Over het onderzoek

Als zwanger worden niet lukt, voeren wij allereerst een vruchtbaarheidsonderzoek bij u en uw partner uit. Dit noemen we ook wel een oriënterend fertiliteits-onderzoek (OFO). Hiermee proberen we te achterhalen waarom u niet zwanger wordt. Het is de bedoeling dat u en u partner samen naar dit onderzoek komen.

Het vruchtbaarheidsonderzoek duurt ongeveer 45 minuten. Na het onderzoek proberen we binnen een maand de resultaten met u te bespreken. Dit tweede gesprek duurt ongeveer 15 minuten. Het is fijn als u ook hierbij allebei aanwezig bent.
Patiëntenzorg Onderzoeken Vruchtbaarheidsonderzoek

Over het onderzoek

Als zwanger worden niet lukt, voeren wij allereerst een vruchtbaarheidsonderzoek bij u en uw partner uit. lees meer

Contact

Voortplantingsgeneeskunde

(024) 361 66 44

Intakegesprek

De arts gaat in op uw medische achtergrond en legt uit hoe het onderzoek gaat. alles over de intake

Intakegesprek

Het intakegesprek

Tijdens het intakegesprek vertellen we u alles over het vruchtbaarheidsonderzoek. Daarbij stelt de arts u een aantal vragen over:
  • uw beroep
  • eventuele ziektes die u heeft of heeft gehad;
  • de behandeling van deze eventuele ziektes;
  • vruchtbaarheidsproblemen binnen uw familie;
  • mogelijke seksuologische problemen;
  • uw levensstijl (roken, drankgebruik, gewicht, drugsgebruik).
Het verdere vruchtbaarheidsonderzoek is voor mannen en vrouwen anders. Zo ook de vragen die de arts tijdens het intakegesprek aan u stelt.
Bent u een man? Dan wil de arts meer weten over: uw zaadlozing, eventuele ontstekingen of operaties aan uw geslachtsorganen.
Bent u een vrouw? Dan wil de arts meer weten over: de regelmaat van uw menstruatie, eventuele ontstekingen of operaties aan uw geslachtsorganen en uw buik.
 

Onderzoek bij vrouwen

De arts maakt een vaginale echo. Ook laten we uw bloed onderzoeken. lees meer

Onderzoek bij vrouwen


Tijdens het intakegesprek heeft de arts u al gevraagd naar de regelmaat van uw menstruatie en eventuele ontstekingen of operaties aan uw geslachtsorganen en uw buik. Het vruchtbaarheidsonderzoek bestaat voor u verder uit:
  • Een inwendig onderzoek om te kijken of er afwijkingen zijn. Hiervoor maken we een vaginale echo. Daarmee krijgen we een beeld van uw baarmoeder en eierstokken. Soms maken we ook een uitstrijkje van uw baarmoederhals.
  • Bloedonderzoek om te kijken of u Chlamydia heeft of heeft gehad. Chlamydia kan namelijk tot een ontsteking aan uw geslachtsorganen leiden. Daardoor kunnen verklevingen in de eileiders ontstaan die tot onvruchtbaarheid kunnen leiden.


Naar uw afspraak adres & route

Bezoekadres

Radboudumc hoofdingang
Geert Grooteplein Zuid 10
6525 GA Nijmegen

Afspraak op weekdagen of in het weekend

Bij Voortplantingsgeneeskunde gaan afspraken 7 dagen per week door. In het weekend is de looproute en aanmeldprocedure voor onze afdeling anders dan door de week.   

Wij zijn telefonisch bereikbaar op (024) 361 66 44 

Routebeschrijving

Reis naar Geert Grooteplein Zuid 10
Ga naar binnen bij: Hoofdingang
Volg route 859

Onderzoek bij mannen

Het vruchtbaarheidsonderzoek bestaat naast de intake uit lichamelijk onderzoek waarbij de arts voelt of er bij uw zaadballen en bijballen eventuele afwijkingen zijn. En het inleveren van zaad voor verder zaadonderzoek. lees meer

De uitslag

Het duurt een aantal weken voordat we de resultaten van uw vruchtbaarheidsonderzoek hebben. In het tweede gesprek zullen wij alle resultaten en het vervolgbeleid met u bespreken. lees meer

De uitslag

Het duurt een aantal weken voordat we de resultaten van uw vruchtbaarheidsonderzoek hebben. In het tweede gesprek zullen wij alle resultaten en het vervolgbeleid met u bespreken. Soms is extra onderzoek nodig om meer duidelijkheid te krijgen. Soms kunnen we wel meteen verdergaan met een voor u geschikte behandeling. Die bestaat dan bijvoorbeeld uit het opwekken van een eisprong met behulp van hormonen, kunstmatige inseminatie (IUI), IVF of ICSI, seksuologisch advies of een vruchtbaarheidsbevorderende operatie.

Geen bijzonderheden gevonden

Soms vinden we met het vruchtbaarheidsonderzoek geen bijzonderheden. Dan adviseren we meestal om toch nog wat langer te wachten op een spontane zwangerschap. Dat kan een vervelend bericht voor u zijn omdat u natuurlijk al lange tijd probeert zwanger te worden. Maar als wij geen bijzonderheden bij u ontdekken, is de kans op een spontane zwangerschap voor u groter dan de kans op een zwangerschap door een vruchtbaarheidsbehandeling. Een vruchtbaarheidsbehandeling zou in uw geval dan dus juist in uw nadeel werken.

  • Medewerkers
  • Intranet