Afdelingen
Maag-, Darm- en Leverziekten
Diëtetiek
Voedings- en dieetadviezen
Het gebruik van pancreasenzymen
Over pancreasenzymen
De alvleesklier (pancreas) speelt een belangrijke rol bij de vertering van ons voedsel. De alvleesklier maakt spijsverteringsenzymen (pancreasenzymen). Na een operatie aan uw alvleesklier of bij een ontsteking van uw alvleesklier zijn er meestal te weinig pancreasenzymen voor een goede vertering. lees meerOver pancreasenzymen
De voedingsstoffen in ons voedsel, zoals vetten, eiwitten en koolhydraten zijn te groot voor ons lichaam om direct op te kunnen nemen. De alvleesklier (pancreas) speelt een belangrijke rol bij de vertering van ons voedsel. De alvleesklier maakt spijsverteringsenzymen (pancreasenzymen). Deze pancreasenzymen verkleinen de voedingsstoffen in uw dunne darm tot stoffen die uw lichaam kan opnemen en gebruiken. Voor een goede vertering van (vooral vet uit) de voeding zijn genoeg pancreasenzymen nodig. Na een operatie aan uw alvleesklier of bij een ontsteking van uw alvleesklier zijn er meestal te weinig pancreasenzymen voor een goede vertering.Gevolgen van te weinig pancreasenzymen
Als er niet genoeg enzymen in uw dunne darm zijn, kan uw lichaam de voedingstoffen, vooral de vetten, niet goed opnemen. Dit kan de volgende klachten geven:- (Langdurig) vol en opgeblazen gevoel na de maaltijd.
- Overmatige gasvorming en buikkrampen.
- Afwijkende ontlasting: de ontlasting komt vaker, stinkt meer dan normaal, is vaak beige/grijs van kleur, vettig van samenstelling en blijft plakken aan het toilet.
- Gewichtsverlies.
- Een verslechtering van de voedingstoestand.
- Een tekort aan (de in vet-oplosbare) vitamine A, E, D en K. De darm neemt deze vitaminen niet goed op. De vitaminen gaan gedeeltelijk verloren via de vettige ontlasting.
Behandeling bij een tekort aan pancreasenzymen
Door pancreasenzympreparaten te slikken, krijgt u weer genoeg enzymen in uw darm. Dit verbetert de vertering en opname van voedingsstoffen. Een volledige normale vertering krijgt u niet met het innemen van pancreasenzymen. lees meerBehandeling bij een tekort aan pancreasenzymen
Door pancreasenzympreparaten te slikken, krijgt u weer genoeg enzymen in uw darm. Dit verbetert de vertering en opname van voedingsstoffen. Een volledige normale vertering krijgt u niet met het innemen van pancreasenzymen.De preparaten bevatten de volgende enzymen:
• Lipase zorgt voor de vertering van vetten.
• Protease zorgt voor de vertering van eiwitten.
• Amylase zorgt voor de vertering van koolhydraten.
Hoe zien pancreasenzympreparaten eruit?
Pancreasenzympreparaten zijn capsules met daarin gedroogde korrels. In deze korrels zitten de enzymen. Iedere korrel heeft een beschermlaagje (coating) om de enzymen tegen maagzuur te beschermen. In de dunne darm gaan de korrels uiteindelijk open en kunnen de verteringsenzymen hun werk doen.Hoeveel pancreasenzympreparaten heeft u nodig?
De hoeveelheid enzymen die u nodig heeft per maaltijd of tussendoortje is vooral afhankelijk van:• De hoeveelheid vet die in de maaltijd zit.
• De hoeveelheid pancreasenzymen die uw lichaam zelf nog aanmaakt.
Het advies is om per 1 gram vet 1000-2000 eenheden lipase te gebruiken. Per persoon kan dit verschillen. De arts of diëtist bepaalt de hoeveelheid enzymen die u nodig heeft. Het aantal benodigde pancreasenzymen per maaltijd kunt u ook zelf bepalen door te berekenen hoeveel vet er in uw voeding zit. De hoeveelheid vet in een maaltijd berekent u met behulp van de Vettabel (afdeling Diëtetiek) of een andere voedingsmiddelentabel, bijvoorbeeld de Eettabel (Voedingscentrum). U kunt de Vettabel van de diëtist krijgen.