Borstkanker mamma­carcinoom

Borstkanker is een kwaadaardig gezwel in de borst. Symptomen van borstkanker kunnen zijn een knobbeltje of verdikking op uw borst, een ingetrokken tepel, bloederige afscheiding uit uw tepel en een verkleurde of warme borst. lees meer

128 operaties borstkanker

Aantal patiënten met borstkanker dat werd behandeld met een operatie per jaar. bekijk meer

128 operaties borstkanker

Hoe meer operaties een specialist uitvoert, des te beter hij of zij wordt. Dat is aangetoond met wetenschappelijk onderzoek. Het aantal operaties dat in een ziekenhuis wordt uitgevoerd, zegt dus veel over de kwaliteit van de behandeling.

Er zijn verschillende soorten behandelingen voor borstkanker, zoals een operatie, bestraling, chemotherapie, antihormonale therapie (endocriene therapie), immunotherapie of een combinatie. In de periode 1 oktober 2017 tot en met 30 september 2018 werden in ons ziekenhuis 128 patiënten met nieuw gediagnosticeerde borstkanker (inclusief een Ductaal Carcinoma In Situ (DCIS), een voorstadium borstkanker), behandeld met een operatie. In onderstaande grafiek staat het aantal nieuwe patiënten met borstkanker (inclusief DCIS) dat werd behandeld met een operatie in het Radboudumc in 2014, 2015, 2016, 2017 en 2018.
Grafiek

Norm

De beroepsvereniging van medisch specialisten heeft vastgesteld waaraan een ziekenhuis moet voldoen om de kwaliteit te garanderen. Een van deze eisen is dat een ziekenhuis minimaal 50 nieuw gediagnosticeerde patiënten met borstkanker (inclusief DCIS) moet behandelen met een operatie. Het Radboudumc voldoet ruimschoots aan deze norm.

Wachttijd borstkanker

De tijd tussen de diagnose en de eerste operatie. bekijk meer

Wachttijd borstkanker

Wij doen ons best om patiënten zo snel mogelijk te helpen.

Norm

De beroepsvereniging van medisch specialisten heeft vastgesteld waaraan een ziekenhuis moet voldoen om de kwaliteit te garanderen. Een van deze normen gaat over het percentage patiënten met nieuw gediagnosticeerd borstkanker of DCIS dat binnen 5 weken na de diagnose een eerste operatie ondergaat.

In het Radboudumc is dit in 2017 gelukt bij 81.3% van de patiënten. Dit ligt rond het landelijk gemiddelde van 81.4% in 2017. In onderstaande grafiek staat het percentage patiënten bij wie dit is gelukt in 2014, 2015, 2016 en 2017.
Grafiek

Kans op overleving

De overlevingkans van iemand met borstkanker verschilt per stadium.

naar kanker.nl
  • Medewerkers
  • Intranet