Diabetische neuropathie

Bij diabetes ontstaan vaak beklemmingen van de zenuwen in de benen, door het dikker worden van de zenuwen door de aandoening. Dit geeft vaak gevoelsstoornissen, maar in 60 procent van de gevallen ook pijnklachten aan de benen. Soms geeft het operatief decomprimeren (opheffen van de beklemming) van de zenuwen een goede verbetering van de klachten. Afhankelijk van de klachten zijn hier verschillende methodes voor. Deze bespreken we met u tijdens een voorafgaand bezoek aan de polikliniek. 
 
Afdelingen Plastische Chirurgie Perifere zenuwchirurgie

Bij perifere zenuwchirurgie behandelen we aandoeningen van zenuwen in het lichaam, met name in de armen en de benen. Deze aandoeningen kunnen ontstaan door letsel als gevolg van een ongeval of operatie, een ontsteking, een beknelling of gezwellen. De beknelling kan ook het gevolg zijn van bijvoorbeeld diabetes (diabetische neuropathie).

Aandoeningen en behandelingen

 • Het carpaaltunnelsyndroom (CTS) is de meest voorkomende beknelling van een perifere zenuw in het lichaam. Dit geeft de klachten van een tintelende duim, en/of wijs- en middelvinger.

  lees meer


  Terugkerend carpaalunnelsyndroom

  Het carpaaltunnelsyndroom (CTS) is de meest voorkomende beknelling van een perifere zenuw in het lichaam. Hierbij zit de zenuw klem onder een bandje van de pols. Dit geeft de klachten van een tintelende duim, en/of wijs- en middelvinger. De behandelopties zijn in eerste instantie vaak een spalk of een injectie. Als dit niet werkt wordt er meestal overgegaan tot een operatie. Helaas komt het voor dat er na de operatie nog steeds klachten zijn, of dat er na een klachtenvrije periode toch weer klachten ontstaan. Meestal wachten we dan af, al heeft dat bij een aantal patiƫnten geen gunstig effect. Afhankelijk van de oorzaak van de klachten is er nog een aantal behandelingen mogelijk.
  Soms zijn de tintelingen verdwenen, maar is er nog wel pijn voelbaar. Dan is het belangrijk om andere oorzaken dan het carpaaltunnelsyndroom uit te sluiten. Is er een Als er duidelijke afname is van het volume van de spier of spieren in uw hand of onderarm, neem dan zo snel mogelijk contact op met uw arts.

 • Terugkerende beknelling van de zenuw bij de elleboog

  Het Cubitale tunnelsyndroom is de op een na meest voorkomende beknelling van een perifere zenuw in het lichaam. De behandelopties zijn in eerste instantie vaak een spalk of een injectie. Als dit niet werkt kiezen we vaak voor een operatie.
  Helaas komt het voor dat er na de operatie nog steeds klachten zijn, of dat er na een klachtenvrije periode toch weer klachten ontstaan. Meestal wachten we dan af, al heeft dat bij een aantal patiƫnten geen gunstig effect. Afhankelijk van de oorzaak van de klachten zijn er nog een aantal behandelingen mogelijk.
  Soms zijn de tintelingen verdwenen, maar is er nog wel pijn voelbaar. In dat geval is het belangrijk om andere oorzaken dan het cubitale tunnelsyndroom uit te sluiten. Is er een duidelijke afname van uw spiervolume, neem dan zo snel mogelijk contact op met uw arts.
   

 • Zenuwdoorsnijding

  Bij een ernstig letsel kunnen er zenuwen zijn beschadigd. De uitval dat u krijgt is afhankelijk van de soort zenuw dat beschadigd is. Bij een gevoelszenuw of een gevoels- en bewegingszenuw, krijgt u een ander soort uitval. Een veranderd gevoel na een dergelijk letsel is al een aanwijzing dat er iets mis kan zijn met een zenuw.
  Als het letsel aan uw onderarm is, verliest u vaak kracht of kunt u een bepaalde beweging niet meer uitvoeren. Dit zijn allebei redenen om snel naar uw dokter te gaan en u eventueel te laten verwijzen naar een specialist. Er zijn steeds meer aanwijzingen dat het binnen een paar dagen herstellen van zenuwen een beter resultaat geeft. Meestal kan de zenuw dan gewoon aan elkaar worden gemaakt. Als het langer duurt voordat de zenuw wordt hersteld, kan een zenuwtransplantatie nodig zijn.
   

 • Functieherstel bij letsel plexus brachialis

  Na een letsel aan de plexus brachialis (de zenuwen uit de nek naar de arm) komt soms maar een deel van de functie van de arm terug. Dit kan ervoor zorgen dat de schouderfunctie, de elleboogsfunctie, de polsfunctie, de handfunctie of een combinatie van twee of meerdere van deze functies ontbreekt. Het is soms mogelijk om een deel van de functie terug te krijgen door zenuwomzettingen of peesomzettingen. Het is soms ook mogelijk om de buigfunctie van uw elleboog te herstellen door een spier van uw been te transplanteren naar een arm en deze aan te sluiten op zenuwen die tussen uw ribben zitten. Al deze behandelingen kunnen wij aanbieden. Een goed en compleet onderzoek van de mogelijkheden is noodzakelijk om te beoordelen welke operaties voor u mogelijk zijn.
   

 • Spier- en/of zenuwomzettingen bij zenuwletsel

  Na zenuwletsel in een arm is het belangrijk om zo snel mogelijk de zenuwen te herstellen, zodat u de functie van uw arm terugkrijgt. Soms leidt een operatie niet tot functieherstel en blijft een deel van de arm of hand verlamd. Afhankelijk van welke zenuw is uitgevallen, zijn er mogelijkheden voor functieherstel door zenuw- en spieromzettingen. Welke methodes voor u mogelijk zijn bespreken we met u tijdens een voorafgaand bezoek aan onze polikliniek.
   

 • Zenuw- en/of spieromzettingen bij Neuralgische Amyotrofie

  Neuralgische amyotrofie is een aandoening met aanvallen van zeer hevige pijn in uw schouder en arm. Enkele uren tot dagen later worden uw spieren in dat gebied zwakker en dunner. De oorzaak is een ontsteking in de zenuwvlecht van de arm (plexus brachialis). Bij deze aandoening kunnen gevoelsstoornissen ontstaan, maar ook volledige uitval van de arm. Als u uitval van een specifieke spiergroep heeft, dan bekijken we of er mogelijkheden zijn tot spier- of zenuwomzettingen.


 • Zenuwtumoren

  In perifere zenuwen kunnen gezwellen voorkomen. Voorbeelden zijn schwannomen, goedaardige gezwellen en neuromen, woekeringen na een beschadiging. Soms zijn deze voelbaar, maar soms worden ze alleen maar duidelijk door pijn of door onbegrepen uitval van beweging of gevoel.
  Voor deze gezwellen doen we meestal eerst uitgebreid beeldvormend onderzoek. Als het nodig is, verwijderen we de gezwellen en eventueel doen we  daarbij direct een zenuwtransplantatie. Mocht er na het verwijderen van een gezwel functie-uitval zijn, dan kunnen we spier- of zenuwomzettingen doen.
   

 • Pijnbehandelingen na zenuwletsel

  De afdeling Plastische Chirurgie werkt nauw samen met de afdeling Pijnbehandeling en de afdeling Neurologie in de behandeling van pijnsyndromen na zenuwletsel. Meestal gebeurt dit tijdens ons gemeenschappelijke zenuwspreekuur, waardoor u alle specialisten tegelijk spreekt. Hierbij zijn diverse specialisten aanwezig: neuroloog, pijnarts, revalidatiearts, neurochirurg, plastisch chirurg en handtherapeut. Het voordeel hiervan is dat we direct een uitgebreide analyse kunnen doen. De behandeling van zenuwpijn is multimodaal: er vinden meerdere behandelingen tegelijkertijd plaats. De behandeling kan bestaan uit medicijnen, revalidatie en soms een operatie.
   

Over perifere zenuwchirurgie

Perifere zenuwchirurgie richt zich ook op het herstel van beweging en gevoel. Voor het herstel van beweging kijken we samen met u naar de problemen die u ervaart. lees meer

Over perifere zenuwchirurgie

Symptomen van zenuwproblemen

De belangrijkste symptomen van zenuwproblemen zijn tintelingen, pijn en verlies van gevoel of kracht. Soms kunt u bepaalde bewegingen niet meer uitvoeren. Pijn kan in meerdere vormen optreden: van scherpe spontane pijn, brandende pijn, aanrakingspijn tot schietende pijnen bij het tikken op de pijnplek.

Onderzoeken

Om de oorzaak van de problemen te achterhalen zijn er vaak meerdere (beeldvormende) onderzoeken nodig, zoals echografie, MRI en ook EMG (electro-myogram) om de elektrische geleiding van de zenuw tebeoordelen. Door goed lichamelijk onderzoek te combineren met de beeldvorming is het meestal mogelijk om een diagnose te stellen. We werken nauw samen met de afdeling Neurologie, in het bijzonder de afdeling Klinische Neurofysiologie.

Herstel van beweging

Perifere zenuwchirurgie richt zich ook op het herstel van beweging en gevoel. Voor het herstel van beweging kijken we samen met u naar de problemen die u ervaart. Wat kunt u niet meer? Hoe stijf zijn uw gewrichten? Welke opties zijn er om een functie over te nemen? Bij het spreekuur is daarom vaak een handtherapeut aanwezig. Of we verwijzen u voor evaluatie naar het expertisecentrum Kinos Revalidatie. Het behandelplan stemmen we af op uw wensen.
Herstel van zenuwen neemt altijd tijd in beslag. De zenuw moet weer uitgroeien uit de plek van het letsel, ook als de zenuw weer aan elkaar gezet is. De groei is ongeveer 1 millimeter per dag, dat is ongeveer3 centimeter per maand.

Samenwerking met meerdere afdelingen

Een van de vervelende gevolgen van zenuwchirurgie is de pijn na een operatie. Daarom werken we nauw samen met de afdeling Anesthesie. Ook werken we samen met onder andere: Neurologie, het Pijnbehandelcentrum, Neurochirurgie, Revalidatie en Ergotherapie.

Contact

Polikliniek
(024) 361 95 94

Verpleegafdeling
(024) 361 40 14
contactformulier

Polikliniek Plastische Chirurgie

Plastisch chirurgen behandelen diverse aandoeningen. Met name handchirurgie, aangeboren afwijkingen, en reconstructies na een ongeval of kwaadaardige ziekte.

lees meer

mijnRadboud uw persoonlijke patiënten­dossier

Bij de centrale inschrijfbalie kunt u mijnRadboud activeren. Dit is uw persoonlijke medische dossier dat u online kunt inzien. Met mijnRadboud kunt u bijvoorbeeld afspraken maken of uitslagen inzien.

lees meer
 • Medewerkers
 • Intranet