Hoe kan ik me voorbereiden?

In de levensfase waarin u zich bevindt, heeft een hart- of vaatziekte vaak grote gevolgen. Deze gevolgen staan vaak nog los van de lichamelijke klachten of beperkingen die u ervaart. Soms spelen er psychische problemen, zoals somberheid of angst. Misschien heeft u vragen over uw opleiding of werk, over uw relatie of gezin. Voor het gesprek krijgt u een digitale vragenlijst toegestuurd met verschillende onderwerpen die vaak voorkomen bij (jonge) patiënten die een herseninfarct, hersenbloeding of TIA hebben doorgemaakt. U vindt hier ook ruimte om alvast andere vragen of opmerkingen op te schrijven. Deze vragen kunt u dan allemaal bespreken met de neuroloog en verpleegkundig specialist. Om er zeker van te zijn dat alles wat u wilt bespreken aan bod komt, kunt u hierop aangeven over welke onderwerpen u graag meer informatie wilt krijgen.

Deze digitale vragenlijst ontvangt u via mijnRadboud of een link op de afsprakenbrief.

Over het centrum

Het Radboudumc vindt het belangrijk om ook de zorg voor de groep jongere patiënten te verbeteren. Hierom is het Centrum voor Vroege Hart en Vaatziekten opgericht.

lees meer

Over het centrum

Centrum voor Vroege Hart- en Vaatziekten

Het Radboudumc vindt het belangrijk om ook de zorg voor de groep jongere patiënten te verbeteren. Hierom is het Centrum voor Vroege Hart en Vaatziekten opgericht. Het spreekuur is een nauwe samenwerking tussen de afdelingen neurologie, interne geneeskunde en cardiologie van het Radboudumc te Nijmegen. Onze drijfveren achter dit initiatief zijn:

  • Bij jonge patiënten met hart- en vaatziekten is er soms een andere oorzaak dan de bekende risicofactoren voor atherosclerose. Daarom bespreken wij elke jonge patiënt in ons multidisciplinaire overleg.
  • De meeste onderzoeken naar de gevolgen en behandeling van patiënten met hart- en vaatziekten worden gedaan bij oudere patiënten. Door systematisch gegevens van jonge patiënten te verzamelen, krijgen we meer inzicht in de gevolgen en behandelingen van hart- en vaatziekten bij deze jonge patiënten.
  • Jonge patiënten met hart- en vaatziekten lopen soms tegen andere dingen aan dan oudere patiënten. Bijvoorbeeld problemen binnen het gezin, gezinsplanning, zwangerschap, hervatten van werk, sporten, hypotheken, etc. De verpleegkundig specialist gaat tijdens een gesprek uitgebreid in op problemen die de jonge patiënt ervaart.

Contact

Karin Kanselaar
Verpleegkundig specialist

(024) 361 66 00
contact

Aandoeningen

De meest bekende hart- en vaatziekten zijn het hartinfarct, het herseninfarct en vaatlijden van in de benen (etalagebenen). Deze hart- en vaatziekten worden meestal veroorzaakt door atherosclerose (aderverkalking).

Mijn afspraak

Het spreekuur bestaat onder andere uit een afspraak met de neuroloog en met de verpleegkundig specialist.

lees meer

Mijn afspraak

De afspraak is een multidisciplinair spreekuur dat onder andere bestaat uit een afspraak met de neuroloog en met de verpleegkundig specialist. De neuroloog besteedt vooral aandacht aan de oorzaken van uw herseninfarct, hersenbloeding of TIA. De verpleegkundig specialist gaat in op de gevolgen die dit heeft op het dagelijks functioneren en uw omgeving. Ook gaat de verpleekundig specialist in op leeftijdspecifieke klachten.

Het is mogelijk dat u aansluitend naar het spreekuur van de vasculair geneeskundige gaat op de polikliniek Neurologie (als dit het geval is, staat dit op de uitnodiging). Vasculair geneeskundigen zijn internisten die gespecialiseerd zijn in hart- en vaatziekten. Als het nodig is om de oorzaak van een herseninfarct, hersenbloeding of TIA verder te onderzoeken, wordt er op de polikliniek ook bloed geprikt en een hartfilmpje gemaakt. Daarnaast bespreekt een gespecialiseerd verpleegkundige uitgebreid met u de mogelijke leefstijlgerelateerde oorzaken, zoals roken, drugs, alcohol, bewegen, overgewicht en hoge bloeddruk.

Hoe kan ik me voorbereiden?

Voorgaand aan de afspraak krijgt u een digitale vragenlijst toegestuurd met verschillende onderwerpen die vaak voorkomen bij (jonge) patiënten die een herseninfarct, hersenbloeding of TIA hebben doorgemaakt.

lees meer

Route Hoe kom ik er?

Ingang: Ingang Oost
Route: 943

bekijk route

Route Hoe kom ik er?

Bezoekadres

Reinier Postlaan 4
6525 GC Nijmegen

Routebeschrijving

Reis naar Reinier Postlaan 4
Ga naar binnen bij: Ingang Oost
Volg route 943

Oorzaken TIA of herseninfarct

Slagaderverkalking of een onregelmatig hartritme kunnen een TIA of herseninfarct veroorzaken. Daarnaast zijn er een aantal risicofactoren die de kans op een TIA of infarct vergroten.

lees meer

Oorzaken TIA of herseninfarct

Slagaderverkalking

De (binnen)wand van bloedvaten is normaal gesproken glad zodat bloed ongestoord door de vaten kan stromen. Door bekende risicofactoren voor hart- en vaatziekte zoals een hoge bloeddruk, hoog cholesterol, suikerziekte en roken kan de wand beschadigen. Dit proces wordt atherosclerose of slagaderverkalking genoemd. De slagader kan hierdoor geleidelijk dichtslippen en gedeeltelijk afsluiten. Dit gebeurt vaak in de halsslagaders. Door zo’n gedeeltelijke afsluiting kan de halsslagader aan de binnenzijde kapot gaan of een abnormale bloeddoorstroming veroorzaken. Er ontstaat op die plek een bloedstolsel die met de bloedstroom mee gevoerd wordt en vervolgens in de hersenbloedvaten een totale afsluiting kan veroorzaken (arteriële embolie).  

Onregelmatig hartritme

Een TIA of infarct kan ook ontstaan door een onregelmatig hartritme ook wel atriumfibrilleren of boezemfibrilleren genoemd. Dit onregelmatig hartritme kan een bloedstolsel veroorzaken in de boezem van het  hart. Dit stolsel kan met de bloedstroom meegevoerd worden naar het hoofd (cardiale embolie). In een hersenslagader veroorzaakt de bloedstolsel vervolgens een totale afsluiting.

Belangrijke risicofactoren

Belangrijkste risicofactoren voor het ontstaan van een TIA of infarct zijn met name
  • Hoge bloeddruk
  • Verhoogd cholesterol
  • Roken
  • Weinig bewegen (minder dan 30 minuten per dag)
  • Overmatig alcoholgebruik (meer dan twee glazen per dag)
  • Familieleden met HVZ (mn ouders en broers/zussen)

Ervarings­verhaal

Lees hier een ervaringsverhaal van iemand die, na een herseninfarct op jonge leeftijd, in het Radboudumc terecht kwam.

lees meer

Ervarings­verhaal

Eind 2015, op 45-jarige leeftijd, kreeg ik een herseninfarct. In no-time was ik op de SEH in het Radboudumc ziekenhuis.

Young Stroke Unit

Daar verliepen de onderzoeken en de behandeling gestroomlijnd. Op de Young Stroke Unit vertelde de neuroloog dat ik een herseninfarct had gehad. Dat was onwerkelijk en erg schrikken. Aanvullende informatie werd gegeven door de verpleegkundig specialist. Meerdere disciplines verschenen aan mijn bed en aanvullende onderzoeken werden gedaan. Door adequaat handelen kon ik al vlot met ontslag.

Dagelijks leven

Eenmaal thuis ontdekte ik mijn beperkingen. Aan mijn uiterlijk is niets te zien, maar cognitief ging het niet best. Vermoeidheid, vergeetachtig, concentratiestoornissen en last van prikkels, zoals licht en geluid. Gelukkig werd ik behalve door lieve mensen om mij heen ook goed opgevangen door de verpleegkundig specialist neurologie van het Radboudumc.

Nazorg en revalidatie

Regelmatig hadden we gesprekken over mijn herstel. Zij zag ook dat het cognitief niet goed ging. In overleg verwees zij me door naar de Sint Maartenskliniek, waar ik 7 maanden met succes heb gerevalideerd. Ik werd niet in het diepe gegooid na deze ingrijpende ziekte. Ik voelde me begrepen. Klachten werden serieus genomen en ik werd zeer goed geïnformeerd.

Ik ben blij dat ik in het Radboud terecht ben gekomen waar ze heel serieus bezig zijn met het begeleiden van jonge mensen met NAH. Of het nu door een CVA veroorzaakt is of door andere aandoeningen. Ik weet zeker dat deze intensieve en prettige zorg de reden is waarom ik nu, ondanks mijn beperkingen, heel positief in het leven sta.

Onze mensen