Research Radboudumc Technology Centers Image-guided treatments Medical Innovation and Technology expert Center

Over MITeC Connected operating rooms, for advancing innovation in patient care

MITeC staat voor Medical Innovation and Technology expert Center en brengt onderzoekers, chirurgen, technici en andere medische experts samen. Bij MITeC worden innovatieve chirurgische procedures beoordeeld op doeltreffendheid, efficiëntie, veiligheid en haalbaarheid. lees meer

Over MITeC Connected operating rooms, for advancing innovation in patient care

MITeC staat voor Medical Innovation and Technology expert Center en brengt onderzoekers, chirurgen, technici en andere medische experts samen. Bij MITeC worden innovatieve chirurgische procedures beoordeeld op doeltreffendheid, efficiëntie, veiligheid en haalbaarheid. De procedures die hun toegevoegde waarde voor de patiëntenzorg hebben bewezen, ontwikkelen we verder.
 
Deze MITeC-omgeving is uniek in Europa, vanwege haar combinatie van technologische ontwikkeling en bepaling van klinische relevantie door middel van evidence-based chirurgie.

Gekoppelde operatiekamers

De MITeC-faciliteiten bestaan uit twee operatiekamers die onderling verbonden zijn, met daarnaast een MRI-ruimte. In deze MRI-ruimte kunnen MRI-geleide procedures worden uitgevoerd - indien nodig ook onder narcose. Een van de twee aan elkaar gekoppelde operatiekamers is een typische OK, terwijl de andere een hybride OK is met een ZEEGO-systeem. Dit systeem heeft robotgestuurde positioneringscapaciteit voor interventies. Het is ontworpen om meer flexibiliteit te bieden op het gebied van beweging en beeldverwerving.

Patiëntenzorg verbeteren

Omdat de operatiekamers onderling gekoppeld zijn, kunnen patiënten gemakkelijk van de ene beeldvormende modaliteit naar de andere worden getransporteerd, of van de operatietafel naar een beeldvormende modaliteit. Ze kunnen, in anderen woorden, dus worden vervoerd van bijvoorbeeld de hybride OK naar de MRI. Het grote voordeel hiervan is dat een patiënt tijdens een operatie de nodige scans kan krijgen. Hierdoor kunnen chirurgen preciezer opereren en direct inschatten of er meer ingrepen nodig zijn. Dit verhoogt het slagingspercentage en vermindert de noodzaak tot een tweede operatie. Het is minder stressvol voor patiënten, en ook kostenbesparend.

Onderzoek

Dankzij MITeC hebben onze experts al manieren ontdekt om verschillende chirurgische ingrepen te verbeteren. De onderzoeksgroepen die gebruik maken van onze faciliteiten, geven een goed beeld van het onderzoek dat bij MITeC wordt uitgevoerd. Om nieuwe ontdekkingen mogelijk te maken, zijn de MITeC-faciliteiten ook beschikbaar voor onderzoekers buiten het Radboudumc. We staan open voor samenwerking met andere onderzoekers en organisaties.

Lees meer over het gebruik van de MITeC-faciliteiten voor onderzoek (Engelstalig).

Contact

Peter Wierstra MSc
projectmanager

contactformulier

Neem een kijkje in de MITeC operatiekamers


Nieuwe apparatuur De Artis Pheno

Medio 2021 hebben we een nieuw röntgensysteem geïnstalleerd.

Voor onderzoekers

Bekijk alle research-informatie van MITeC op de Engelstalige pagina. lees meer

Behandeling met radioactief holmium

Kijk mee naar één van de onderzoeksprojecten op MITeC.

Onze experts

  • Medewerkers
  • Intranet