Wat is de synacthentest?

Uw arts vermoedt dat uw kind te weinig van het hormoon cortisol aanmaakt. Dat kunnen we vaststellen met de synacthentest. We doen dit onderzoek op de dagbehandeling. Uw kind hoeft dus niet opgenomen te worden.

De bijnieren liggen als kapjes boven op de nieren. De buitenste laag van de bijnier heet de bijnierschors. Deze produceert verschillende hormonen, waaronder het hormoon cortisol. Cortisol zorgt er onder andere voor dat de bloeddruk en het bloedsuikergehalte van uw kind op peil blijven.

Oorzaken

De bijnierschors maakt cortisol dankzij het hormoon ACTH (adrenocorticotroop hormoon). ACTH wordt gemaakt en afgegeven door de hypofyse. De hypofyse is een klein orgaan in de hersenen. Soms neemt de werking van de bijnierschors af. Dan verlaagt het cortisolgehalte in het bloed. Er zijn verschillende oorzaken van een tekort aan cortisol. Uw behandelend arts bespreekt met u wat bij u de oorzaak kan zijn.

Synacthentest

Of uw kind een tekort aan cortisol heeft, kunnen we vaststellen met de synacthentest. Synacthen is kunstmatig (synthetisch) ACTH. Synacthen stimuleert de bijnierschors om tijdelijk extra cortisol af te geven. In de test bekijken we hoeveel cortisol uw kind aanmaakt.
Patiƫntenzorg Onderzoeken Synacthentest bij kinderen

Wat is de synacthentest?

Uw arts vermoedt dat uw kind te weinig van het hormoon cortisol aanmaakt. Dat kunnen we vaststellen met de synacthentest. We doen dit onderzoek op de dagbehandeling. Uw kind hoeft dus niet opgenomen te worden. lees meer

Amalia kinder­ziekenhuis

Het Amalia kinderziekenhuis is onderdeel van het Radboudumc. Jaarlijks behandelen wij ongeveer 25.000 kinderen tussen 0 en 18 jaar.

lees meer

Voorbereiding

Uw behandelend arts overlegt met u of uw kind tijdelijk met medicijnen moet stoppen voor de test. Zorg ervoor dat uw kind op de dag van de test gemakkelijk zittende kleding draagt.

Verloop van het onderzoek

Tijdens de test ligt uw kind op een bed en de arts brengt een infuusnaald in zijn of haar arm. Via het infuus dienen we synacthen toe. lees meer

Verloop van het onderzoek

U meldt zich op de afgesproken datum in het Radboudumc, op de afgesproken tijd bij de balie van de Dagbehandeling van de Polikliniek voor Kinderen en Jeugdigen.

Synacthentest

Tijdens de test ligt uw kind op een bed en de arts brengt een infuusnaald in zijn of haar arm. Via het infuus dienen we synacthen toe. Voor en na het toedienen van synacthen nemen we op verschillende tijdstippen bloed af om de hormoonspiegels te bepalen. De bloedafname gebeurt via een apart kraantje dat aan de infuusslang is gekoppeld. Uw kind voelt hier niets van.

Na de test

In totaal duurt de test 2,5 uur. De synacthentest zelf duurt een uur. Synacthen heeft geen bijwerkingen.

Uitslag

De uitslagen van de test zijn na 2 dagen bekend. Uw behandelend arts bespreekt met u de uitslagen van de synacthentest tijdens een controlebezoek op de polikliniek. Hiervoor kunt u zelf een afspraak maken.

Amalia kinder­ziekenhuis

Het Amalia kinderziekenhuis is onderdeel van het Radboudumc. Jaarlijks behandelen wij ongeveer 25.000 kinderen tussen 0 en 18 jaar.

lees meer

Informatie voor kinderen

Ga jij naar het ziekenhuis? Hier vind je informatie en filmpjes.

lees meer
  • Medewerkers
  • Intranet