Patiëntenzorg Onderzoeken Röntgenonderzoek van de dikke darm bij kinderen

Over het onderzoek

We beelden het te onderzoeken gedeelte van de dikke darm af met behulp van röntgenstralen en een contrastmiddel.

Voorbereiding

Probeer uw kind op het onderzoek voor te bereiden. Als uw kind weet wat er gaat gebeuren, kan hij of zij beter meewerken. lees meer

Voorbereiding

Probeer uw kind op het onderzoek voor te bereiden. Als uw kind weet wat er gaat gebeuren, kan hij of zij beter meewerken.
  • U mag een vertrouwd speeltje of knuffel meenemen.
  • De onderbroek of luier moet uit, maar uw kind mag tijdens het onderzoek een T-shirt of hemd aanhouden. Kies voor kleding die gemakkelijk aan en uit te trekken is.
  • Neem extra verschoning mee, omdat er na het onderzoek nog contrastvloeistof naar buiten kan komen.
  • Als uw kind een stoma heeft, neem dan een extra stomazakje en plakker mee.

Speciale voorbereiding qua eten en drinken

Er is meestal geen speciale voorbereiding nodig.
Als het bij uw kind toch nodig is dat de darmen leeg en schoon zijn, dan geeft uw behandelend arts u speciale instructies. Dan volgt u de instructies op die de arts u gegeven heeft.

Contrastvloeistof

Tijdens het onderzoek gebruiken we een contrastvloeistof, zodat de dikke darm op de röntgenfoto’s te zien is. De radioloog kan kiezen uit waterig contrastvloeistof en witte bariumpap. De keuze hangt af van de reden van het onderzoek. Zowel de bariumpap als de waterige contrastvloeistof bevat geen voedingsstoffen, gluten of lactose.

Aanwezig tijdens het onderzoek

Eén ouder mag tijdens het onderzoek dicht bij uw kind blijven. Soms kijkt de aanvragend arts of een co-assistent mee. Als u zwanger bent, is het niet mogelijk tijdens het maken van de foto’s bij uw kind te blijven. U kunt het onderzoek dan wel volgen van achter een scherm met loodglas.
 

Het onderzoek

U als ouder staat bij uw kind, terwijl de radioloog een dun slangetje met glijmiddel in de anus van uw kind inbrengt. Bij zuigelingen en peuters spuiten we de contrastvloeistof via het slangetje in. lees meer

Het onderzoek

U als ouder staat bij uw kind, terwijl de radioloog een dun slangetje met glijmiddel in de anus van uw kind inbrengt. Bij zuigelingen en peuters spuiten we de contrastvloeistof via het slangetje in. De arts blijft tijdens het onderzoek naast uw kind staan en draait hem of haar regelmatig op de buik, rug, linker- en rechterzij.
Bij oudere kinderen zit de contrastvloeistof in een zak die aan een paal hangt. De vloeistof uit de zak loopt via het slangetje in de darm. Uw kind draait tijdens het onderzoek op de buik, rug, linker- en rechterzij.

Het onderzoek duurt ongeveer dertig minuten.

Na het onderzoek

Na het onderzoek mag uw kind naar het toilet en kunt u hem of haar wassen. Ook mag uw kind weer eten en drinken zoals het gewend is. Het is mogelijk dat uw kind nog wat buikpijn heeft. lees meer

Na het onderzoek

Na het onderzoek

Na het onderzoek mag uw kind naar het toilet en kunt u hem of haar wassen. Ook mag uw kind weer eten en drinken zoals het gewend is. Het is mogelijk dat uw kind nog wat buikpijn heeft.
De waterige contrastvloeistof is plakkerig en kan laxerend (diarree) werken. Dit merkt uw kind als hij of zij naar het toilet gaat. Verder heeft uw kind geen last van de contrastvloeistof. Heel soms wordt witte bariumpap gebruikt. Door de witte bariumpap is de ontlasting de eerste dagen wit gekleurd en kan deze hard zijn. Geeft daarom extra veel te drinken. Mocht uw kind toch last krijgen van de harde ontlasting, geef dan vezelrijk eten. Zuigelingen kunnen wat extra drinken krijgen.

Vezelrijke producten zijn Brintapap, muesli, volkorenbrood, roggebrood, yoghurt, pruimen en andere vruchten met schil.

Uitslag

De radioloog beoordeelt het onderzoek en geeft de bevindingen door aan de behandelend arts. U bespreekt de uitslag met de behandelend arts tijdens de vervolgafspraak.

Verslag radiologisch onderzoek of behandeling in mijnRadboud

In mijnRadboud kunt u het verslag (geen beelden) inzien.

lees meer

Verslag radiologisch onderzoek of behandeling in mijnRadboud

Nadat het onderzoek of de behandeling klaar is, bekijkt de radioloog de beelden. Hij doet dit soms dezelfde dag al, soms een paar dagen later. Hij maakt hiervan een verslag dat hij naar uw behandelaar stuurt. Uw behandelaar bekijkt dit verslag. Samen met de uitslagen van eventuele andere onderzoeken kan uw behandelaar een conclusie trekken. In mijnRadboud kunt u het verslag (geen beelden) inzien. Dit wordt 7 dagen nadat de radioloog het klaar heeft, zichtbaar gemaakt onder ‘Uitslagen’ (in de desktopversie onder het tabblad ‘Mijn Dossier’). Wat het verslag voor u betekent bespreekt uw behandelaar met u tijdens uw volgende afspraak.

Doordat er tijd kan zitten tussen het uitvoeren van het onderzoek en het maken van het verslag, staat de uitslag niet standaard 7 dagen na uw onderzoek in mijnRadboud, maar na 7 dagen + de tijd die de radioloog nodig heeft voor het maken van het verslag.

Bespreek vragen en opmerkingen met uw behandelaar

Radiologische verslagen zijn gemaakt voor uw behandelend arts. Hierdoor kan het voorkomen dat er voor u onbekende woorden worden gebruikt. Wij vragen u om niet zelfstandig conclusies te trekken op basis van de verslagen. Heeft u vragen over het verslag? Schrijf deze dan op en bespreek ze met uw behandelaar tijdens uw volgende afspraak. Uw behandelaar kan u dan meer vertellen over de betekenis van deze verslagen.

Wetenschappelijk onderzoek

Als uw onderzoek (deels) plaatsvindt in het kader van wetenschappelijk onderzoek, is de uitslag niet zichtbaar in mijnRadboud.


Afspraak maken of verhinderd? Neem contact met ons op!

De behandelend arts van uw kind vraagt het onderzoek aan. U ontvangt een oproep. Het is belangrijk dat u en uw kind op tijd aanwezig zijn, omdat anders het onderzoek niet kan doorgaan. lees meer

Afspraak maken of verhinderd? Neem contact met ons op!

De behandelend arts van uw kind vraagt het onderzoek aan. U ontvangt van ons een oproep.
Moet het onderzoek of de behandeling binnen 15 weken plaatsvinden, dan ontvangt u de oproep zo snel mogelijk.
Heeft u met de arts afgesproken dat het (controle-)onderzoek pas over een paar maanden gaat plaatsvinden, dan ontvangt u de oproep ongeveer 15 weken voor het onderzoek, niet eerder.

Het is belangrijk dat u op tijd aanwezig bent, omdat anders het onderzoek niet kan doorgaan. Als u op de afgesproken tijd verhinderd bent, neem dan zo snel mogelijk contact met ons op. Belt u dan tijdens kantooruren van 8.30-17.00 uur met de afdeling Radiologie telefoonnummer (024) 361 45 25  We maken dan, als dat mogelijk is, meteen een nieuwe afspraak.
 

Contact

Afdeling Radiologie

(024) 361 45 29
contactformulier

Naar uw afspraak adres en route

Ingang: Hoofdingang
Gebouw: D
Verdieping: 0
Route: 780

bekijk route

Naar uw afspraak adres en route

Bezoekadres

Radboudumc hoofdingang
Geert Grooteplein Zuid 10
6525 GA Nijmegen

LET OP:

Meldt u zich 10 minuten voor het afgesproken tijdstip bij de balie van de afdeling Radiologie, route 780. De afdeling is ± 10 minuten lopen vanaf de hoofdingang van het ziekenhuis. U kunt ook gebruik maken van een golfkar.
Als met u is afgesproken dat u voor een onderzoek/behandeling eerst moet worden opgenomen, dan meldt u zich niet bij route 780. Meldt u zich dan bij de verpleegafdeling waar u wordt opgenomen.

Routebeschrijving

Reis naar Geert Grooteplein Zuid 10
Ga naar binnen bij: Hoofdingang
Ga naar Gebouw D, Verdieping 0 en volg route 780

Informatie voor kinderen

Ga jij naar het ziekenhuis? Hier vind je informatie en filmpjes.

lees meer
  • Medewerkers
  • Intranet