Patiëntenzorg Onderzoeken Elektromyografie EMG

Wat is een elektromyografie (EMG)?

Een elektromyografie (EMG) is een onderzoek waarbij we de elektrische activiteit van uw zenuwbanen en spieren meten. Uw specialist krijgt op deze manier inzicht in het functioneren hiervan.

Contact

Polikliniek Neurologie
Bereikbaar van 8.00-17.00 uur

(024) 361 66 00
contactformulier

Het onderzoek


Voor het onderzoek

Voor het EMG-onderzoek is een goede temperatuur van uw armen en benen erg belangrijk. Als het nodig is, warmen we uw handen en/of voeten met behulp van een bak met warm water tot de gewenste huidtemperatuur is bereikt.

Tijdens het onderzoek

Het onderzoek bestaat meestal uit 2 delen, waarbij we elektroden gebruiken. Tijdens het eerste gedeelte plakken we elektroden op uw huid. Tijdens het tweede gedeelte prikken we naaldelektroden in één of meerdere spieren. Het onderzoek duurt ongeveer 30 tot 90 minuten. lees meer

Tijdens het onderzoek

Tijdens het onderzoek ligt u op een behandeltafel.Twee laboranten of een laborant en een assistent in opleiding voeren het onderzoek uit onder toezicht van een klinisch neurofysioloog (een gespecialiseerde neuroloog). Het onderzoek bestaat meestal uit 2 delen, waarbij we elektroden gebruiken. Deze elektroden zijn met lange draden verbonden aan het EMG-apparaat. Dit apparaat maakt de elektrische activiteit van uw zenuwbanen en spieren zichtbaar en hoorbaar.

Tijdens het eerste gedeelte plakken we elektroden op uw huid. Dit zijn kleine ringetjes of plaatjes van metaal die de kleine elektrische activiteit van uw spieren en zenuwbanen registeren. Vervolgens wordt er met een speciale stimulator stroomklopjes gegeven. Hierdoor kunnen uw spieren gaan bewegen. Dit doet meestal geen pijn en is volstrekt ongevaarlijk. Het kan wel een vreemd gevoel geven.

Tijdens het tweede gedeelte onderzoeken we vooral uw spieren. Dit gebeurt met behulp van naaldelektroden. Een naaldelektrode is een zeer dun naaldje dat we in één of meerdere spieren prikken. Eerst onderzoeken we uw spier in ontspannen toestand, daarna moet u de spier iets aanspannen. Als laatste moet u de spier zo krachtig mogelijk aanspannen. Dit tweede gedeelte van het onderzoek kunt u als enigszins onaangenaam ervaren.

Het onderzoek duurt ongeveer 30 tot 90 minuten. Dit is afhankelijk van onze vragen en van de aard van uw klachten.


Na het onderzoek

De klinisch neurofysioloog bewerkt en beoordeelt de resultaten van het onderzoek. Uw behandelend arts ontvangt deze gegevens en stelt u op de hoogte van de resultaten.

Meer informatie


Afspraak wijzigen

Wilt u uw afspraak wijzigen of afzeggen? Geef het aan in ’mijnRadboud’ of neem contact op met de afdeling of polikliniek waar u een afspraak heeft. 

inloggen mijnRadboud

Naar uw afspraak adres en route

Ingang: Hoofdingang
Gebouw: A
Verdieping: 2
Route: 652 naar Plein A2 West

bekijk route

Naar uw afspraak adres en route

Bezoekadres

Neurologie
Radboudumc hoofdingang
Geert Grooteplein Zuid 10
6525 GA Nijmegen

Huispostnummer: 943

Routebeschrijving

Reis naar Geert Grooteplein Zuid 10
Ga naar binnen bij: Hoofdingang
Ga naar Gebouw A, Verdieping 2 en volg route 652 naar Plein A2 West (Neurologie)

Afdeling Neurologie

De afdeling Neurologie houdt zich bezig met diagnose en behandeling van aandoeningen in de hersenen. lees meer
  • Medewerkers
  • Intranet