Patiëntenzorg Poliklinieken Nucleaire geneeskunde

Over de polikliniek Nucleaire Geneeskunde

De afdeling Nucleaire Geneeskunde gebruikt radioactieve stoffen voor de diagnostiek en behandeling van verschillende ziekteprocessen. lees meer

Over de polikliniek Nucleaire Geneeskunde

De afdeling Nucleaire Geneeskunde gebruikt radioactieve stoffen voor de diagnostiek en behandeling van verschillende ziekteprocessen. U krijgt een radioactieve stof toegediend. De eigenschappen van de radioactieve stof (het zogeheten radiofarmacon) bepalen waar de radioactieve stof in uw lichaam terechtkomt. Van die plek (bijvoorbeeld hart, longen, hersenen) kunnen wij afbeeldingen maken voor diagnostische toepassingen. Ook is het soms mogelijk om met het radiofarmacon een ziekte te behandelen. Dan gebruiken we wel veel grotere hoeveelheden radioactiviteit. De radioactieve stof concentreert zich op een plaats in uw lichaam en bestraalt daar het ‘zieke weefsel’.

Contact

Polikliniek Nucleaire Geneeskunde

(024) 361 45 10

Naar uw afspraak adres en route

Ingang: Hoofdingang
Gebouw: D
Verdieping: -1
Route: 757

bekijk route

Naar uw afspraak adres en route

Bezoekadres

Radboudumc hoofdingang
Geert Grooteplein Zuid 10
6525 GA Nijmegen

Routebeschrijving

Reis naar Geert Grooteplein Zuid 10
Ga naar binnen bij: Hoofdingang
Ga naar Gebouw D, Verdieping -1 en volg route 757

Afspraak maken bij de polikliniek

Met uitzondering van het botdichtheidsonderzoek kan alleen een specialist een onderzoek op de afdeling Nuleaire Geneeskunde aanvragen. Zodra wij de aanvraag binnen hebben, roepen wij u op voor het onderzoek of de behandeling. lees meer

Afspraak maken bij de polikliniek

Een eerste afspraak

Met uitzondering van het botdichtheidsonderzoek kan alleen een medisch specialist een onderzoek of behandeling op de afdeling Nuleaire Geneeskunde aanvragen. Zodra wij de aanvraag binnen hebben, roepen wij u op voor het onderzoek of de behandeling. Kunnen we de afspraak binnen enkele dagen plannen? Dan maken we de afspraak telefonisch. Anders sturen we een schriftelijke afspraak naar uw huisadres. De afdeling Nucleaire Geneeskunde kent geen lange wachtlijsten.  Heeft u met uw arts afgesproken dat het (controle-)onderzoek pas na langere tijd uitgevoerd moet worden, dan ontvangt u de afspraakbrief ongeveer 15 weken voor het onderzoek.

Spoedafspraken

Bij spoed neemt de aanvragend specialist contact op met een nucleair geneeskundige. Samen bepalen zij de spoedindicatie. Zij maken vervolgens op de kortst mogelijke termijn een spoedafspraak voor u. Dit is afhankelijk van de beschikbaarheid van de radioactieve stof. De meeste onderzoeken op de de afdeling Nucleaire Geneeskunde kunnen binnen 24 uur plaatsvinden. De specialist kan de aanvraag in dat geval per fax sturen.

mijnRadboud uw persoonlijke patiënten­dossier

Bij de centrale inschrijfbalie kunt u mijnRadboud activeren. Dit is uw persoonlijke medische dossier dat u online kunt inzien. Met mijnRadboud kunt u bijvoorbeeld afspraken maken of uitslagen inzien.

lees meer

Afdeling Radiologie en Nucleaire Geneeskunde

De afdeling Radiologie en Nucleaire Geneeskunde houdt zich bezig met beeldvorming en behandeling van diverse aandoeningen. lees meer

Uw bezoek


Voorbereiding

Voor ieder onderzoek op de afdeling Nucleaire Geneeskunde is de voorbereiding anders. Kijk op de pagina van uw onderzoek welke voorbereidingen u moet treffen. lees meer

Voorbereiding

Voor ieder onderzoek op de afdeling Nucleaire Geneeskunde is de voorbereiding anders. Kijk op de pagina van uw onderzoek welke voorbereidingen u moet treffen. Bij sommige onderzoeken (zoals de PET/CT-scan en de myocardscintigrafie) is een goede voorbereiding cruciaal. Daarom bellen we u maximaal één dag van tevoren op om de voorbereiding nog een keer door te nemen.

Wat neemt u mee bij het eerste bezoek?

Het is van belang dat u bij uw eerste bezoek een aantal zaken meeneemt. lees meer

Wat neemt u mee bij het eerste bezoek?

Verzekeringsbewijs

Iedere Nederlander is verplicht zich te verzekeren tegen ziektekosten. Het basispakket vergoedt het grootste deel van de kosten. Daarnaast kunt u zich aanvullend verzekeren. Of uw onderzoek of behandeling volledig voor vergoeding in aanmerking komt, hangt af van uw verzekering. Kijk hiervoor uw verzekeringsvoorwaarden na of informeer bij uw zorgverzekeraar. In de meeste gevallen stuurt het ziekenhuis de rekening rechtstreeks naar uw zorgverzekeraar. Bent u voor de betreffende onderzoek of behandeling niet of onvoldoende verzekerd, dan kan het zijn dat u de rekening vooraf krijgt thuisgestuurd. Deze moet u dan vooraf betalen.

Legitimatiebewijs

In ziekenhuizen geldt een identificatieplicht. U kunt zich legitimeren met een wettelijk legitimatiebewijs (paspoort, rijbewijs of identiteitskaart).

Eerste bezoek

U meldt zich eerst bij de balie van de afdeling Nucleaire Geneeskunde. In de meeste gevallen krijgt u eerst een radioactieve stof toegediend en daarna volgt het onderzoek. lees meer

Eerste bezoek

U meldt zich eerst bij de balie van de afdeling Nucleaire Geneeskunde. In de meeste gevallen wordt eerst een radioactieve stof bij u toegediend. Aansluitend of na een bepaalde wachttijd maken we opnamen van (een deel van) het lichaam. Dit noemen we een scan. De arts bekijkt de scan en maakt een verslag. Dit verslag gaat naar de verwijzend specialist, die u de bevindingen vertelt.

Medewerkers van de polikliniek

De onderzoeken worden uitgevoerd door laboranten (MBB’ers: medische beeldvormings- en bestralingsdeskundige).
  • Medewerkers
  • Intranet