een verslag dat hij naar uw behandelaar stuurt. Uw behandelaar bekijkt dit verslag. Samen met de uitslagen van eventuele andere onderzoeken kan uw behandelaar een conclusie trekken. In mijnRadboud kunt u het verslag (geen beelden) inzien. Het verslag wordt 7 dagen nadat de radioloog het klaar heeft, zichtbaar gemaakt. In mijnRadboud bij ‘Uitslagen’ onder het tabblad ‘Mijn Dossier’ wordt het verslag getoond. Wat het verslag voor u betekent bespreekt uw behandelaar met u tijdens uw volgende afspraak.

Doordat er tijd kan zitten tussen het uitvoeren van het onderzoek en het maken van het verslag, staat de uitslag niet standaard 7 dagen na uw onderzoek in mijnRadboud, maar na 7 dagen + de tijd die de radioloog nodig heeft voor het maken van het verslag.

Wetenschappelijk onderzoek

als uw onderzoek (deels) plaatsvindt in het kader van wetenschappelijk onderzoek, is de uitslag niet zichtbaar in mijn Radboud.