Patiëntenzorg Poliklinieken Kinderurologie Sociale en emotionele gevolgen

Sociale en emotionele gevolgen voor kinderen met een aandoening aan de urinewegen en/of geslachtsorganen

Als uw kind een ernstige aandoening aan de urinewegen en/of geslachtsorganen heeft, beïnvloedt dit jullie leven op verschillende gebieden. Naast de medische behandeling, zijn er ook sociale, emotionele en praktische gevolgen voor uw kind en uw gezin.

Contact

Vragen over sociale of emotionele gevolgen? Neem contact op met uw behandelend arts of de verpleegkundig specialist.

Waar kunt u aan denken?


Sociale en emotionele gevolgen voor de ouders

Wanneer uw kind geboren wordt met een ernstige aandoening aan de urinewegen en/of geslachtsorganen zijn er direct na de geboorte vaak al zorgen over de gezondheid van uw kind. De kraamtijd en de eerste maanden met uw pasgeboren baby verlopen dan heel anders dan u verwachtte. lees meer

Sociale en emotionele gevolgen voor de ouders

Wanneer uw kind geboren wordt met een ernstige aandoening aan de urinewegen en/of geslachtsorganen (bijv. epispadie, blaasextrophie, cloacale extrophie of spina bifida) zijn er direct na de geboorte vaak al zorgen over de gezondheid van uw kind. De kraamtijd en de eerste maanden met uw pasgeboren baby verlopen dan heel anders dan u verwachtte. Misschien loopt u nog met vragen over de gezondheid van uw kind. De volgende reacties zijn heel begrijpelijk:
 • Verdriet om de zorgen waarmee u wordt geconfronteerd.
 • Boosheid waarom u dit overkomt.
 • Bezorgdheid over de toekomst van uw kind.
 • Onzekerheid of u goed voor uw kind kunt zorgen.
 • Onzekerheid over wat u moet vertellen aan vrienden en familie.
Zeker in die eerste periode komt er veel op u af.

Hoe u de eerste periode na de geboorte van uw kind ervaart en hoe u hier mee omgaat, is voor iedereen anders. Ervaring leert, dat u daarin groeit naarmate de tijd verstrijkt. Ook zien we dat het ouders helpt als zij hun gevoelens kunnen uiten bij familie en vrienden en als zij praktische hulp krijgen. En een patiëntenvereniging kan u in contact brengen met andere ouders die een kind hebben met dezelfde aandoening.


Sociale en emotionele gevolgen voor uw kind

Door de lichamelijke klachten van de aandoening aan de urinewegen en/of geslachtsorganen kan uw kind emotionele of sociale klachten ontwikkelen. Zo kan uw kind zich onzeker voelen omdat hij/zij geen volledige controle heeft over het plassen. lees meer

Sociale en emotionele gevolgen voor uw kind

Door de lichamelijke klachten van de aandoening aan de urinewegen en/of geslachtsorganen kan uw kind emotionele of sociale klachten ontwikkelen. Zo kan uw kind zich verdrietig of somber voelen of zich schamen als hij/zij bijvoorbeeld geen volledige controle heeft over het plassen. Of uw kind is bang voor een behandeling of voelt zich alleen omdat hij/zij denkt dat niemand het begrijpt. Ook kan uw kind het lastig vinden om om te gaan met de beperkingen van de aandoening. Dit zijn emotionele en sociale gevolgen.
 
Het is belangrijk dat er thuis, op school en in het ziekenhuis aandacht is voor de emotionele en sociale gevolgen van de aandoening aan de urinewegen en/of geslachtsorganen. Zo leert u en uw kind(eren) om over uw gevoelens te praten. De meeste kinderen en gezinnen vinden na een tijdje een manier om om te gaan met de aandoening en hun gevoelens.

Gevolgen in het dagelijks leven

Een ernstige aandoening aan de urinewegen en/of geslachtsorganen heeft gevolgen voor het dagelijks leven van uw kind, uzelf en voor eventuele broertjes/zusjes. Wat de gevolgen zijn, is voor ieder kind anders en verandert ook met de leeftijd van uw kind. We lichten een aantal onderwerpen toe. lees meer

Gevolgen in het dagelijks leven

Een aangeboren afwijking aan de urinewegen en geslachtsorganen heeft gevolgen voor het dagelijks leven van uw kind, uzelf en voor eventuele broertjes/zusjes. Wat de gevolgen zijn, is voor ieder kind anders en verandert ook met de leeftijd van uw kind. U ontdekt zelf hoe u uw kind het beste kunt begeleiden. 
 
We lichten een aantal veelvoorkomende onderwerpen toe.  Wanneer heeft u of uw kind hulp nodig?

De meeste kinderen leren na verloop van tijd om te gaan met hun aandoening aan de urinewegen en/of geslachtsorganen, hun lichaam en gevoelens. Vaak is de hulp en informatie die u en uw kind krijgen van de arts, verpleegkundig specialist of maatschappelijk werker voldoende. lees meer

Wanneer heeft u of uw kind hulp nodig?

De meeste kinderen leren na verloop van tijd om te gaan met hun aandoening aan de urinewegen en/of geslachtsorganen, hun lichaam en gevoelens. Vaak is de hulp en informatie die u en uw kind krijgen van de arts, verpleegkundig specialist of maatschappelijk werker voldoende. Ook vinden kinderen steun bij kinderen die hetzelfde hebben. Bespreek het met de arts of verpleegkundig specialist wanneer het niet goed gaat. Bijvoorbeeld als:
 • het voor uw kind moeilijk is om naar school te gaan;
 • uw kind contact verliest met vrienden;
 • uw kind veel piekert en hierdoor slecht eet of slaapt;
 • uw kind zo bang is voor het ziekenhuis dat hij/zij niet meer wil gaan;
 • uw kind met niemand over de situatie kan praten.
Samen met u kijken we wie u hierbij het beste kan helpen en hoe.

Als ouder kan het ook moeilijk zijn om goed om te gaan met de aandoening aan de urinewegen en/of geslachtsorganen van uw kind. Misschien heeft u vragen als:
 • ‘Hoe help ik mijn kind aan meer zelfvertrouwen?’
 • ‘Hoe ga ik om met onbegrip en lastige of intieme vragen uit de omgeving?’
 • ‘Ik ben bang dat ik geen goede balans vind tussen de aandacht voor mijn kind met een afwijking aan de urinewegen of geslachtsorganen en mijn andere kinderen.’
 • ‘Ik voel mij schuldig, omdat mijn kind een aandoening heeft.’
 • ‘Hoe kunnen we een zo gewoon mogelijk leven leiden als gezin?’
U kunt bij de behandelend arts of verpleegkundig specialist vragen om een gesprek met een maatschappelijk werker of psycholoog.

Waar kunt u en uw kind terecht voor hulp?

U kunt bij verschillende zorgverleners terecht voor hulp bij uw situatie: uw arts, de verpleegkundig specialist, pedagogisch medewerker, maatschappelijk werker, psycholoog of consulent educatieve voorziening. lees meer

Waar kunt u en uw kind terecht voor hulp?

U kunt bij verschillende zorgverleners terecht voor hulp bij uw situatie: uw arts, de verpleegkundig specialist, pedagogisch medewerker, maatschappelijk werker, psycholoog of consulent educatieve voorziening. Aan de gesprekken met deze zorgverleners in het ziekenhuis zijn geen extra kosten verbonden.Omgaan met uw omgeving

Praten over uw situatie met mensen die u vertrouwt, kan helpen met het verwerken. Door te praten kunt u soms voor uzelf dingen op een rij krijgen. Bovendien kunnen mensen die uw situatie kennen ook steun bieden. lees meer

Omgaan met uw omgeving

Praten over uw situatie met mensen die u vertrouwt, kan helpen met het verwerken. Door te praten kunt u soms voor uzelf dingen op een rij krijgen. Bovendien kunnen mensen die uw situatie kennen ook steun bieden. Omdat ze weten wat er aan de hand is, krijgt u(w kind) geen vervelende opmerkingen vanwege onbegrip. Toch kunt u zich teleurgesteld voelen als mensen niet (altijd) informeren naar uw situatie. Misschien lijkt het alsof zij geen interesse hebben, maar meestal weten mensen niet goed wat ze moeten zeggen.

Wat vertel je aan wie?

Niet iedereen hoeft alles te weten. Het helpt vaak als u vooraf bedenkt wat u wilt zeggen en tegen wie. Een hulpmiddel om te bepalen wat u tegen wie vertelt is onderstaande afbeelding met 3 cirkels. Intimi, vrienden en kennissen staan om u en uw kind heen.
 • 1. Intimi zijn voor iedereen anders, bijvoorbeeld het gezin, familie, beste vrienden of de buren. Vaak kiezen kinderen en ouders om de hele situatie aan intimi te vertellen.
 • 2. Vrienden weten meestal wat er speelt, maar zijn niet van alle details op de hoogte.
 • 3. Kennissen zijn vaak geïnformeerd over wat er aan de hand is, bijvoorbeeld dat uw kind een afwijking aan de urinewegen of geslachtsorganen heeft en wel eens naar het ziekenhuis moet voor controle.
Meestal weten de mensen die dichterbij (in de binnenste kring) staan meer dan de mensen uit de buitenste kringen.


Bovenstaande is een voorbeeld. U kiest uiteraard zelf wie u wat wilt vertellen.
 • Medewerkers
 • Intranet