Patiëntenzorg Onderzoeken Röntgenonderzoek van de blaas bij kinderen

Waarom een röntgenonderzoek van de blaas?

Met een röntgenonderzoek van de blaas kunnen we mogelijke afwijkingen in de blaas en/of urinebuis opsporen. Dit onderzoek wordt ook wel een mictiecystogram (MCG) genoemd.

Contact

Afdeling Radiologie

(024) 361 45 29
contactformulier

Voorbereiding

Probeer uw kind goed op het onderzoek voor te bereiden, als dat mogelijk is. Als hij of zij weet wat er gaat gebeuren, zal uw kind beter meewerken en kan het onderzoek soepeler verlopen. lees meer

Voorbereiding

Voorbereiding

  • Probeer uw kind goed op het onderzoek voor te bereiden, als dat mogelijk is. Als hij of zij weet wat er gaat gebeuren, zal uw kind beter meewerken en kan het onderzoek soepeler verlopen.
  • Een speciaal dieet is niet nodig. Ook hoeft uw kind niet nuchter te blijven.
  • Uw kind kan tijdens het onderzoek een T-shirt of hemd aanhouden. Kies verder voor kleding die gemakkelijk aan en uit te trekken is.
  • Soms katheteriseren kinderen zichzelf of doet u als ouders dat. Als dat het best gaat met een ‘eigen’ katheter, dan kunt u die meestal tijdens het onderzoek gebruiken. Neem uw ‘eigen’ katheter daarom mee naar het onderzoek. Het is voor uw kind het best om een zo vertrouwd mogelijke omgeving te creëren.
  • Laat uw kind vanaf een uur voor het onderzoek niet meer plassen, zodat er urine in de blaas aanwezig is. Bij kinderen die nog niet zindelijk zijn, is dit uiteraard niet mogelijk.

Aanwezig tijdens het onderzoek

Eén ouder kan bij het onderzoek blijven. Soms kijkt de aanvragend arts of een coassistent mee. Als u zwanger bent, kunt u tijdens het maken van de foto’s niet bij uw kind blijven staan. U kunt het onderzoek wel volgen van achter een scherm met loodglas.

Voorbehoud

Het kan zijn dat de arts een andere methode kiest, die beter aansluit bij de situatie van uw kind.

Hoe werkt het onderzoek?

Het onderzoek bestaat uit het maken van röntgenfoto’s van de blaas voor, tijdens en na het plassen. Om de blaas zichtbaar te maken op de foto’s, maken we gebruik van contrastvloeistof. lees meer

Hoe werkt het onderzoek?

Het onderzoek bestaat uit het maken van röntgenfoto’s van de blaas voor, tijdens en na het plassen. Om de blaas zichtbaar te maken op de foto’s, maken we gebruik van contrastvloeistof. Die brengen we via het plasgaatje met een dun slangetje (katheter) in de blaas. Het inbrengen van het slangetje is een vreemd gevoel. Het kan een beetje pijnlijk zijn. Daarom smeren we een verdovende gel op het slangetje.
Als de blaas gevuld is met de contrastvloeistof maken we een röntgenfoto. Daarna moet uw kind een plas doen op de onderzoekstafel. Tijdens het plassen wordt er gekeken met behulp van röntgenstralen. Na het plassen maken we nog een laatste foto en dan is het onderzoek klaar.

Het onderzoek duurt een half uur tot drie kwartier.

Naar uw afspraak adres en route

Ingang: Hoofdingang
Gebouw: D
Verdieping: 0
Route: 780

bekijk route

Naar uw afspraak adres en route

Bezoekadres

Radboudumc hoofdingang
Geert Grooteplein Zuid 10
6525 GA Nijmegen

LET OP:

Meldt u zich 10 minuten voor het afgesproken tijdstip bij de balie van de afdeling Radiologie, route 780. De afdeling is ± 10 minuten lopen vanaf de hoofdingang van het ziekenhuis. U kunt ook gebruik maken van een golfkar.
Als met u is afgesproken dat u voor een onderzoek/behandeling eerst moet worden opgenomen, dan meldt u zich niet bij route 780. Meldt u zich dan bij de verpleegafdeling waar u wordt opgenomen.

Routebeschrijving

Reis naar Geert Grooteplein Zuid 10
Ga naar binnen bij: Hoofdingang
Ga naar Gebouw D, Verdieping 0 en volg route 780

Na het onderzoek

Soms geeft de behandelend arts een recept mee voor een antibioticum. Dit medicijn voorkomt infectie, die kan ontstaan door het inbrengen van de katheter. lees meer

Na het onderzoek

Na het onderzoek

Soms geeft de behandelend arts een recept mee voor een antibioticum. Dit medicijn voorkomt infectie, die kan ontstaan door het inbrengen van de katheter. Om infectie te voorkomen, is ook belangrijk om uw kind na het onderzoek veel te laten drinken, zodat hij of zij vaak moet plassen. Tot twee dagen na het onderzoek kan het plassen pijnlijk zijn. Het kan dan helpen om uw kind zittend in een warm bad te laten plassen.


Uitslag

De radioloog beoordeelt het onderzoek en geeft de bevindingen door aan de behandelend arts. U bespreekt de uitslag met de behandelend arts tijdens de vervolgafspraak.

Verslag radiologisch onderzoek of behandeling in mijnRadboud

In mijnRadboud kunt u het verslag (geen beelden) inzien.

lees meer

Verslag radiologisch onderzoek of behandeling in mijnRadboud

Nadat het onderzoek of de behandeling klaar is, bekijkt de radioloog de beelden. Hij doet dit soms dezelfde dag al, soms een paar dagen later. Hij maakt hiervan een verslag dat hij naar uw behandelaar stuurt. Uw behandelaar bekijkt dit verslag. Samen met de uitslagen van eventuele andere onderzoeken kan uw behandelaar een conclusie trekken. In mijnRadboud kunt u het verslag (geen beelden) inzien. Dit wordt 7 dagen nadat de radioloog het klaar heeft, zichtbaar gemaakt onder ‘Uitslagen’ (in de desktopversie onder het tabblad ‘Mijn Dossier’). Wat het verslag voor u betekent bespreekt uw behandelaar met u tijdens uw volgende afspraak.

Doordat er tijd kan zitten tussen het uitvoeren van het onderzoek en het maken van het verslag, staat de uitslag niet standaard 7 dagen na uw onderzoek in mijnRadboud, maar na 7 dagen + de tijd die de radioloog nodig heeft voor het maken van het verslag.

Bespreek vragen en opmerkingen met uw behandelaar

Radiologische verslagen zijn gemaakt voor uw behandelend arts. Hierdoor kan het voorkomen dat er voor u onbekende woorden worden gebruikt. Wij vragen u om niet zelfstandig conclusies te trekken op basis van de verslagen. Heeft u vragen over het verslag? Schrijf deze dan op en bespreek ze met uw behandelaar tijdens uw volgende afspraak. Uw behandelaar kan u dan meer vertellen over de betekenis van deze verslagen.

Wetenschappelijk onderzoek

Als uw onderzoek (deels) plaatsvindt in het kader van wetenschappelijk onderzoek, is de uitslag niet zichtbaar in mijnRadboud.


Afspraak maken of verhinderd? Neem contact met ons op!

Uw behandelend arts vraagt uw onderzoek aan. U ontvangt een oproep. Het is belangrijk dat u op tijd aanwezig bent, omdat anders het onderzoek niet kan doorgaan. lees meer

Afspraak maken of verhinderd? Neem contact met ons op!

Uw behandelend arts vraagt uw onderzoek of behandeling bij ons aan. U ontvangt van ons een oproep.
Moet uw onderzoek of behandeling binnen 15 weken plaatsvinden, dan ontvangt u de oproep zo snel mogelijk.
Heeft u met uw arts afgesproken dat het (controle-)onderzoek pas over een paar maanden gaat plaatsvinden, dan ontvangt u de oproep ongeveer 15 weken voor het onderzoek, niet eerder.

Het is belangrijk dat u op tijd aanwezig bent, omdat anders het onderzoek niet kan doorgaan. Als u op de afgesproken tijd verhinderd bent, neem dan zo snel mogelijk contact met ons op. Belt u dan tijdens kantooruren van 8.30-17.00 uur met de afdeling Radiologie telefoonnummer (024) 361 45 25  We maken dan, als dat mogelijk is, meteen een nieuwe afspraak.

Informatie voor kinderen

Ga jij naar het ziekenhuis? Hier vind je informatie en filmpjes.

lees meer
  • Medewerkers
  • Intranet