Expertisecentra MRI prostaat

Over ons expertise­centrum

Het expertisecentrum voor MRI Prostaat is in 2011 opgericht om topzorg te bieden op het gebied van diagnose van prostaatkanker.

lees meer

Over ons expertise­centrum

Het expertisecentrum voor MRI Prostaat is in 2011 opgericht om topzorg te bieden op het gebied van diagnose van prostaatkanker.

MRI Prostaat

Onder leiding van Prof. dr. Jelle Barentsz wordt in het Radboudumc een geavanceerde MRI techniek gebruikt, die prostaatkanker sneller en nauwkeuriger opspoort en minder pijnlijk is in vergelijking met huidige technieken.

Onderzoek, innovatie en onderwijs

Het expertisecentrum voor MRI Prostaat is leidend in het toepassen van deze technieken en verricht jaarlijks meer dan 3.000 MRI Prostaat onderzoeken. Ook richten wij ons op onderzoek, innovatie en onderwijs op dit gebied om kennis te ontwikkelen, wereldwijd te delen en deze te implementeren in de zorg.
 

Contact

Solange Estourgie

(024) 361 91 96
contact


Naar uw afspraak bij het centrum

Bezoekadres

Radboudumc hoofdingang
Geert Grooteplein Zuid 10
6525 GA Nijmegen

Routebeschrijving

Reis naar Geert Grooteplein Zuid 10
Ga naar binnen bij: Hoofdingang
Volg route 767

Onze expertise

De MRI-techniek die onder leiding van Professor Jelle Barentsz wordt gebruikt, spoort prostaatkanker sneller en nauwkeuriger op en is minder pijnlijk in vergelijking met huidige technieken.

lees meer

Onze expertise

De MRI-techniek die onder leiding van Professor Jelle Barentsz wordt gebruikt, spoort prostaatkanker sneller en nauwkeuriger op en is minder pijnlijk in vergelijking met huidige technieken. De MRI scan laat zien of er prostaatkanker aanwezig is, waar die zich bevindt, hoe agressief die is, in hoeverre die zich uitbreidt en of er eventuele uitzaaiingen aanwezig zijn.

Op deze manier zijn alle kenmerken van de prostaatkanker in korte termijn kaart gebracht en kan er door uw behandelend arts een gericht behandelplan worden ingezet. Door vroege opsporing is de kans op uitzaaiingen veel kleiner. Ook is verwijdering van de prostaat minder vaak noodzakelijk, zodat de kans op incontinentie en/of impotentie afneemt. Dankzij de MRI scan is behandeling op maat mogelijk en is er minder kans op bijwerkingen en een grotere kans op genezing.

Informatie voor patiënten

Prostaatkanker: ja of nee? Kwaadaardig of niet? Uitzaaiingen aanwezig? Het expertisecentrum voor MRI Prostaat past de nieuwste MRI-technieken toe voor opsporing, lokalisering en typering van deze prostaatkanker.

lees meer

Onderzoek

Het onderzoek van het expertisecentrum voor MRI Prostaat naar MRI-screening bij (vermoeden op) prostaatkanker is bekroond met verschillende prijzen.

lees meer

Onderzoek

Het onderzoek van het expertisecentrum voor MRI Prostaat naar MRI-screening bij (vermoeden op) prostaatkanker is bekroond met verschillende prijzen:

 • SCBTMR Lauterbur Award (1999, 2010)
 • Koningin Wilhelmina Onderzoeksprogramma (2008)
 • SCBTMR cum Laude Award (2004, 2008)
 • Zes eerste prijzen Society of Uroradiology (1994, 1998, 2001, 2002, 2006, 2007)

Onderwijs


Prostaat MRI netwerk

Het expertisecentrum voor MRI Prostaat wil de ontwikkelde MRI technieken beschikbaar stellen voor alle patiënten wereldwijd. Om dit doel te bereiken hebben we het Prostaat MRI Netwerk opgericht.

lees meer

Prostaat MRI netwerk

Prostaat MRI Netwerk

Ziekenhuizen die zich aansluiten bij dit netwerk worden opgeleid in het toepassen van de MRI technieken van het expertise centrum. Het is het doel om binnen dit netwerk de MRI technieken voortdurend te verbeteren en gegarandeerd topreferente kwaliteit te leveren. Samenwerking in het netwerk maakt kosten reductie en snelle implementatie van nieuw gevalideerde innovaties mogelijk. Daarnaast maakt samenwerking het delen van kennis en de creatie van een grote wetenschappelijke database mogelijk.

Het Prostaat MRI Netwerk bestaat uit de volgende zorginstellingen in binnen- en buitenland:

Nederland

 • Radboudumc, Nijmegen
 • ZGT, Amelo/Hengelo
 • HagaZiekenhuis, Den Haag
 • Reinier de Graaf Ziekenhuis, Delft (in opleiding)
 • Maasstad Ziekenhuis, Rotterdam (in opleiding)
 • Maxima Medisch Centrum, Veldhoven
 • Laurentius Ziekenhuis, Roermond
 • BRAVIS Ziekenhuis, Roosendaal & Bergen op Zoom
 • MRI Centrum Amsterdam (Scan Centrum)

Europa

 • Aarhus University Hospital, Aarhus Denemarken 
 • Herlev Hospital, Kopenhagen, Denemarken
 • CINOV, Yverdon-les-Bains, Zwitserland
 • Aalborg University Hospital, Aalborg (in opleiding)
 • Affidea, Litouwen (in opleiding)
 • St. Olavs Hospital/NTNU, Trondheim Noorwegen (in opleiding)

Noord-Amerika

 • Medical Imaging Center of Southern CA. Santa Monica, USA (Scan Center)

Australië

 • Wesley Prostate Radiological and Urological Research Group, Brisbane
 • Sydney Adventist Hospital, Sydney

Azië

 • Hongkong Sanatorium, Hong Kong (in opleiding)

Training

Het expertisecentrum voor MRI Prostaat organiseert een intensieve 2-weekse training voor ziekenhuizen die zich aansluiten bij het Prostaat MRI Netwerk.

lees meer

Training

Het expertisecentrum voor MRI Prostaat organiseert een intensieve 2-weekse training voor ziekenhuizen die zich aansluiten bij het Prostaat MRI Netwerk, aangevuld met het meelezen van de eerste 100 MRI Prostaat beoordelingen per radioloog. Na deze opleiding kan een ziekenhuis zich Center of Excellence noemen op het gebied van MRI Prostaat.

Door middel van kwaliteitcontrole wordt de topkwaliteit van het netwerk voortdurend gegarandeerd en verbeterd. Naast 2-weekse trainigen organiseert het expertise centrum voor MRI Prostaat jaarlijks een 3-daagse Summer Course en een Winter Course waarbij radiologen kennis kunnen maken met de MRI technieken van het expertise centrum.

Meer informatie

drs. Renske van Delft

Onze mensen