Meeloopdag Nierziekten verpleegkundigen

Wil jij als verpleegkundige opgeleid worden op een academische afdeling met heel diverse chronische en acute patiënten? Dit binnen een moderne en volledig gerenoveerde afdeling met veel hoogcomplexe en zeldzame nieraandoeningen? Vind jij het daarnaast belangrijk jezelf te blijven ontwikkelen? Wil je bovendien dagelijks betrokken zijn bij innovatie en vernieuwing in de zorg?

Kom dan een ochtend of middag meelopen op de afdeling Nierziekten van het Radboudumc!

Werken bij Meeloopdag Nierziekten

Meeloopdag Nierziekten verpleegkundigen

Ben jij benieuwd wat het betekent om als verpleegkundige Nierziekten in het Radboudumc te werken? En ben jij een (bijna) gediplomeerd verpleegkundige? Kom dan een ochtend of middag meelopen en ervaar zelf wat wij je te bieden hebben.

lees meer

Aanmelden meeloopdag Nierziekten

Ben jij een gediplomeerd verpleegkundige en ben je benieuwd hoe het is om binnen het specialisme Nierziekten te werken? Meld je dan aan voor een meeloopdag!

schrijf je in

Waarom werken bij Nierziekten?

  • “We zijn hier een expertisecentrum voor zeldzame nieraandoeningen. Patiënten uit het hele land worden voor behandeling naar ons doorgestuurd.”

    lees meer


    Academische setting, diversiteit patiënten

    Wat dit voor verpleegkundigen betekent:

    Dat je werkt op een academische verpleegafdeling, die samen met de behandelafdeling dialyse en de staf, het Thema Nier van het Radboudumc vormt. Een afdeling met heel diverse acute én chronische patiënten met vooral complexe en zeldzame nieraandoeningen. Patiënten die vaak elders niet (meer) geholpen kunnen worden. Je verleent hoogwaardige, persoonsgerichte, multidisciplinaire en academische zorg aan patiënten die voor diagnostiek overgenomen worden van andere centra of die komen voor een niertransplantatie. Maar ook aan patiënten die met acute nierstoornissen worden opgenomen. Daarbij gaat het zowel om interne als om chirurgische problematiek.
    De verpleegafdeling is een expertisecentrum voor patiënten met (acute) zeldzame nierziekten, die regelmatig via de SEH bij ons binnenkomen. Zowel kinderen als volwassenen. Bijvoorbeeld patiënten met de ziekte van Wegener of met HUS. Patiënten worden overal vanuit het land naar ons doorgestuurd. Vaak patiënten die in een ander ziekenhuis al een tijdje behandeld zijn, maar waar men de daadwerkelijke aandoening niet kon diagnosticeren. Vanuit (wetenschappelijk) onderzoek weten wij deze patiënten vaak wel te behandelen. Op de afdeling ben je als verpleegkundige echt in de lead in de behandeling van patiënten. Weliswaar is de arts eindverantwoordelijk, maar als verpleegkundige heb je veel in te brengen en wordt jouw mening oprecht meegewogen. In je werk ben je niet alleen onmisbaar voor de patiënt, maar ook voor de directe naasten/familie en voor de arts om invulling te geven aan het behandelplan.

    Wat dit van verpleegkundigen vraagt:

    Dat je snel kunt schakelen tussen heel diverse patiënten en in goede samenspraak met de behandelend arts(en) en met andere specialismen/disciplines. Je moet ook goed kunnen inschatten wat de consequenties van de behandeling zijn. Bijvoorbeeld bij oudere patiënten moet je kunnen inschatten of zij een langdurig dialysetraject wel aankunnen. En je moet in staat zijn om deze consequenties bespreekbaar te maken bij de patiënt en bij de familie. Dit stelt hoge eisen aan je sociale vaardigheden en aan je inlevingsvermogen. Je moet bovendien echt in staat zijn om de lead te nemen in de behandeling en om de regie hierin te pakken. Dit vraagt behoorlijk wat van je persoonlijke competenties, maar ook van je kennis en professionaliteit. Het is bovendien belangrijk dat je in staat bent jezelf zichtbaar te maken, o.a. voor de betrokken artsen.

    Wat dit verpleegkundigen oplevert:

    Dat je een baan hebt waarin je met veel afwisseling en verantwoordelijkheid met verschillende patiëntencategorieën werkt. Bovendien zijn bij de behandeling altijd meerdere specialismen en disciplines betrokken. Dit maakt het werk extra interessant en je blijft leren. Je kunt op verschillende vlakken je kennis, professionaliteit en persoonlijke kwaliteiten inzetten. Je werk is daardoor heel breed. Door de goede zorg en begeleiding die je patiënten en hun naasten geeft, draag je bovendien concreet bij aan de kwaliteit van hun leven. Dit geeft veel voldoening. Je belangrijke rol in de behandeling maakt bovendien dat jouw kennis en inbreng als verpleegkundige echt gewaardeerd worden. Dat maakt het werken erg prettig en je hebt dagelijks directe invloed op de kwaliteit van zorg.

  • Opleiding & ontwikkeling

    Wat dit voor verpleegkundigen betekent:

    Dat je werkt op een afdeling die in de breedste zin veel ruimte en mogelijkheden biedt voor je verdere ontwikkeling. Door opleidingen en cursussen te volgen waarmee je jouw kennis vergroot. En door bepaalde werkzaamheden op te pakken binnen de afdeling. Maar ook door je te verdiepen in een aandachtsveld dat aansluit bij jouw persoonlijke behoefte en interesse.
    Een afdeling waar we elkaar ook echt uitdagen en stimuleren om stappen op dit vlak te zetten en onderling kennis delen. Bijvoorbeeld door presentaties te geven over een bepaald onderwerp tijdens teamvergaderingen en zorgmeetings van de afdeling. Dit kan ook buiten het Radboudumc zijn, bijvoorbeeld op een congres.

    Wat dit van verpleegkundigen vraagt:

    Dat je zelf initiatief neemt in je verdere ontwikkeling. Je moet jezelf blijven afvragen ‘wat wil ik nu eigenlijk?’ en daar ook actie op nemen. Je moet echt de ambitie hebben om als zorgprofessional en als mens verder te willen komen en daarin ook de regie pakken.

    Wat dit verpleegkundigen oplevert:

    Dat je jezelf in de breedste zin en continu ontwikkelt op een manier die helemaal bij jou en bij jouw ideeën over je verdere (zorg)carrière past. Je staat zo nooit stil in je ontwikkeling en je blijft stappen zetten.

  • Team, samenwerking

    Wat dit voor verpleegkundigen betekent:

    Dat je op een afdeling werkt waar we een veilige werkomgeving, collegialiteit en op een open manier met elkaar omgaan heel belangrijk vinden. Ieders mening telt en jouw inbreng als verpleegkundige wordt niet alleen gewaardeerd, maar ook gestimuleerd. Een afdeling waar we gezamenlijke verantwoordelijkheid vanzelfsprekend vinden. Een voorbeeld hiervan is het ‘teamroosteren’.



    Bovendien zijn we een afdeling waar je als verpleegkundige heel veel in te brengen hebt in de behandeling van de patiënt. We werken op een gelijkwaardige manier samen met de artsen en onze mening wordt altijd serieus genomen. We bespreken de behandeling op een open manier samen met de artsen en alles is daarbij bespreekbaar. We functioneren als een zelfsturend team, waarin we met elkaar het werk verdelen en ook onderling werkafspraken maken. Daarin kan iedereen aangeven wat hij of zij interessant/prettig vindt om te doen. Met elkaar doen we het werk en lossen we bijvoorbeeld ook ziekmeldingen op. En we ‘zorgen’ voor elkaar als er met iemand (privé) iets aan de hand is. Daar waar nodig vangen we elkaar op, ook buiten het werk. We zijn een sterk sociaal team waarin we rekening houden met elkaar en waarin iedereen de ruimte heeft om zichzelf te zijn en het beste uit zichzelf te halen.

    Wat dit van verpleegkundigen vraagt:

    Dat je actief en constructief meedenkt in het team, openstaat voor de mening van collega’s en daar ook iets mee doet. Je moet bereid en in staat zijn jouw inbreng te leveren; in de samenwerking met collega’s, in de ontwikkeling van de afdeling, maar ook in de behandeling van patiënten. Bovendien is het belangrijk dat je goed kunt omgaan met het geven en ontvangen van feedback.

    Wat dit verpleegkundigen oplevert:

    Dat je merkt dat jouw mening telt en je echt gewaardeerd wordt. Je voelt je daardoor ook veel meer betrokken bij je team en bij de behandeling van de patiënt. De gelijkwaardige en open manier van met elkaar omgaan zorgt bovendien voor een prettige sfeer onderling en geeft je extra plezier in je werk. Je staat er nooit alleen voor en waar nodig kun je altijd terugvallen op je collega’s. Dat geeft je een veilig en zeker gevoel in je werk.


Souline vertelt

'Niertransplantaties worden alleen in academische ziekenhuizen uitgevoerd, wat maakt dat je dit niet overal tegenkomt. Daarnaast zijn wij hèt expertise centrum voor bijzondere nierziekten'

Lees verder

Souline vertelt

Wat is zo bijzonder aan de afdeling Nierziekten?

Op de afdeling Nierziekten worden patiënten verzorgd die een niertransplantatie hebben gehad. Niertransplantaties worden alleen in academische ziekenhuizen uitgevoerd, wat maakt dat je dit niet overal tegenkomt. Daarnaast zijn wij hèt expertise centrum voor bijzondere nierziekten. Dit betekent dat je verschillende ziektebeelden tegen komt en ook nieuwe innovatieve behandelmethodes toepast. Ik blijf mezelf dus continu ontwikkelen als verpleegkundige en hierdoor blijft het werk uitdagend.
Een transplantatie is een bijzondere gebeurtenis. Het contrast is groot. Als de nieuwe nier snel op gang komt is dit erg fijn voor de patiënt, maar soms is dit helaas niet het geval en geeft dit veel onzekerheid bij de patiënt. Wij begeleiden de patiënt en naasten in dit traject.

Hoe ben je bij de afdeling Nierziekten terecht gekomen?

Ik ben gestart in het Radboudumc als flex verpleegundige. Hierdoor kon ik aan de slag op verschillende afdelingen en kennismaken met allerlei specialismen. Op een gegeven moment werd ik gevraagd of ik een jaar vast wilde flexen op de nierziekten. Omdat ik het zo goed naar mijn zin had,heb ik gesolliciteerd toen er vacature ruimte was. Na anderhalf jaar flexen vond ik het ook prettig om te werken in een vast team.

Hoe is het contact met collega’s?

Juist omdat er veel gebeurt op de afdeling vind ik het belangrijk om in een veilig team te werken. De afdeling is relatief klein en we hebben hier oog en oor voor elkaar. De sfeer is super goed. We werken veel samen en het contact met de artsen en nefrologen is prettig. Op verschillende zorg niveaus werken we samen met zorgassistenten en zorghulpen. We werken echt als één team.

Waarom moeten verpleegkundigen solliciteren op jouw afdeling?

Ik ga met veel plezier naar mijn werk, omdat ik ècht iets kan betekenen voor patiënten door te luisteren en hen aandacht te geven. Patiënten zijn vaak kwetsbaar en openhartig in deze ingrijpende periode van hun leven. Het geeft mij veel voldoening om er juist op dit moment voor hen te zijn. Dit maakt mijn werk als verpleegkundige erg betekenisvol.

Daarnaast is mijn werk erg afwisselend. Op de afdeling hebben we de transplantaties maar ook interne opnames. Ook hebben we regelmatig patiënten die voor een dagopname komen. Dit zijn andere behandelingen en daarvoor gelden andere protocollen. We zijn daarnaast veel bezig met verschillende verpleegtechnische handelingen. Persoonsgerichte zorg is op onze afdeling een belangrijk thema. 

Nieuwsgierig geworden? Meld je hier aan voor een oriënterende meeloopdag, ik vertel je graag meer.


Van meeloopdag naar talentpool

Stuur jij ons een passend profiel en blijkt tijdens een individuele meeloopdag dat onze ambities matchen? Dan nemen we je op in onze talentpool.

lees meer

Van meeloopdag naar talentpool

Meeloopdag

Tijdens de meeloopdag ga je ervaren hoe het daadwerkelijk is op de afdeling.
Bedenk van tevoren wat je belangrijk vindt om te weten over bijvoorbeeld de afdeling, werkmethodes, diensten, zodat je het meelopen voor jezelf zo effectief mogelijk in kan zetten. Tijdens het meelopen is het niet de bedoeling dat je op enige wijze betrokken raakt bij een (ondersteunend) zorgproces. Dit vanwege kwaliteits-, veiligheids- en verzekeringsredenen. 
Sluiten onze ambities op elkaar aan en heb je aangegeven nú of in de toekomst te willen werken bij het Radboudumc, dan nemen we je op in onze talentpool.

Talentpool

Zodra er een voor jouw profiel relevante vacature is op de afdeling, word jij uitgenodigd voor een nadere kennismaking. En als het op dat moment past binnen je carriere en ambities, kun je ervoor kiezen om in te gaan op deze uitnodiging. Het kan dus voorkomen dat je er bewust voor kiest om eerst een tijd in de talentpool te blijven, voordat je daadwerkelijk de overstap maakt naar het Radboudumc.

Wederzijds selectiegesprek

Wij geloven in een wederzijds selectiegesprek. Dat houdt in dat zowel jij als wij een bewuste keuze voor elkaar maken. Uiteindelijk wil je daar werken waar jij je ambities (en die van ons) op een bij jou passende manier waar kan maken.

Meld je aan voor een meeloopdag verpleegafdeling Nierziekten

Afdeling Nierziekten


Afdeling Nierziekten

De afdeling Nierziekten onderzoekt en behandelt patiënten met nieraandoeningen. Omdat herstel van de nierfunctie vaak niet mogelijk is, richten onze artsen zich met name op het bieden van een nierfunctievervangende behandeling.

lees meer

Meer weten?

Sjoukje Soeter
teamleider

contactformulier

Zorg, onderzoek en wetenschap versterken elkaar

“Door de combinatie van zorg, onderwijs en onderzoek hebben de umc’s een grote maatschappelijke verantwoordelijkheid.” Bertine Lahuis, voorzitter NFU en voorzitter raad van Bestuur Radboudumc

Lees meer

Zorg, onderzoek en wetenschap versterken elkaar

Zorg, onderwijs en wetenschap versterken elkaar

De universitair medische centra (umc’s) van Nederland werken elke dag aan een steeds betere gezondheid voor iedereen. We leveren kennis over gezond leven, onderzoeken ziekten, ontwikkelen behandelingen en werken daarmee aan de innovatie van de zorg. Dit doen we met de meest moderne apparatuur en faciliteiten. Patiënten komen naar de umc’s met complexe zorgvragen. Daarnaast leiden we de professionals van de toekomst op. Deze combinatie is de ultieme kracht van de umc’s. Die kracht zetten we, met onze ruim 87.000 medewerkers, in waar nodig, ook in tijden van crises: regionaal, nationaal en internationaal.

De beste zorgomgeving voor de patiënt

De umc’s werken aan de beste zorg met en voor iedere patiënt. Omdat veel innovaties voortkomen uit ons wetenschappelijk onderzoek, zijn de umc’s dé plek voor mensen met een zeldzame ziekte of patiënten die zeer specialistische zorg nodig hebben. De zorg in umc’s is vaak onderdeel van een grotere zorgketen met ander ziekenhuizen, patiëntenorganisaties en instellingen binnen en buiten de zorg.

Opleiden van de medische professionals van morgen

Om ervoor te zorgen dat er voldoende kennis en kunde behouden blijft, leiden we de zorgprofessionals van de toekomst op, zoals verpleegkundigen en medisch ondersteunend personeel. Ook bieden we medisch wetenschappelijke studies zoals geneeskunde, tandheelkunde, biomedische en verpleegwetenschappen. Al deze opleidingen hebben zeer hoge studie-opbrengsten.

Onderzoek umc's draagt bij aan Nederland Kennisland

De unieke wijze waarop de umc’s zijn georganiseerd, maakt het mogelijk om de hele onderzoekscyclus te doorlopen: van fundamenteel onderzoek – bijvoorbeeld naar de eigenschappen van een nieuw virus – tot toepassingen in de kliniek. Ook doen we breed onderzoek naar gezondheid in de maatschappij. We meten ons met internationale topinstellingen: onze wetenschappelijke impact is de twee na hoogste ter wereld. Het onderzoek in de umc’s draagt bij aan nieuwe wetenschappelijke inzichten en aan een gezondere en welvarende samenleving.

  • Medewerkers
  • Intranet