83 operaties blaaskanker

Hoe meer operaties een specialist uitvoert, des te beter hij of zij wordt. Dat is aangetoond met wetenschappelijk onderzoek. Het aantal operaties dat in een ziekenhuis wordt uitgevoerd, zegt dus veel over de kwaliteit van de behandeling.

Een cystectomie, of blaasverwijdering, is een operatie die wordt gedaan bij patiënten met blaaskanker bij wie de kanker is ingegroeid in de spierlaag van de blaaswand. Naast blaasverwijderingen in het kader van blaaskanker, vinden deze operaties ook plaats in het kader van andere aandoeningen. Over de periode 1-7-2020 t/m 30-6-2021 (verslagjaar 2021) zijn in totaal 83 blaasverwijderingen uitgevoerd.

Norm

De beroepsvereniging van medisch specialisten heeft vastgesteld waaraan een ziekenhuis moet voldoen om de kwaliteit te garanderen. Een van deze eisen is dat een ziekenhuis minimaal 20 keer per jaar een cystectomie voor blaaskanker moet uitvoeren. Het Radboudumc voldoet ruimschoots aan deze norm.


Blaaskanker

Bij blaaskanker zitten er één of meer kwaadaardige gezwellen (carcinomen) in de blaas. Deze vorm van kanker komt steeds meer voor. lees meer

83 operaties blaaskanker

Aantal operatieve verwijderingen van de blaas per jaar.

bekijk meer

Kans op overleving

De overleving van blaaskanker verschilt per soort blaaskanker. Op dit moment zijn alleen de overlevingscijfers van spierinvasieve blaaskanker beschikbaar. 

naar kanker.nl
  • Medewerkers
  • Intranet