Patiëntenzorg Onderzoeken Röntgenonderzoek van de slokdarm, maag en dunne darm bij kinderen

Over het onderzoek

We beelden de slokdarm, maag en dunne darm af met behulp van röntgenstralen en een contrastmiddel.

Voorbereiding

Probeer uw kind goed op het onderzoek voor te bereiden, als dat mogelijk is. Als hij of zij weet wat er gaat gebeuren, kan uw kind beter meewerken. lees meer

Voorbereiding

Voorbereiding

  • Probeer uw kind goed op het onderzoek voor te bereiden, als dat mogelijk is. Als hij of zij weet wat er gaat gebeuren, kan uw kind beter meewerken.
  • U mag voor uw kind een vertrouwd speeltje of een knuffel meenemen.
  • Als uw kind nog uit een zuigfles drinkt, neem het flesje dan (leeg) mee naar het onderzoek.
  • Uw kind kan tijdens het onderzoek een rompertje, hemd of T-shirt, luier of onderbroek en sokken aanhouden. Kies verder voor kleding die gemakkelijk aan en uit te trekken is.

Speciale voorbereiding eten en drinken

De maag moet voor het onderzoek leeg zijn, zodat de contrastvloeistof overal kan komen.
  • Geef zuigelingen de laatste voeding vier uur voor het onderzoek.
  • Peuters, kleuters en oudere kinderen mogen vanaf vier uur voor het onderzoek niets meer eten of drinken (ook geen snoep of kauwgom).
  • Als het onderzoek ‘s middags is, dan kan uw kind de lunch of warme maaltijd na het onderzoek eten. Voor het ontbijt kunt u dan kiezen uit de volgende lijst:
           - wit brood en beschuit (geen volkoren)
           - boter, margarine en halvarine
           - vleeswaren, kaas (zonder pitjes of kruiden), gekookt ei, jam zonder pitjes,
             suiker, vruchtenhagel en honing
           - thee, limonadesiroop, water, appelsap, druivensap, gezeefd
             vruchtensap en bouillon
  • Medicijnen kan uw kind op de gebruikelijke wijze innemen.

Het onderzoek

We gebruiken naast röntgenstraling een contrastmiddel: jodiumhoudende contrastvloeistof of witte bariumpap. Dit zorgt ervoor dat de slokdarm en maag op de röntgenopname te zien zijn. lees meer

Het onderzoek

Onderzoek

We gebruiken naast röntgenstraling een contrastmiddel: jodiumhoudende contrastvloeistof of witte bariumpap. Dit zorgt ervoor dat de slokdarm en maag op de röntgenopname te zien zijn. De contrastvloeistof en de bariumpap bevatten geen gluten, lactose of voedingsstoffen.

Zuigelingen en peuters

Uw kind komt op een bed te liggen. De radiodiagnostisch laborant laat via een speentje of een flexibel tuitje een beetje contrastvloeistof drinken. Hierna maken we foto’s, terwijl uw kind op de zij en op de rug draait (of wordt gedraaid).

Kleuters en oudere kinderen

Uw kind gaat in de onderzoekskamer tegen het röntgenapparaat staan en krijgt ongeveer een koffiebekertje met contrastvloeistof te drinken (u mag ook een eigen beker meebrengen). Aan bariumpap kunnen we voor de smaak Roosvicee toevoegen. Tijdens het drinken maken we foto’s, terwijl uw kind naar links en rechts draait. Eventueel maken we ook nog een serie foto’s terwijl uw kind ligt en draait.

Begeleiding

Eén van de ouders/verzorgers mag bij het onderzoek aanwezig zijn. In verband met de röntgenstraling is het belangrijk te weten of u zwanger bent. Als u zwanger bent, kunt u tijdens het maken van de foto’s niet bij uw kind blijven staan. U kunt het onderzoek wel volgen van achter een scherm met loodglas.

Duur van het onderzoek

Het onderzoek duurt ongeveer 15 minuten.
Soms duurt het onderzoek langer omdat er nog 1 of meer ‘late opnamen’ gemaakt moeten worden. Dit gebeurt vooral als het ook om de hele dunne darm gaat. Als het nodig is, worden na ongeveer 1 uur na het onderzoek nogmaals 1 of meer foto’s gemaakt om te kijken hoever het contrastmiddel in de darmen is gekomen.

Na het onderzoek

Na het onderzoek kan uw kind weer gewoon eten en drinken. Het is mogelijk dat hij of zij nog wat buikpijn heeft. Door de witte bariumpap kan de ontlasting de eerste twee dagen wit gekleurd en hard zijn. lees meer

Na het onderzoek

Na het onderzoek

Na het onderzoek kan uw kind weer gewoon eten en drinken. Het is mogelijk dat hij of zij nog wat buikpijn heeft. Door de witte bariumpap kan de ontlasting de eerste twee dagen wit gekleurd en hard zijn. Geef uw kind daarom extra veel te drinken. Ook kunnen vezelrijke producten (zoals Brintapap, muesli, volkorenbrood, roggebrood, yoghurt, pruimen en andere vruchten met schil) helpen. Jodiumhoudende contrastvloeistof is plakkerig en kan laxerend werken. Verder heeft uw kind geen last van het contrastmiddel.

Uitslag

De radioloog beoordeelt het onderzoek en geeft de bevindingen door aan de behandelend arts. U bespreekt de uitslag met de behandelend arts tijdens de vervolgafspraak.

Afspraak maken of verhinderd? Neem contact met ons op!

Uw behandelend arts vraagt uw onderzoek aan. U ontvangt een oproep. Het is belangrijk dat u op tijd aanwezig bent, omdat anders het onderzoek niet kan doorgaan. lees meer

Afspraak maken of verhinderd? Neem contact met ons op!

Uw behandelend arts vraagt uw onderzoek aan. U ontvangt een oproep. Het is belangrijk dat u op tijd aanwezig bent, omdat anders het onderzoek niet kan doorgaan. Als u op de afgesproken tijd verhinderd bent, neem dan zo snel mogelijk contact op met de afdeling Radiologie. We maken dan, als dat mogelijk is, meteen een nieuwe afspraak.
 

Naar uw afspraak

Ingang: Hoofdingang
Gebouw: D
Verdieping: 0
Route: 780

bekijk route

Naar uw afspraak

Bezoekadres

Radboudumc hoofdingang
Geert Grooteplein Zuid 10
6525 GA Nijmegen

Vriendelijk verzoek u 10 munuten voor de afspraaktijd aan te melden.
De afdeling Radiologie is 10 minuten lopen vanaf de hoofdingang.

Routebeschrijving

Reis naar Geert Grooteplein Zuid 10
Ga naar binnen bij: Hoofdingang
Ga naar Gebouw D, Verdieping 0 en volg route 780
  • Medewerkers
  • Intranet