Werken bij Meeloopdag Hartkatheterisatiekamers (HCK)

Meeloopdag Hartkatheterisatiekamers verpleegkundigen en hartstimulatiespecialist

Ben jij benieuwd wat het betekent om als hartstimulatiespecialist, Cardio Interventie verpleegkundige of verpleegkundige Dagbehandeling Cardiologie te werken? En ben jij (bijna) gediplomeerd? Kom dan een ochtend of middag meelopen en ervaar zelf wat wij je te bieden hebben. lees meer

Meeloopdag Hartkatheterisatiekamers verpleegkundigen en hartstimulatiespecialist

Wil jij als hartstimulatiespecialist, Cardio Interventie verpleegkundige of verpleegkundige Dagbehandeling Cardiologie werken in een academische setting waar je dagelijks in aanraking komt met uitzonderlijke, hoogcomplexe aandoeningen en met innovatieve en vernieuwende behandelprocedures en –methoden? Dit op een typische opleidingsafdeling waar je doorlopend nieuwe dingen leert en door opleidings- en doorgroeimogelijkheden nooit stilstaat in je ontwikkeling. Vind jij het belangrijk om door betrokkenheid bij wetenschappelijk onderzoek voorop te blijven lopen in je vakgebied en bovendien te werken in een hecht team waarin we altijd voor elkaar klaarstaan en elkaar als vanzelfsprekend helpen en ondersteunen? Kom dan werken op de afdeling Hartkatheterisatie/Dagbehandeling van het Radboudumc!


Van meeloopdag naar talentpool

Stuur jij ons een passend profiel en blijkt tijdens een individuele meeloopdag dat onze ambities matchen? Dan nemen we je op in onze talentpool.

lees meer

Van meeloopdag naar talentpool

Meeloopdag

Tijdens de meeloopdag ga je ervaren hoe het daadwerkelijk is op de afdeling. Bedenk van tevoren wat je belangrijk vindt om te weten over bijvoorbeeld de afdeling, werkmethodes, diensten, zodat je het meelopen voor jezelf zo effectief mogelijk in kan zetten. Tijdens het meelopen is het niet de bedoeling dat je op enige wijze betrokken raakt bij een (ondersteunend) zorgproces. Dit vanwege kwaliteits-, veiligheids- en verzekeringsredenen. 

Sluiten onze ambities op elkaar aan en heb je aangegeven nú of in de toekomst te willen werken bij het Radboudumc, dan nemen we je op in onze talentpool.

Talentpool

Zodra er een voor jouw profiel relevante vacature is op de afdeling, word jij uitgenodigd voor een nadere kennismaking. En als het op dat moment past binnen je carriere en ambities, kun je ervoor kiezen om in te gaan op deze uitnodiging. Het kan dus voorkomen dat je er bewust voor kiest om eerst een tijd in de talentpool te blijven, voordat je daadwerkelijk de overstap maakt naar het Radboudumc.

Wederzijds selectiegesprek

Wij geloven in een wederzijds selectiegesprek. Dat houdt in dat zowel jij als wij een bewuste keuze voor elkaar maken. Uiteindelijk wil je daar werken waar jij je ambities (en die van ons) op een bij jou passende manier waar kan maken.

Aanmelden meeloopdag

Aanmelden Meeloopdag Hartstimulatie-specialist

Ben jij een Hartstimulatiespecialist of wil je opgeleid worden tot Hartstimulatiespecialist?

Aanmelden

Aanmelden Meeloopdag verpleegkundige Cardiologie

Ben jij een verpleegkundige cardiologie? Ervaar hoe het is om bij het Radboudumc te werken!

Aanmelden

Aanmelden Meeloopdag Cardio Interventie verpleegkundige

Ben jij een Cardio Interventie verpleegkundige of wil je opgeleid worden tot Cardio Interventie verpleegkundige?

Aanmelden

Werken op de HCK...


...als hartstimulatie-specialist

“Behandelingen verlopen zelden volgens standaardprocedures en protocollen. Dat is wel typisch voor werken in een academisch ziekenhuis en maakt je werk erg interessant en uitdagend.” lees meer

...als hartstimulatie-specialist

Als hartstimulatiespecialist bij de afdeling HCK ben je de rechterhand van de cardioloog-elektrofysioloog bij de implantatie van pacemakers en ICD’s, en ondersteun je bij elektrofysiologische onderzoeken en Catheterablaties. Verder verzorg je zelfstandig het poliklinisch spreekuur voor de follow-up van pacemaker- en ICD-patiënten. Ongeveer de helft van je tijd werk je voor de behandelingen op de Hartkatheterisatiekamer van de afdeling, de rest van je tijd verleen je consulten op de polikliniek.

Je bent de specialistisch opgeleide verpleegkundige op het gebied van alle aandoeningen die te maken hebben met het ritme van het hart. Het gaat hierbij om hartritmestoornissen die niet verholpen kunnen worden met medicatie. Denk bijvoorbeeld aan geleidingsproblemen in/rond het hart waarvoor een pacemaker of ICD (Implanteerbare Cardioverter Defibrilator) wordt ingebracht om zo  het hart te ondersteunen in het juiste ritme te komen/blijven. Jij bereidt bij ingrepen op de Hartkatheterisatiekamer patiënten voor, begeleidt hen tijdens de behandeling, bewaakt de apparatuur en je hebt ook een sturende rol in het proces. Je bent hierin onmisbaar voor de arts die je ondersteunt.

Je hebt als hartstimulatiespecialist veelal te maken met uitzonderlijke aandoeningen die vanwege het hoge risico op complicaties of de complexiteit alleen in een academisch ziekenhuis behandeld kunnen worden. Ingrepen die zelden volgens standaardprocedures en protocollen verlopen en behandelingen waarbij vaak meerdere specialismen betrokken zijn. Dit maakt je werk op de afdeling HCK erg interessant en uitdagend, maar stelt ook hoge eisen aan je kennis, je analytisch inzicht, je improvisatievermogen, creativiteit en aan je vaardigheden om met anderen en in verschillende settings samen te kunnen werken. Tegelijkertijd vervul je een cruciale rol in de behandeling van aandoeningen die een grote impact hebben op het leven van de patiënt. Ingrepen die zorgen dat patiënten weer een zo normaal mogelijk leven kunnen leiden. Dit maakt je werk erg dankbaar.

De meeste patiënten blijven na de ingreep op de Hartkatheterisatiekamer bij jou onder controle. Deze patiënten waaronder ook kinderen, zie je regelmatig en vaak hun leven lang op de polikliniek. Gaandeweg bouw je met deze patiënten een intensieve relatie op, waardoor je niet alleen op het gebied van medische zorg, maar ook op het vlak van persoonlijke begeleiding veel voor hen kunt betekenen. Dit maakt je werk als hartstimulatiespecialist extra bijzonder, maar vraagt ook van je dat je in staat bent een goede band met patiënten (en hun naasten) te onderhouden en dat je het vanzelfsprekend vindt je in hun persoonlijke situatie te verdiepen.

Binnen het Radboudumc wordt vanuit wetenschappelijk onderzoek continu gewerkt aan technische innovatie en aan vernieuwing van methoden voor de behandeling van hartritmestoornissen. Als hartritmestimulatiespecialist lever je regelmatig data aan die in wetenschappelijke studies worden gebruikt. Het resultaat van onderzoeken zie je vaak snel terug in je werk, omdat het Radboudumc nieuwe behandelmethoden en innovaties op het gebied van hartstimulatie regelmatig als een van de eerste ziekenhuizen in Nederland toepast. Op een aantal expertisegebieden loopt het Radboudumc ook echt voorop. Een voorbeeld hiervan zijn coronaire testen, waarin prof. dr. Angela Maas landelijke bekendheid geniet. Andere ziekenhuizen komen ook regelmatig in het Radboudumc om kennis op dit vlak op te doen. Dat maakt het werken op de afdeling HCK voor jou als hartstimulatiespecialist best uniek. Natuurlijk is het wel belangrijk dat je ook daadwerkelijk een bijdrage aan wetenschappelijk onderzoek wilt leveren en dat je betrokkenheid bij zorginnovatie interessant vindt.

Verder heeft het Radboudumc sinds enige tijd een zeer intensieve samenwerking met het Maastricht UMC. Een Academische Alliantie voor patiënten in Zuid-Oost Nederland. Ook behandelingen en innovaties op het gebied van hartritmestoornissen vinden nu onder deze paraplu plaats. Deze samenwerking leidt onder meer tot verdere specialisatie in bepaalde behandelingen binnen één van de beide ziekenhuizen, waardoor gezamenlijk nog complexere aandoeningen kunnen worden behandeld. Dit betekent dat je als hartstimulatiespecialist ook regelmatiger bij echt uitzonderlijke en medisch zeer hoogwaardige behandelingen betrokken bent. Dit maakt je werk nog interessanter en je doet doorlopend kennis op in de samenwerking met artsen uit het collega-academisch ziekenhuis.


...als verpleegkundige dagbehandeling Cardiologie

“Het leuke van werken als verpleegkundige op de Dagbehandeling vind ik, dat ik bijna alle patiënten en met veel verschillende aandoeningen zie. Ik kan in korte tijd veel voor deze patiënten betekenen.” lees meer

...als verpleegkundige dagbehandeling Cardiologie

Als verpleegkundige Dagbehandeling Cardiologie werk je op de Dagbehandeling van de afdeling HCK. Hier worden patiënten voorbereid om vervolgens voor het dotteren van vaatverstoppingen door het interventieteam óf een ingreep vanwege een hartritmestoornis op de Hartkatheterisatiekamer van HCK behandeld te worden. Na de behandeling komen deze patiënten (als zij stabiel zijn) voor nazorg terug op de Dagbehandeling.

In je werk op de Dagbehandeling zie je veel verschillende patiënten met heel diverse aandoeningen. Omdat je op een academische afdeling werkt vaak complexe en uitzonderlijke aandoeningen die in een ander ziekenhuis niet behandeld kunnen worden en waarvoor patiënten doorverwezen zijn naar het Radboudumc. Dit maakt je werk erg interessant en uitdagend, maar stelt ook hoge eisen aan je brede medisch-inhoudelijke kennis, je klinische blik, je wil om te blijven leren en aan je vermogen om snel tussen verschillende patiënten te kunnen schakelen. Daarbij moet je in staat zijn om vanuit de voorgeschiedenis (het dossier) van patiënten te kunnen signaleren welke informatie over de patiënt voor het behandelend team belangrijk is en deze informatie voor de beste en veilige behandeling met het team delen. Jij bent onmisbaar in de voorbereiding van behandelingen op de Hartkatheterisatiekamer!

Je hebt te maken met patiënten die voor een geplande behandeling op de afdeling HCK komen. In de voorbereiding leg je de procedure uit aan de patiënt en de eventuele naasten; het geven van voorlichting is een wezenlijk onderdeel van je werk. En je stelt waar nodig patiënten die opzien tegen de behandeling gerust. Hier neem je de tijd voor en je kunt zo in relatief korte tijd veel betekenen voor patiënten en hun naasten. Dat maakt je werk erg dankbaar.

In de nazorg/-bewaking is het belangrijk dat je goed kunt inschatten wat op dat moment de exacte toestand is van de patiënt en dat je daarop snel kunt inspelen. Waar nodig kun je de hulp van een arts inroepen, maar het werk vraagt ook dat je vanuit je kennis en klinische blik zelf beslissingen neemt. Dit geeft je veel zelfstandigheid en verantwoordelijkheid in je functie.

Werken op de Dagbehandeling van de HCK vraagt van je dat je je als verpleegkundige wilt blijven verdiepen in nieuwe aandoeningen. Je moet echt oprechte interesse in cardiologische ziektebeelden hebben, nieuwsgierig zijn en flexibel kunnen omgaan met nieuwe ervaringen en situaties. Daarbij is het ook belangrijk dat je goed met anderen kunt samenwerken, dat je op een persoonlijke en behulpzame manier met collega’s kunt omgaan en dat je collega’s altijd op jou kunnen vertrouwen en terugvallen.


... als cardio interventie verpleegkundige

“Een patiënt kan van het ene op het andere moment instabiel en acuut worden. Daar moet je wel op kunnen schakelen en ook kunnen vertrouwen op de kennis en vaardigheden van je collega’s in het interventieteam.” lees meer

... als cardio interventie verpleegkundige

Als Cardio Interventie verpleegkundige heb je een belangrijke rol  in het onderzoeken en behandelen van patiënten die voor aandoeningen aan de bloedvaten op de afdeling HCK komen. Het gaat dan om patiënten met verstoppingen in het bloedvatenstelsel van het hart. Je werkt voornamelijk op de Hartkatheterisatiekamer van de afdeling en tijdens de behandeling (dotteren) maak je deel uit van een interventieteam van twee of drie collega-verpleegkundigen onder leiding van een Interventiecardioloog. Je registreert en monitort bij cardio-interventies de vitale functies en deelt je observaties met het team.

In veel gevallen zijn patiënten niet onder narcose en je hebt als verpleegkundige tijdens de behandeling direct contact met de patiënt en ‘praat deze door de behandeling heen’. Ook al is het contact met de patiënt kort (1-1,5 uur), je kunt in deze tijd veel voor de patiënt betekenen. Terwijl de arts zich focust op de ingreep stel jij bijvoorbeeld een angstige patiënt gerust door uitleg te geven over de behandeling. En je bent ook nauw betrokken bij de naasten van patiënten, die je toelichting en voorlichting geeft.

Een functie dus, die niet alleen eisen stelt aan je vakinhoudelijke medische kennis, maar ook aan je communicatieve vaardigheden en aan je inlevingsvermogen. Maar daar krijg je vaak veel dankbaarheid van de patiënt en de naasten voor terug en dit zorgt voor extra voldoening in je werk.

Omdat je op een academische afdeling werkt, heb je vooral te maken met complexe, vaak direct levensbedreigende en uitzonderlijke aandoeningen. Denk aan patiënten met meerdere verstopte bloedvaten, met een heel slechte hartfunctie of met meerdere ziektebeelden die tegelijk spelen. Ook behandelingen waarbij in veel gevallen meerdere specialismen betrokken zijn en waarbij vanwege het hoge risico en de langere operatietijd preventief een hart- longmachine wordt ingezet; typisch voor een academisch ziekenhuis.

Patiënten worden deels gepland behandeld, maar je hebt ook dagelijks te maken met acute opnames, bijvoorbeeld vanwege een hartinfarct, waar je snel op moet kunnen schakelen en waarvoor je goed in een team moet kunnen samenwerken.

In je functie als Cardio Interventie verpleegkundige bij de afdeling HCK kom je doorlopend in aanraking met nieuwe en zeldzame ziektebeelden. Dit maakt je werk erg interessant en leerzaam, maar het is dus ook belangrijk dat je je als verpleegkundige wilt blijven verdiepen in nieuwe aandoeningen. Je moet echt oprechte interesse in cardiologische ziektebeelden hebben, nieuwsgierig zijn en flexibel kunnen omgaan met nieuwe ervaringen/aandoeningen. Behandelingen zijn bovendien zelden standaard en kunnen van het ene op het andere moment een onverwachte wending nemen. Ook dan is het cruciaal dat je hier op een goede en rustige manier op inspeelt en in nauwe samenwerking met je teamcollega’s het beste doet voor de patiënt. En vanzelfsprekend is het belangrijk dat je collega’s altijd op jouw kunnen vertrouwen en weten dat ze waar nodig op je terug kunnen vallen.

Vacatures


Meer weten?

Louis de Haan
Operationeel leidinggevende hartkatheterisatie

024-3614535
contactformulier

Meer weten?

Danny Mulder
Zorgmanager Hartkatheterisatie

024-3614535
contactformulier

Hart­katheterisatie

Op onze afdeling kunt u terecht voor onderzoeken en behandelingen als een drukmeting, dotteren, opsporen van hartritmestoornissen, implanteren/vervangen van pacemakers en ICD ‘s.

lees meer
  • Medewerkers
  • Intranet