Centrum voor Oncologie Nieuws Subsidie KWF voor onderzoek naar onbekende primaire tumor

22 december 2022

KWF kent subsidie toe aan grootschalig samenwerkingsverband; onderzoekers gaan “met nieuwe stof op zoek naar onbekende primaire tumor”.

Jaarlijks worden bij 1500 mensen in Nederland uitzaaiingen gevonden maar blijft onbekend waar de oorspronkelijke tumor zit. Dr. Sophie Veldhuijzen van Zanten (afdeling Radiologie & Nucleaire geneeskunde, Erasmus MC) leidt een consortium dat onderzoek doet naar verbetering van diagnostiek door middel van een nieuwe, gevoeligere stof voor beeldvorming met PET-CT.

“De meest gunstige uitkomst van de studie zou zijn dat de diagnose ‘primaire tumor onbekend’ (afgekort PTO, in het Engels ‘cancer of unknown primary’ of CUP) in de toekomst nooit meer wordt gesteld omdat deze nieuwe methode beter in staat blijkt om de oorspronkelijke tumor op te sporen, wat richting geeft aan de behandeling van patiĆ«nten, met als doel hun levensverwachting -die nu slechts enkele maanden betreft- te verbeteren” aldus Dr. Veldhuijzen van Zanten.

Het onderzoek zal worden uitgevoerd in een samenwerkingsverband tussen patiĆ«ntenorganisatie Missie Tumor Onbekend, het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL), Cyclotron Noordwest B.V. en een werkgroep van medisch oncologen, radiologen en nucleair geneeskundig specialisten in zeven academische en niet-academische ziekenhuizen, waar ook het Radboudumc, met dr. Anja Timmer-Bonte, dr. Evelien Kuip en Prof. Dr. Carla van Herpen onderdeel van zijn.

  • Meer weten over deze onderwerpen? Klik dan via onderstaande buttons door naar meer nieuws.

    Centrum voor Oncologie

Meer nieuws

  • Medewerkers
  • Intranet