Patientenzorg Onderzoeken Elektromyografie EMG

Wat is een elektromyografie (EMG)?

Een elektromyografie (EMG) is een onderzoek waarbij we de elektrische activiteit van uw zenuwbanen en spieren meten. Uw specialist krijgt op deze manier inzicht in het functioneren hiervan.

Contact

Polikliniek Neurologie
Bereikbaar van 8.00-17.00 uur

(024) 361 66 00
contact

Voorbereiding

Voor het EMG-onderzoek is een goede temperatuur van uw armen en benen erg belangrijk. Als het nodig is warmen we uw handen en/of voeten met behulp van een bak met warm water tot de gewenste huidtemperatuur is bereikt.

Het onderzoek

Het onderzoek bestaat meestal uit 2 delen, waarbij we elektroden gebruiken. Tijdens het eerste gedeelte plakken we elektroden op uw huid. Tijdens het tweede gedeelte prikken we naaldelektroden in één of meerdere spieren. Het onderzoek duurt ongeveer 30 tot 90 minuten.

lees meer

Het onderzoek

Aanmelden

Meld u voor uw onderzoek aan bij route 943. Dit kan bij de aanmeldzuil (check-in balie) of bij vragen of problemen aan de balie van route 943.
Na uw aanmelding mag u plaatsnemen in de wachtruimte van route 920 (Klinische Neurofysiologie) op de 2e verdieping. U hoeft zich daar niet nogmaals aan te melden.

Verloop van het onderzoek

Tijdens het onderzoek ligt u op een behandeltafel. Een assistent in opleiding en een laborant voeren het onderzoek uit onder toezicht van een klinisch neurofysioloog (een gespecialiseerde neuroloog). Het onderzoek bestaat meestal uit 2 delen, waarbij we elektroden gebruiken. Deze elektroden zijn door middel van lange draden verbonden aan het EMG-apparaat. Dit apparaat maakt de elektrische activiteit van uw zenuwbanen en spieren zichtbaar en hoorbaar.
Tijdens het eerste gedeelte plakken we elektroden op uw huid. Dit zijn kleine ringetjes of plaatjes van metaal die de kleine elektrische activiteit van uw spieren en zenuwbanen registeren. Vervolgens worden er door deze elektroden kleine stroomstootjes gegeven. Hierdoor kunnen uw spieren gaan bewegen. Dit doet meestal geen pijn en is volstrekt ongevaarlijk. Het kan wel een vreemd gevoel geven.
Tijdens het tweede gedeelte onderzoeken we vooral uw spieren. Dit gebeurt met behulp van naaldelektroden. Een naaldelektrode is een zeer dun naaldje dat we in één of meerdere spieren prikken. Eerst onderzoeken we uw spier in ontspannen toestand, daarna moet u de spier iets aanspannen. Als laatste moet u de spier zo krachtig mogelijk aanspannen. Dit tweede gedeelte van het onderzoek kunt u als enigszins onaangenaam ervaren.
Het onderzoek duurt ongeveer 30 tot 90 minuten. Dit is afhankelijk van onze vragen en van de aard van uw klachten.

Naar uw afspraak

Ingang: Ingang Oost
Route: 943

bekijk route

Naar uw afspraak

Bezoekadres

Reinier Postlaan 4
6525 GC Nijmegen

Huispostnummer: 943

Routebeschrijving

Reis naar Reinier Postlaan 4
Ga naar binnen bij: Ingang Oost
Volg route 943

Aanmelden

U kunt zich aanmelden bij route 943. Liefst via de aanmeldzuil (check-in balie). Voor vragen kunt u terecht bij de balie van route 943. Na uw aanmelding mag u plaatsnemen in de wachtruimte van route 920 (Klinische Neurofysiologie) op de 2e verdieping. U hoeft zich daar niet nogmaals aan te melden.

Na het onderzoek

De klinisch neurofysioloog bewerkt en beoordeelt de resultaten van het onderzoek. Uw behandelend arts ontvangt deze gegevens en stelt u op de hoogte van de resultaten.

Verhinderd?

Bent u op het afgesproken tijdstip verhinderd? Bel dan uiterlijk één dag van tevoren naar de polikliniek Neurologie om een nieuwe afspraak te maken. Er kan dan nog een andere patiënt in uw plaats komen.

lees meer

Verhinderd?

Bent u op het afgesproken tijdstip verhinderd? Bel dan uiterlijk één dag van tevoren naar de polikliniek Neurologie om een nieuwe afspraak te maken. Er kan dan nog een andere patiënt in uw plaats komen.
Het annuleren/verplaatsen van onderzoek(en) kan betekenen dat er een (langere) tijd overheen gaat voordat het opnieuw gepland kan worden. Dit geldt vooral als u combiafspraken heeft bij Klinische Neurofysiologie.