Het Radboudumc Academisch Medisch Netwerk investeert in regionale samenwerking op het gebied van optimalisatie van spoedeisende zorg voor ouderen dankzij slimme scoretoepassing, verbetering van de diagnostiek van endometriumkanker met behulp van AI, en inzicht in spiermassa verandering bij het gebruik van afslank-medicatie. Gezamenlijke onderzoeksprojecten, waarbij onderzoekers van Canisius Wilhelmina Ziekenhuis, Jeroen Bosch Ziekenhuis en Rijnstate samenwerken met onderzoekers van Radboudumc, ontvangen in totaal 840.000 euro.
Het Radboudumc Academisch Medisch Netwerk is een initiatief om de banden tussen het Radboudumc en het Canisius Wilhelmina Ziekenhuis, het Jeroen Bosch Ziekenhuis, Ziekenhuis Rijnstate en de Sint Maartenskliniek te versterken. De ziekenhuizen hebben een regionale gezamenlijke ambitie op het gebied van onderzoek: Innovatie en persoonsgerichte netwerkzorg.
Om deze ambitie te verwezenlijken investeren de ziekenhuizen in onderzoeksprojecten, waarbij onderzoekers van CWZ, JBZ, Rijnstate en SMK samenwerken met onderzoekers van Radboudumc. De Sint Maartenskliniek heeft besloten deze ronde niet mee te doen. Na het succes van de vorige jaren zijn er dit jaar drie Junior Onderzoekers plaatsen toegekend.
Uitreiking
Radboudumc onderzoekers en gepromoveerde onderzoekers van de samenwerkende ziekenhuizen, waren uitgenodigd om een projectvoorstel in te dienen. Een beoordelingscommissie met afvaardigingen uit CWZ, JBZ, Rijnstate en Radboudumc heeft de projectvoorstellen beoordeeld op onder andere hun maatschappelijke relevantie, aansluiting op de gedeelde strategie en wetenschappelijke kwaliteit.
Tijdens de bijeenkomst in het Radboudumc op 3 juli 2025 is per samenwerkingspartner één Junior Onderzoekers plaats toegekend à € 280.000,- voor een periode van vier jaar. Dit zijn de drie toegekende projecten:
Gerichte ambulancezorg voor ouderen: passende hulp door slimme risicostratificatie
Radboudumc: Tijn Kool
CWZ: Jorgos Alexandridis
Het doel van dit project is om te onderzoeken of ambulancepersoneel beter kan inschatten of een oudere patiënt daadwerkelijk naar het ziekenhuis moet, door ter plaatse afwijkingen in vitale functies vast te stellen. Door deze metingen direct bij de patiënt uit te voeren, kunnen mogelijk onnodige ambulanceritten en bezoeken aan de spoedeisende hulp worden voorkomen.
Op basis van bevindingen in een kleinschalige studie in Engeland verwachten de onderzoekers dat deze aanpak kan leiden tot een aanzienlijke vermindering van het aantal ziekenhuisbezoeken bij ouderen, zonder dat dit ten koste gaat van de patiëntveiligheid. Dit helpt niet alleen om risico’s zoals een delier of ziekenhuisinfecties te voorkomen, maar draagt ook bij aan het verlagen van de druk op de spoedeisende hulp en het terugdringen van zorgkosten.
Verbetering van de screening van endometriumbiopten met behulp van kunstmatige intelligentie
Radboudumc: Francesco Ciompi
JBZ: Louis van der Putten
Uitleg project: In het Radboudumc en het Jeroen Bosch Ziekenhuis (JBZ) worden jaarlijks meer dan 2000 endometrium-biopten onderzocht. Deze weefselmonsters uit het baarmoederslijmvlies worden gebruikt om (voorstadia van) baarmoederkanker op te sporen. Na een diagnose bepalen pathologen niet alleen het type afwijking, maar geven ze ook advies over de meest geschikte behandeling. Daarbij wordt gekeken welk ziekenhuis – Radboudumc of JBZ – het best past bij de specifieke zorgvraag van de patiënt.
Hoewel genetische testen waardevolle informatie kunnen geven over het verloop van endometriumkanker, zijn deze technieken kostbaar en vaak overbodig bij laag-risico gevallen. Om dit probleem aan te pakken, hebben onderzoekers een innovatief hulpmiddel ontwikkeld op basis van patiënten gediagnosticeerd in het Radboudumc: ENDO-AID. Deze AI-tool analyseert biopten en maakt onderscheid tussen onschuldige poliepen en (voorstadia van) kanker. In dit project wordt ENDO-AID verder ontwikkeld met behulp van het JBZ om het beter aan te laten sluiten aan de dagelijkse klinische praktijk.
De onderzoekers verwachten dat ENDO-AID pathologen in de toekomst zal ondersteunen door op betrouwbare wijze goedaardige afwijkingen te herkennen, artsen te helpen bij het voorspellen van het ziekteverloop in complexe gevallen, en endometriumkankersoorten nauwkeuriger te classificeren. Dit leidt tot beter onderbouwde behandelkeuzes en een chirurgische aanpak die is afgestemd op de individuele patiënt.
Effecten van afslankmedicatie op spiermassa
Radboudumc: Maria Hopman
Rijstate: Eric Hazebroek
In dit project werken onderzoekers van het Rijnstate en Radboudumc samen om te kijken wat de invloed is van nieuwe afslankmedicatie (GLP-1 receptoragonisten) zoals Ozempic, op de verhouding tussen vet en spiermassa. Tot nu toe ligt de nadruk in onderzoek naar deze afslankmedicatie vooral op het verliezen van vet, maar er is nog weinig bekend over het effect van de medicatie op spiermassa.
Daarom wordt in deze studie niet alleen gekeken naar vetverlies, maar ook naar hoe de spiermassa verandert — zowel tijdens als na de behandeling met GLP-1 receptoragonisten. Daarnaast wordt een pilot studie uitgevoerd waarbij deelnemers krachttraining doen en eiwitsupplementen krijgen, om te onderzoeken of dat helpt om spiermassa beter te behouden tijdens de behandeling.
Met dit onderzoek verwachten de onderzoekers te kunnen bijdragen aan de verbetering van duurzame obesitas behandelingen met minimale vermindering van spiermassa.