Continu meten van vitale waarden ViSi Mobile

Op onze verpleegafdeling gebruiken we apparatuur om doorlopend uw belangrijke vitale waarden te meten. Voorbeelden van vitale waarden zijn uw bloeddruk, hartslag en ademhaling. 

Het meten van vitale waarden 

Normaal gesproken meet de verpleegkundige uw vitale waarden een paar keer per dag. Tussen die metingen door kan het gebeuren dat u zieker bent geworden dan verwacht. Dat zien we dan pas bij een volgende meting. Zo’n achteruitgang kunnen we eerder ontdekken als we uw vitale waarden de hele dag doorlopend meten. Dit wordt ook wel continu monitoren genoemd. Dit kan met behulp van een polsmonitor die ViSi Mobile heet. 

Hoe werkt de ViSi Mobile? 

De ViSi Mobile is een kastje om uw pols. Vanuit het polskastje gaat een sensor naar uw duim, ook wel duimsensor of saturatiemeter genoemd. Aan de andere kant van het kastje gaat een kabel omhoog naar uw schouder en borst. Daarnaast draagt u 3 of 5 plakkers en kabels op uw borst en buik. 
Samen meten deze sensoren uw ademhaling, zuurstofgehalte in het bloed, bloeddruk, huidtemperatuur, hartslag en hartritme. 

Wat gebeurt er met de gemeten waarden? 

De gemeten vitale waarden worden vanaf de ViSi Mobile via WiFi naar een computer gestuurd die bij de verpleegpost staat. Als u zieker wordt en uw vitale waarden komen onder of boven een bepaalde grens, dan stuurt de ViSi Mobile een alarm door naar de computer van de verpleging. De verpleegkundige bekijkt het alarm en als het nodig is worden extra metingen bij u uitgevoerd. 
Naast de metingen van de ViSi Mobile komt de verpleegkundige nog steeds een paar keer per dag langs om uw vitale waarden te controleren en uw temperatuur te meten.

Belangrijk om te weten over continue monitoring

Het doorlopend meten van uw vitale waarden betekent niet dat uw vitale waarden doorlopend bewaakt worden. Bewaken betekent dat de vitale waarden 24 uur per dag in de gaten worden gehouden door de verpleging. Dat gebeurt bijvoorbeeld op de Intensive Care, maar niet op de verpleegafdelingen. Doordat de vitale waarden niet 24 uur per dag in de gaten worden gehouden, kan het soms voorkomen dat een alarm niet door een verpleegkundige wordt gezien. Als het nodig is dat u doorlopend bewaakt wordt, dan wordt u overgeplaatst naar een afdeling waar dit mogelijk is.  

Wat zijn mogelijk nadelen van de ViSi Mobile?

Het gebruik van ViSi Mobile veroorzaakt geen beperkingen. U kunt alles doen wat u zonder het polskastje ook zou doen. Het is wel mogelijk dat het polskastje wat zwaarder aanvoelt dan bijvoorbeeld een horloge om uw pols.

Wat gebeurt er met de gemeten gegevens?

De vitale waarden die de ViSi Mobile meet, worden rechtstreeks doorgestuurd naar uw beveiligde patiëntendossier. De verpleegkundige of arts bepaalt uiteindelijk welke data worden opgeslagen. De overige data worden verwijderd als u wordt afgekoppeld van het polskastje.

Heeft u vragen?

Heeft u nog vragen over deze informatie of over de ViSi Mobile? Dan kunt u die stellen aan uw verpleegkundige.

Patiëntenzorg Verpleegafdelingen Verpleegafdeling MDL en Chirurgische Oncologie

Over de verpleegafdeling

Op de verpleegafdeling Maag-, Darm- en Leverziekten (MDL) en Chirurgische Oncologie wordt u opgenomen voor onderzoek, behandeling of een operatie.

Lees meer

Over de verpleegafdeling

Op de verpleegafdeling van de specialismen Maag-, Darm- en Leverziekten (MDL) en Chirurgische Oncologie wordt u opgenomen voor onderzoek, behandeling of een operatie.

Uw behandelend team bestaan onder andere uit gespecialiseerde artsen en verpleegkundigen.  

Op de verpleegafdeling maken we gebruik van 4-persoonkamers en 1-persoonskamers. U kunt uw voorkeur kenbaar maken. Afhankelijk van beschikbaarheid en medische condititie wijzen wij de kamers toe.


 


Uw opname bij het Radboudumc

Wordt u binnenkort opgenomen op een van onze verpleegafdelingen? Of bent u met spoed bij ons opgenomen? Dan komt er veel op u af. Hier vindt u informatie over het voorbereiden op een opname, de opnamedag, uw verblijf en uw ontslag.


Contact Verpleegafdeling MDL en Chirurgische Oncologie

Bereikbaar van 8.00-17.00 uur
(024) 361 34 38

Naar uw afdeling op de verpleegafdeling

Ingang: Hoofdingang
Gebouw: C
Verdieping: 5
Route: 751

bekijk route

Naar uw afdeling op de verpleegafdeling

Bezoekadres

Radboudumc hoofdingang
Geert Grooteplein Zuid 10
6525 GA Nijmegen

Routebeschrijving

Reis naar Geert Grooteplein Zuid 10
Ga naar binnen bij: Hoofdingang
Ga naar Gebouw C, Verdieping 5 en volg route 751

Op de afdeling


U wordt opgenomen voor een onderzoek of behandeling

Hier vindt u specifieke informatie over een opname op de verpleegafdeling MDL en Chirurgische Oncologie voor een onderzoek of behandeling. lees meer

U wordt opgenomen voor een onderzoek of behandeling

Samen met uw arts heeft u besloten tot opname op de verpleegafdeling MDL en Chirurgische Oncologie voor een onderzoek of een behandeling.
In de meeste gevallen wordt u gebeld door de secretaresse van de verpleegafdeling, om de datum en het tijdstip van opname af te spreken. Dit kan kort (1 of enkele dagen) vóór de opname zijn. Komt u in verband met een geplande behandeling bij Radiologie of het Endoscopie Centrum, dan wordt u schriftelijk uitgenodigd.

Op de opnamedag kunt u zich melden bij de secretaresse van de ontvangstbalie. 
U kunt uw eigen dekbed en kussen meenemen als u dat wilt. Ook kunt u tijdens de opname uw eigen kleding dragen.

Verspreid over de dag krijgt een gesprek met een verpleegkundige en een zaalarts.

U wordt opgenomen voor een operatie

Het is mogelijk dat u een dag vóór de operatie wordt opgenomen of dat u nuchter wordt opgenomen op de dag dat u wordt geopereerd. Het planningsbureau Heelkunde informeert u vooraf over uw opnamedag.

lees meer

U wordt opgenomen voor een operatie

Het is mogelijk dat u een dag vóór de operatie wordt opgenomen of dat u nuchter wordt opgenomen op de dag dat u wordt geopereerd. Het planningsbureau Heelkunde informeert u vooraf over uw opnamedag. Over het tijdstip van de opname wordt u één dag van tevoren geïnformeerd door de verpleegafdeling.

Opname één dag voor de operatie

 • De dag voor uw opname bellen we u tussen 11.00 en 13.00 uur. U hoort dan van de afdelingssecretaresse hoe laat u de volgende dag wordt verwacht op de verpleegafdeling.
 • De opnametijden zijn (overdag) om 11.15 uur en 13.15 uur. Bij uitzondering kan dit ook om 20.00 uur zijn.
 • Na ontvangst op de afdeling worden noodzakelijke administratieve gegevens gecontroleerd en uw medicatie gecontroleerd. Een kwartier na het opnametijdstip heeft u een opnamegesprek met de verpleegkundige en co-assistent. Het is dus niet noodzakelijk om veel eerder aanwezig te zijn.
 • Na het gesprek nemen we bloed bij u af, meten we uw bloeddruk en verrichten we lichamelijk onderzoek. De verpleegkundige geeft u aanvullende uitleg over de operatie en u heeft natuurlijk de gelegenheid om zelf vragen te stellen. In de loop van de dag komt de zaalarts en/of chirurg kennismaken en kunt u de laatste vragen stellen.
 • Als de operatiedag op een maandag valt, dan bellen we u op donderdag voor een opname op vrijdag. Daarna kunt u meestal weer naar huis. We verwachten u dan op zondagavond om 20.00 uur terug op de afdeling.

Opname op de dag van de operatie (nuchter)

 • De dag voor uw opname belt de zaalarts van de verpleegafdeling u tussen 14.00 en 16.00 uur. De zaalarts geeft aan hoe laat u de volgende dag op de afdeling wordt verwacht en neemt met u een aantal medische vragen door.
 • De opnametijd is om 7.00 uur, 8.00 uur, 9.00 uur of 11.00 uur. Het opnametijdstip is afhankelijk van (1) het tijdstip van uw operatie, (2) het tijdstip van de operatie die vóór uw operatie gepland staat en/of (3) eventuele voorbereidingen die op de afdeling moeten plaatsvinden voor uw operatie. Als u op het operatieprogramma als 2e gepland staat (bijvoorbeeld om 13.00 uur) dan wordt u om 8.00 uur verwacht, zodat u aanwezig bent als een eerder geplande operatie door omstandigheden is geannuleerd.

Nuchterbeleid

Bij een ‘nuchterbeleid’ raden we u aan om op de dag van de operatie vanaf middernacht niet meer te eten. Minimaal 8 uur voor de operatie moet u nuchter te zijn. Drinken mag tot 2 uur voor de operatie, maar alleen heldere dranken zoals koffie en thee (zonder melk), sap zonder pulp, water of aanmaaklimonade.
Het kan ook betekenen dat u moet stoppen met het slikken van bepaalde medicijnen. Dit heeft de anesthesist aangegeven tijdens de poli-afspraak. Dit bespreekt de arts/verpleegkundige ook nog tijdens het opnamegesprek.


Zorgdag en voorbereiding

Als u wordt opgenomen voor een operatie aan de slokdarm, lever, alvleesklier, darm,  buik, of chemo spoeling wordt u ter voorbereiding voor de opname uitgenodigd voor een voorbereidingsmiddag. Wij noemen dit de zorgdag.

lees meer

Zorgdag en voorbereiding

Zorgdag

Als u wordt opgenomen voor een operatie aan de slokdarm, lever, alvleesklier, darm, buik, of chemo spoeling wordt u ter voorbereiding voor de opname uitgenodigd voor een voorbereidingsmiddag. Wij noemen dit de zorgdag.

De zorgdag vindt wekelijks plaats op dinsdagmiddag.
De groepsvoorlichting start om 12.45 uur (uitleg over stoma) of om 13.15 (algemene informatie over de opname). De zorgdag duurt tot uiterlijk 16.15 uur.
 
Wij vragen u 15 minuten voor aanvang van de groepsvoorlichting aanwezig te zijn voor ontvangst. U kunt plaatsnemen in de groene stoelen op het poliplein Heelkunde (route 725) en wordt daar ontvangen door een gastvrouw. Van de gastvrouw ontvangt u het definitieve programma voor de middag. Het programma kan afwijken van de planning in u mogelijk gezien heeft in uw ‘MijnRadboud’ dossier.
 
Houdt u rekening met een looptijd van ongeveer 10 minuten. Indien u slecht ter been bent of snel moe bent, kunt u gebruik maken van een rolstoel. Deze staan bij de hoofdingang van het ziekenhuis. U hebt hiervoor een munt van 1 euro nodig. U kunt ook gebruik maken van de golfkar, de opstapplaats bevindt zich bij de T-splitsing voorbij de centrale hal. De medewerker aan de receptiebalie in de centrale hal kan dit voor u regelen.
 
Wat kan u verwachten tijdens de zorgdag?

 • Indien van toepassing: Groepsvoorlichting met informatie over het stoma. Tijdens een individueel gesprek wordt de stomaplaats afgetekend door de stomaverpleegkundige.
 • Groepsvoorlichting met algemene informatie over de opname door een verpleegkundige die werkzaam is op de verpleegafdeling. Onder begeleiding van een fysiotherapeut gaat u gezamenlijk ademhalingsoefeningen doen.
 • Een rondleiding over de verpleegafdeling.
 • Individuele gesprekken met:
  • de verpleegkundige die werkzaam is op de verpleegafdeling,
  • fysiotherapeut,
  • diëtist,
  • eventueel stomaverpleegkundige,
  • eventueel onderzoeks consultent,
  • eventueel diabetesverpleegkundige.

Tijdens de individuele gesprekken ontvangt u informatie die specifiek voor u van toepassing is en vragen wij u om informatie ter voorbereiding van de opname.


Continu meten van vitale waarden ViSi Mobile

Op onze verpleegafdeling gebruiken we apparatuur om doorlopend uw belangrijke vitale waarden te meten, zoals uw bloeddruk, hartslag en ademhaling. 

lees meer

Bezoek

Op de afdeling zijn geen vaste bezoektijden. Uw bezoek is de hele dag welkom. Uiteraard heeft u te maken met medische en verpleegkundige handelingen en deelt u soms de kamer met andere patiënten. lees meer

Bezoek

Op de afdeling zijn geen vaste bezoektijden. Uw bezoek is de hele dag welkom. Uiteraard heeft u te maken met medische en verpleegkundige handelingen en deelt u soms de kamer met andere patiënten. Om ervoor te zorgen dat iedereen van bezoek kan genieten, vragen wij u met het volgende rekening te houden:
 • Medische zorg gaat altijd voor. Stem met uw bezoek en de verpleging af op welk moment uw bezoek het beste kan komen.
 • Vanwege privacy kan uw bezoek worden gevraagd de kamer even te verlaten.
 • Houd er rekening mee dat u en uw kamergenoten voldoende rust nodig hebben.
 • Eventueel kunt u de kamer met uw bezoek verlaten. Als u de afdeling wilt verlaten, zouden we het prettig vinden als u de verpleegkundige hiervan op de hoogte stelt.

Temperatuur­meting na ontslag

Na uw verblijf op de verpleegafdeling MDL en Chirurgische Oncologie van het Radboudumc gaat u naar huis. Tijdens de opname werd uw lichaamstemperatuur dagelijks gemeten. Na ontslag vragen wij u dit zelf te doen. Op deze pagina vindt u informatie over het meten van de lichaamstemperatuur. lees meer

Temperatuur­meting na ontslagLeefregels na een operatie

U bent onlangs geopereerd op de verpleegafdeling MDL en Chirurgische Oncologie van het Radboudumc. Op deze pagina vindt u informatie en leefregels over de periode na de operatie. Het belangrijkste advies is: “Luister goed naar uw lichaam”. lees meer

Betrokken specialismen


Afdeling Maag-, Darm- en Leverziekten

Wij zijn gespecialiseerd in alle ziekten, behandelingen en onderzoeken aan het spijsverteringsstelsel.

lees meer

Afdeling Heelkunde

De afdeling Heelkunde behandelt patiënten met een groot aantal ziektebeelden. U kunt bij ons terecht voor zeer complexe én voor relatief kleine chirurgische ingrepen.

lees meer
 • Medewerkers
 • Intranet