Wat is een SFEMG onderzoek?

Een SFEMG is een afkorting voor een single fiber EMG. Een SFEMG is een methode om een probleem in de overgang van de zenuw naar de spier te meten. De arts krijgt op deze manier inzicht in het functioneren hiervan.

Contact

Polikliniek Neurologie
Bereikbaar van 8.00-17.00 uur

(024) 361 66 00
contact

Voorbereiding

Voor het SFEMG onderzoek is geen voorbereiding nodig. Het onderzoek geeft soms een wat vreemd gevoel, is meestal niet pijnlijk en is niet schadelijk voor uw gezondheid.

Het onderzoek

Bij dit onderzoek ligt u op een onderzoeksbank. De arts onderzoekt de spier rondom uw oog. Dit gebeurt met behulp van een naaldelektrode, een zeer dun naaldje, dat heel oppervlakkig in de huid naast uw oog wordt gestoken.

lees meer

Het onderzoek

Aanmelden

Meld u voor uw onderzoek aan bij route 943. Dit kan bij de aanmeldzuil (check-in balie) of bij vragen of problemen aan de balie van route 943.
Na uw aanmelding mag u plaatsnemen in de wachtruimte van route 920 (Klinische Neurofysiologie) op de 2e verdieping. U hoeft zich daar niet nogmaals aan te melden.

Verloop van het onderzoek

Bij dit onderzoek ligt u op een onderzoeksbank. De arts onderzoekt de spier rondom uw oog. Dit gebeurt met behulp van een naaldelektrode, een zeer dun naaldje, dat heel oppervlakkig in de huid naast uw oog wordt gestoken. Daarnaast plaatsen we nog 2 oppervlakte-elektroden op uw wang en kin. Dit zijn kleine plaatjes van metaal. Hierna plaatsen we een tweede naaldje in een spier boven uw oog. Vervolgens krijgt u kleine stroomstootjes waarbij de spier boven uw oog licht samentrekt. U krijgt deze stroomstootjes in kortdurende reeksen. De elektrische activiteit maken we zichtbaar en hoorbaar met behulp van een EMG apparaat.
Afhankelijk van de vraag van uw arts voeren we voorafgaande aan het SFEMG een “repeterend stimuli” onderzoek uit. Hierbij plakken we oppervlakte-elektroden op uw hand en geven we stroomstootjes op uw pols. Dit gebeurt in kortdurende reeksen, waardoor de spieren gaan bewegen. Deze elektrische activiteit maken we ook zichtbaar en hoorbaar met behulp van een EMG apparaat.

Naar uw afspraak

Ingang: Ingang Oost
Route: 943

bekijk route

Naar uw afspraak

Bezoekadres

Reinier Postlaan 4
6525 GC Nijmegen

Huispostnummer: 943

Routebeschrijving

Reis naar Reinier Postlaan 4
Ga naar binnen bij: Ingang Oost
Volg route 943

Duur

Het onderzoek duurt ongeveer 15-25 minuten, afhankelijk van de vragen van de arts.

Na het onderzoek

Na het onderzoek bewerken en beoordelen we de metingen en sturen we de gegevens naar uw behandelend arts. U ontvangt de uitslag van het onderzoek van uw behandelend arts.

Verhinderd?

Bent u op het afgesproken tijdstip verhinderd? Bel dan uiterlijk één dag van tevoren naar de polikliniek Neurologie om een nieuwe afspraak te maken. Er kan dan nog een andere patiënt in uw plaats komen.

lees meer

Verhinderd?

Bent u op het afgesproken tijdstip verhinderd? Bel dan uiterlijk één dag van tevoren naar de polikliniek Neurologie om een nieuwe afspraak te maken. Er kan dan nog een andere patiënt in uw plaats komen.
Het annuleren/verplaatsen van onderzoek(en) kan betekenen dat er een (langere) tijd overheen gaat voordat het opnieuw gepland kan worden. Dit geldt vooral als u combiafspraken heeft bij Klinische Neurofysiologie.