Ontstoken tandvlees voorkomen Zo doe je dat

Hoe herken je ontstoken tandvlees?

Ontstoken tandvlees is niet bij iedereen even duidelijk zichtbaar. De veelvoorkomende symptomen zoals rood, slap of opgezwollen tandvlees komen namelijk niet altijd voor. Soms veroorzaakt ontstoken tandvlees bijvoorbeeld ook alleen een vieze smaak, slechte adem of zelfs geen directe klachten. Ondanks dat de meeste klachten als vervelend worden ervaren, geeft ontstoken tandvlees meestal geen pijnklachten. Dit kan ervoor zorgen dat je met je ontstoken tandvlees blijft lopen, wat schadelijk kan zijn voor je gezondheid. Lach je ontstoken tandvlees daarom niet weg en onderneem actie!

 

3 tips voorkomen ontstoken tandvlees

Over het algemeen is ontstoken tandvlees goed te behandelen, maar er zijn ook een aantal stappen die je kunt zetten om dit te voorkomen. Benieuwd naar wat je zelf kunt doen? We zetten een aantal tips voor je op een rij.

  1. Poets je tanden twee keer per dag

Door elke dag twee keer je tanden te poetsen met een (elektrische) tandenborstel zorg je er al voor dat je gebit voor een groot deel wordt gereinigd. Ook wanneer je tandvlees al is ontstoken is het belangrijk om door te blijven poetsen om verdere uitbreiding van de ontsteking te voorkomen.

  1. Reinig dagelijks tussen je tanden

De veroorzaker van ontstekingen? Hardnekkig tandplak. Om ervoor te zorgen dat tandplak niet blijft zitten tussen je tanden, is het belangrijk om ook dagelijks het gebied tussen je tanden stevig te reinigen met bijvoorbeeld tandenstokers, flosdraad of ragers. Maar let op: overleg altijd met je tandarts of mondhygiënist welke hulpmiddelen voor jou het meest geschikt zijn. Dit kan per persoon verschillen.

  1. Ga regelmatig naar de tandarts of de mondhygiënist

Door je gebit regelmatig te laten controleren op tandplak en – het gevolg van tandplak – tandsteen door een tandarts of mondhygiënist kun je tandvleesontstekingen voor zijn. De tandarts of mondhygiënist reinigt je gebit grondig en kan eventuele ontstekingen in het tandvlees vroegtijdig opsporen. Ga daarom minstens één keer per jaar naar de tandarts of mondhygiënist. Bij voorkeur twee keer om je gebit zo gezond mogelijk te houden.

Afdelingen Tandheelkunde

Over Tandheelkunde Ons aanbod

Bij de afdeling Tandheelkunde van het Radboudumc kunt u met verschillende zorgvragen terecht. Wist u bijvoorbeeld dat u, naast orthodontie en afspraken voor bijzondere tandheelkundige problemen, ook terecht kan voor uw reguliere tandartscontroles? Dit kan bij de onderwijspraktijk. U draagt bij aan het onderwijs van de tandartsen van morgen en daarnaast ontvangt u financiële voordelen.

lees meer

Over Tandheelkunde Ons aanbod

Bij Tandheelkunde kunt u met verschillende zorgvragen terecht:

  • bij de Onderwijspraktijk kunt u zich aanmelden voor uw reguliere tandartsbehandelingen en/of afspraken bij de mondhygiënist. U wordt dan behandeld door een student Tandheelkunde of Mondzorgkunde die onder begeleiding staat van een tandarts of mondhygiënist. Naast dat u dan bijdraagt aan hun ontwikkeling tot professional in het vak, kunt u tevens gebruikmaken van de onderwijskorting.
  • bij het Centrum voor Bijzondere Tandheelkunde (CBT) worden mensen met bijzondere tandheelkundige problemen behandeld.
  • bij het Centrum voor Complexe Tandheelkunde behandelen we patiënten op doorverwijzing van de eigen tandarts. Dit is meer de gespecialiseerde tandarts voor complexe tandheelkundige problemen die niet bij de reguliere tandarts gedaan worden.
  • bij de Polikliniek Orthodontie kunt u terecht voor orthodontische behandelingen. 
  • voor patiënten van 65 jaar en ouder voor wie het bezoek aan de tandarts erg belastend is bieden we mondzorg aan huis aan.
  • bij ons expertisecentrum Schisis kunt u terecht als uw kind geboren is met een spleet van de lip of van de kaak en het gehemelte.
  • bij Kindertandheelkunde kunnen alle kinderen van 0 tot 18 jaar terecht. 

Contact

Tandheelkunde is telefonisch bereikbaar via (024) 361 40 27.

lees meer

Contact

Afdeling Tandheelkunde

Telefonisch bereikbaar via T (024) 361 40 27, ma t/m vr 08.00 - 17.00 uur.
Bij het bellen volgt een keuzemenu. U kiest eerst '1' om aan te geven dat u als patiënt belt. Daarna kiest u één van de volgende opties:

  1. Onderwijspraktijk
  2. Centrum voor Bijzondere Tandheelkunde
  3. Orthodontie
  4. Mond-, Kaak- en Aangezichtschirurgie (MKA)
  5. Röntgen
  6. Centrum voor Complexe Tandheelkunde

Belt u als zorgverlener? Dan kiest u direct voor optie '2' en volgt daarna een keuzemenu.

JTV mondzorg voor kids

Telefonisch bereikbaar via T (024) 388 94 03, ma t/m vr 08.00 - 17.00 uur.

Op zoek naar een tandarts? Meld u hier aan!

Iedereen kan zich bij ons inschrijven. U kunt bij onze studenten Tandheelkunde of Mondzorgkunde, die onder begeleiding staan van een behandelaar, terecht voor uw reguliere controleafspraken. Schrijf u in voor de Onderwijspraktijk! aanmelden

Uw afspraak bij Tandheelkunde

Hier vindt u alles wat u moet weten over uw afspraak. Van parkeren, tot wat u mee moet nemen en wat een umc anders maakt. lees meer

Waarvoor kunt u bij ons terecht?


Naar de onderwijspraktijk

U kunt bij ons naar studenten Tandheelkunde en Mondzorgkunde, die onder begeleiding van deskundige tandartsen en mondhygiënisten staan, voor reguliere controleafspraken en behandelingen. U kunt hiervoor terecht op locaties in Nijmegen of Arnhem. lees meer

Centrum voor Bijzondere Tandheelkunde

Wij behandelen mensen met bijzondere tandheelkundige problemen. Ook is er een Kliniek voor Orofaciale Pijn en Disfunctie. lees meer

Centrum voor Complexe Tandheelkunde

Wij behandelen uiteenlopende problemen en verzorgen restauratieve en cosmetische tandheelkunde. Ook de Kliniek voor Gebitsslijtage hoort hierbij. lees meer

Afdeling Orthodontie

Beugels zijn tegenwoordig heel gewoon. Veel kinderen en volwassenen hebben er een. Met een beugel kunnen we scheve tanden rechtzetten. Ook kunnen we de groei van de kaken beïnvloeden. De behandelingen vinden plaats op de Polikliniek Orthodontie. 

lees meer

Mondzorg voor ouderen

Bent u ouder dan 65 jaar? Dan kunt u zich aanmelden voor het speciale onderwijsblok 'Gerodontologie', ofwel mondzorg voor ouderen.

lees meer

Radboudumc Expertise­centrum Schisis

U kunt bij ons Schisisteam terecht als uw kind geboren is met een spleet van de lip of van de kaak en het gehemelte.

lees meer

De kindertandarts

Alle kinderen (tot 18 jaar) kunnen bij Kindertandheelkunde terecht voor tandheelkundige zorg. lees meer

Meer informatie


Ons onderwijs

We verzorgen tandheelkundig onderwijs op verschillende niveaus, van bachelor tot bij- en nascholing. lees meer

Ons onderzoek

We houden ons ook bezig met wetenschappelijk onderzoek om de tandheelkundige zorg te blijven verbeteren. lees meer

Patiënten­adviesraad Tandheelkunde

De afdeling Tandheelkunde heeft een Patiëntenadviesraad (PAR-T). Op deze manier betrekken we de patiënt nog meer als partner in de zorgverlening. lees meer

Tandheelkunde sinds 1961

De opleiding Tandheelkunde start in 1961 aan de Kapittelweg met 40 studenten en een curriculum van 6 jaar. Het percentage vrouwelijke studenten is nul. lees meer
  • Medewerkers
  • Intranet