Patiëntenzorg Onderzoeken Röntgenonderzoek borstkas

Over het onderzoek

Met röntgenfoto’s van uw borstkas (X thorax) kunnen we de omvang en de ligging van uw hart bekijken. Ook worden onvolkomenheden in uw longen zichtbaar. lees meer

Over het onderzoek

Met röntgenfoto’s van uw borstkas (X thorax) kunnen we de omvang en de ligging van uw hart bekijken. Ook worden onvolkomenheden in uw longen zichtbaar. Het onderzoek duurt vijf minuten. Een radiodiagnostisch laborant voert het onderzoek uit en een radioloog beoordeelt de röntgenfoto’s.

Voor dit onderzoek meldt u zich aan de balie van de afdeling Radiologie. Een radiodiagnostisch laborant haalt u op uit de wachtkamer. In het kleedhokje naast de onderzoekkamer trekt u uw bovenkleding uit. Draag kleding die u gemakkelijk kunt aan- en uittrekken. 

Staand onderzoek

In de röntgenkamer moet u voor de apparatuur staan. Tijdens het maken van de opname moet u eerst inademen en dan uw adem vasthouden. Als de foto gelukt is, kunt u zich weer aankleden.

Zwangerschap

Bent u zwanger of denkt u dit te zijn? Dan kunnen we soms geen röntgenonderzoek bij u uitvoeren. Meld dit bij de arts die het onderzoek voor u aanvraagt.
  • Medewerkers
  • Intranet