Hoe werkt het onderzoek?

Voor de weefseltypering nemen we bij de patiënt wangslijmvlies en bloed af. Bij de familieleden wordt één buisje bloed afgenomen. Enkele weken later volgt de voorlopige uitslag. Bij het familielid dat overeen lijkt te komen vindt een tweede bloedafname plaats om deze uitslag te bevestigen. Als er meerdere passende donoren zijn, wordt een keuze gemaakt op basis van geslacht, leeftijd, doorgemaakte infectieziekten en gezondheidstoestand van de donoren. Vinden we geen overeenkomst, dan zoeken we verder naar niet verwante stamceldonor via de wereldwijde stamceldonorbank.
Patiëntenzorg Onderzoeken HLA typering (weefseltypering)

Wat is weefseltypering?

Een weefseltypering heet ook wel HLA-typering. HLA staat voor Humaan Leukocyten Antigeen. Het zijn kenmerken van lichaamscellen die het lichaam vertellen of ze passen bij het eigen lichaam. lees meer

Wat is weefseltypering?

Een weefseltypering heet ook wel HLA-typering. HLA staat voor Humaan Leukocyten Antigeen. Het zijn kenmerken van lichaamscellen die het lichaam vertellen of ze passen bij het eigen lichaam. Passen ze niet bij het eigen lichaam dan ontstaat een afweerreactie.

Erfelijk

De HLA-typering is erfelijk. De kans dat bij twee kinderen van dezelfde ouders dezelfde HLA-typering voorkomt is één op vier. Omdat deze informatie op andere chromosoom vastligt dan bijvoorbeeld geslacht of bloedgroep kunnen patiënt en donor hierin verschillen.

Contact

Afdeling Hematologie

(024) 361 88 00

Hoe werkt het onderzoek?

Voor de weefseltypering wordt bij de patiënt wangslijmvlies en bloed afgenomen. Bij de familieleden wordt één buisje bloed afgenomen. lees meer

Stamcellen voor stamceldonatie

Ons bloed wordt voortdurend ververst. Dit wordt door stamcellen in ons beenmerg gedaan. Een ziekte kan de aanmaak van nieuwe bloedcellen verstoren. Eén van de behandelingen is dan het transplanteren van stamcellen van een gezonde donor zodat de aanmaak van bloedcellen weer hersteld kan worden.

Afdeling Hematologie

Hematologie is het specialisme dat zich bezighoudt met bloedziekten. lees meer

Onze mensen

  • Medewerkers
  • Intranet