Over ons expertisecentrum

Het Radboudumc Expertisecentrum Bijnierziekten is gespecialiseerd in het onderzoeken en behandelen van patiënten met bijnierziekten.

lees meer

Over ons expertisecentrum

Het Radboudumc Expertisecentrum Bijnierziekten is gespecialiseerd in het onderzoeken en behandelen van patiënten met bijnierziekten. In het bijzonder:
 • feochromocytoom/paraganglioom
 • primair hyperaldosteronisme
 • congenitale bijnierhyperplasie/adrenogenitaal syndroom (AGS)
 • syndroom van Cushing
 • bijnierschorsinsufficiëntie (ziekte van Addison)
 • bijnierschorskanker
We behandelen zowel kinderen als volwassenen. Ook verrichten we wetenschappelijk onderzoek naar bijnierziekten en verzorgen we onderwijs hierover aan studenten Geneeskunde en Biomedische Wetenschappen, artsen (in opleiding), verpleegkundigen en klinisch chemici.

Bijnierziekten

De bijnieren zijn organen die bovenop de nieren liggen. De bijnieren maken hormonen. Bijvoorbeeld:
 • aldosteron: zorgt ervoor dat u niet te veel zout verliest via de nieren. Hierdoor blijft uw bloeddruk op peil.
 • cortisol: dit hormoon speelt een rol bij de afweer (immuunsysteem), inspanning, stress en de regeling van uw bloedsuiker.     
 • geslachtshormonen: zorgen bijvoorbeeld voor de menstruatie, borstvorming en lichaamsbeharing.
Als de aanmaak van deze hormonen verstoord raakt, kan dit allerlei klachten geven.

Samenwerking van specialisten

De kracht van het expertisecentrum ligt in samenwerking. Patiënten met een bijnierziekte krijgen met verschillende specialisten te maken, omdat de oorzaken en klachten ervan zeer divers zijn. Bijvoorbeeld de internist-endocrinoloog, internist-vasculair geneeskundige, kinderarts-endocrinoloog, chirurg, uroloog, radioloog of anesthesist. In ons expertisecentrum werken deze artsen en gespecialiseerde verpleegkundigen samen om de gecompliceerde behandeling(en) van patiënten met bijnierziekten zo goed mogelijk op elkaar af te stemmen.

Het Radboudumc Expertisecentrum Bijnierziekten is erkend als expertisecentrum door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Afspraak

Vraag uw huisarts of specialist om een verwijzing. Zodra wij de verwijzing binnen hebben, nodigen we u uit voor een afspraak.

lees meer

Afspraak

Vraag uw huisarts of specialist om een verwijzing. Hij of zij kan de verwijzing sturen naar de sectie Endocriene Ziekten van de Afdeling Interne Geneeskunde, via secretariaatendocrieneziekten@radboudumc.nl. Zodra wij de verwijzing binnen hebben, nodigen we u uit voor een afspraak.

Meedoen aan onderzoek

Binnen het Radboudumc Expertisecentrum Bijnierziekten doen we wetenschappelijk onderzoek naar bijnierziekten. Bijvoorbeeld naar de werking van nieuwe medicijnen of naar langetermijneffecten van behandelingen.

lees meer

Meedoen aan onderzoek

Binnen het Radboudumc Expertisecentrum Bijnierziekten doen we wetenschappelijk onderzoek naar bijnierziekten. Bijvoorbeeld naar de werking van nieuwe medicijnen of naar langetermijneffecten van behandelingen.

Congenitale bijnierhyperplasie

Studies naar langetermijneffecten (cardiovasculaire/metabole risicofactoren, testiculaire resttumoren, cognitief en psychosexueel functioneren), nieuwe medicamenteuze behandelingen, neonatale screening en groei.

Syndroom van Cushing en bijnierschorsinsufficiëntie

Studies naar langetermijneffecten (kwaliteit van leven, lichaams-samenstelling, prestatievermogen, cardiovasculaire/metabole risicofac-toren), experimentele behandelingen.

Feochromocytoom/paraganglioom

Studies naar diagnostische en prognostische markers in bloed en urine, optimale beeldvorming, pre-operatieve behandeling en experimentele therapie bij kwaadaardig feochromocytoom/paraganglioom.

Primair hyperaldosteronisme

Studies naar de beste methode om te bepalen waardoor primair hyperaldosteronisme veroorzaakt wordt: een eenzijdige bijniertumor of een verdikte bijnierschors in beide bijnieren. Hiervoor wordt onderzoek gedaan naar de waarde van bijnieradersampling. Verder onderzoek naar vroege opsporing van primair hyperaldosteronisme en naar nieuwe manieren om primair hyperaldosteronisme te diagnosticeren.  

Bijbehorende aandoeningen

 • Bekijk de aandoening

  lees meer

Contact


Contact

Polikliniek Endocriene ziekten

(024) 361 45 99
contact

Contact

Polikliniek Kinderen en Jeugdigen

+31 (0)24 366 85 44
contact