Radboudumc

print
Polikliniek Galsteenlijden

De polikliniek galsteenlijden is onderdeel van de afdeling Heelkunde van het Radboudumc. 

Ervaren chirurgen

De ingrepen worden verricht door ervaren chirurgen. Zij maken, waar mogelijk, gebruik van de nieuwste technieken en koppelen daar eveneens wetenschappelijk onderzoek aan.

Patiëntvriendelijke operatietechniek

Heeft u een galblaasoperatie nodig, dan wordt u bij ons in principe geholpen via een patiëntvriendelijke techniek: de laparoscopie of de minicholecystectomie. Deze technieken zijn patiëntvriendelijker dan de conventionele ingrepen omdat de galblaas via een kleine opening wordt verwijderd en er minder schade wordt toegebracht aan het zachte weefsel zoals spieren en pezen. U bent dus snel weer op de been en houdt slechts zeer kleine littekens over. Ook wat betreft anesthesie en pijnstilling werken we met patiëntvriendelijke technieken, die bijvoorbeeld weinig misselijkheid veroorzaken.
De wond wordt met oplosbare hechtingen gedicht, waardoor patiënten niet terug hoeven naar huisarts of polikliniek om de hechtingen te laten verwijderen. Na vier tot zes weken is er telefonisch contact met de chirurg over het herstel en hoe de behandeling is ervaren.

Enkele feiten over galblaasontsteking/galstenen

  • Ongeveer één op de tien Nederlanders heeft galstenen. Dat lijkt veel, maar 85% van de mensen heeft er geen klachten van. Waarschijnlijk worden bij hen bij de galstenen door het lichaam zelf opgelost en afgevoerd. 
  • Eén op de honderd Nederlanders heeft zodanig last van galstenen dat een ingreep noodzakelijk is, vrouwen overigens twee keer zo vaak als mannen.
  • De galstenen blokkeren in dat geval de doorstroming van gal vanuit de galblaas naar de hoofdgalgang. Het lichaam reageert hierop door samentrekkingen van de galblaas, met heftige pijnen rechts in de bovenbuik tot gevolg (kolieken). Vaak gaat dit gepaard met misselijkheid en braken. Er kan een ontsteking van de galblaas ontstaan, waar je echt ziek van wordt. Verwijdering van de galblaas is hier de oplossing. 
  • Iedereen kan afwijkingen aan de galblaas krijgen, maar mensen met overgewicht en voornamelijk vrouwen tussen 35 en 55 jaar lopen meer risico.
  • Cholesterolgalstenen ontstaan in situaties waarbij de aanmaak van cholesterol in de lever is toegenomen, bijvoorbeeld door overgewicht, snel afvallen, vrouwelijke hormonen en gebruik van orale anticonceptiva.

Een galblaasoperatie in het kort

  • korte wachttijd, snelle behandeling;
  • vast team van ervaren chirurgen;
  • dezelfde dag nog naar huis;
  • oplosbare hechtingen, terugkomen niet nodig.

Het Radboudumc kan haar patiënten niet alleen bij complexe ingrepen van dienst zijn. Ook voor relatief kleine ingrepen aan spataderen, galblazen en liesbreuken kunt u uitstekend bij ons terecht.

 
   

Garantie van academische kwaliteit en ervaring

In geval van complicaties -wat gelukkig weinig voorkomt- beschikt het Radboudumc als academische ziekenhuis over voldoende kennis en kunde om dit goed op te vangen.