Expertisecentra MRI prostaat

Over ons expertise­centrum

Het expertisecentrum voor MRI Prostaat is in 2011 opgericht om topzorg te bieden op het gebied van diagnose van prostaatkanker. lees meer

Over ons expertise­centrum

Het expertisecentrum voor MRI Prostaat is in 2011 opgericht om topzorg te bieden op het gebied van diagnose van prostaatkanker.

MRI Prostaat

Onder leiding van Prof. dr. Jelle Barentsz wordt in het Radboudumc een geavanceerde MRI techniek gebruikt, die prostaatkanker sneller en nauwkeuriger opspoort en minder pijnlijk is in vergelijking met huidige technieken.

Onderzoek, innovatie en onderwijs

Het expertisecentrum voor MRI Prostaat is leidend in het toepassen van deze technieken en verricht jaarlijks meer dan 3.000 MRI Prostaat onderzoeken. Ook richten wij ons op onderzoek, innovatie en onderwijs op dit gebied om kennis te ontwikkelen, wereldwijd te delen en deze te implementeren in de zorg.
 

Contact

Marjan Nijendijk

(024) 361 91 96
contactformulier

Nieuwe richtlijn bij opsporing prostaatkanker Minder weefselprikken door MRI

29 januari 2020 Vandaag is de “Module diagnostische prostaat MRI voor de NVU-richtlijn Prostaatcarcinoom” ingegaan. Deze vernieuwde richtlijn stelt dat voortaan een MRI-scan gemaakt dient te worden als sprake is van verhoogde waarden bij een PSA-bloedtest en er een indicatie is voor een prostaat biopsie. lees meer

Naar uw afspraak bij het centrum

Ingang: Hoofdingang
Gebouw: D
Verdieping: 2
Route: 767

bekijk route

Naar uw afspraak bij het centrum

Bezoekadres

Radboudumc hoofdingang
Geert Grooteplein Zuid 10
6525 GA Nijmegen

Routebeschrijving

Reis naar Geert Grooteplein Zuid 10
Ga naar binnen bij: Hoofdingang
Ga naar Gebouw D, Verdieping 2 en volg route 767

Onze expertise

De MRI-techniek die onder leiding van Professor Jelle Barentsz wordt gebruikt, spoort prostaatkanker sneller en nauwkeuriger op en is minder pijnlijk in vergelijking met huidige technieken. lees meer

Onze expertise

De MRI-techniek die onder leiding van Professor Jelle Barentsz wordt gebruikt, spoort prostaatkanker sneller en nauwkeuriger op en is minder pijnlijk in vergelijking met huidige technieken. De MRI scan laat zien of er prostaatkanker aanwezig is, waar die zich bevindt, hoe agressief die is, in hoeverre die zich uitbreidt en of er eventuele uitzaaiingen aanwezig zijn.

Op deze manier zijn alle kenmerken van de prostaatkanker in korte termijn kaart gebracht en kan er door uw behandelend arts een gericht behandelplan worden ingezet. Door vroege opsporing is de kans op uitzaaiingen veel kleiner. Ook is verwijdering van de prostaat minder vaak noodzakelijk, zodat de kans op incontinentie en/of impotentie afneemt. Dankzij de MRI scan is behandeling op maat mogelijk en is er minder kans op bijwerkingen en een grotere kans op genezing.

Informatie voor patiënten

Prostaatkanker: ja of nee? Kwaadaardig of niet? Uitzaaiingen aanwezig? Het expertisecentrum voor MRI Prostaat past de nieuwste MRI-technieken toe voor opsporing, lokalisering en typering van deze prostaatkanker. lees meer

Onderzoek

Het onderzoek van het expertisecentrum voor MRI Prostaat naar MRI-screening bij (vermoeden op) prostaatkanker is bekroond met verschillende prijzen. lees meer

Onderzoek

Het onderzoek van het expertisecentrum voor MRI Prostaat naar MRI-screening bij (vermoeden op) prostaatkanker is bekroond met verschillende prijzen:

 • SCBTMR Lauterbur Award (1999, 2010)
 • Koningin Wilhelmina Onderzoeksprogramma (2008)
 • SCBTMR cum Laude Award (2004, 2008)
 • Zes eerste prijzen Society of Uroradiology (1994, 1998, 2001, 2002, 2006, 2007)

Onderwijs


Prostaat MRI netwerk

Het expertisecentrum voor MRI Prostaat wil de ontwikkelde MRI technieken beschikbaar stellen voor alle patiënten wereldwijd. Om dit doel te bereiken hebben we het Prostaat MRI Netwerk opgericht. lees meer

Prostaat MRI netwerk

Prostaat MRI Netwerk

Ziekenhuizen die zich aansluiten bij dit netwerk worden opgeleid in het toepassen van de MRI technieken van het expertise centrum. Het is het doel om binnen dit netwerk de MRI technieken voortdurend te verbeteren en gegarandeerd topreferente kwaliteit te leveren. Samenwerking in het netwerk maakt kosten reductie en snelle implementatie van nieuw gevalideerde innovaties mogelijk. Daarnaast maakt samenwerking het delen van kennis en de creatie van een grote wetenschappelijke database mogelijk.

Het Prostaat MRI Netwerk bestaat uit de volgende zorginstellingen in binnen- en buitenland:

Nederland

 • Radboudumc, Nijmegen
 • ZGT, Amelo/Hengelo
 • HagaZiekenhuis, Den Haag
 • Reinier de Graaf Ziekenhuis, Delft (in opleiding)
 • Maasstad Ziekenhuis, Rotterdam (in opleiding)
 • Maxima Medisch Centrum, Veldhoven
 • Laurentius Ziekenhuis, Roermond
 • BRAVIS Ziekenhuis, Roosendaal & Bergen op Zoom
 • MRI Centrum Amsterdam (Scan Centrum)

Europa

 • Aarhus University Hospital, Aarhus Denemarken 
 • Herlev Hospital, Kopenhagen, Denemarken
 • CINOV, Yverdon-les-Bains, Zwitserland
 • Aalborg University Hospital, Aalborg (in opleiding)
 • Affidea, Litouwen (in opleiding)
 • St. Olavs Hospital/NTNU, Trondheim Noorwegen (in opleiding)

Noord-Amerika

 • Medical Imaging Center of Southern CA. Santa Monica, USA (Scan Center)

Australië

 • Wesley Prostate Radiological and Urological Research Group, Brisbane
 • Sydney Adventist Hospital, Sydney

Azië

 • Hongkong Sanatorium, Hong Kong (in opleiding)

Opleidingen

Het expertisecentrum voor MRI Prostaat organiseert drie verschillende modulaire opleidingen voor radiologen en MBB’ers die zich willen bekwamen en/of expert willen worden op het gebied van MRI Prostaat. lees meer

Opleidingen

Het expertisecentrum voor MRI Prostaat organiseert drie verschillende modulaire opleidingen voor radiologen en MBB’ers die zich willen bekwamen en/of expert willen worden op het gebied van MRI Prostaat:
 1. De Hands-on Prostaat MRI Cursus voor Radiologen (4 dagen)
 2. De Hands-on Prostaat MRI Cursus voor MBB’ers  (2.5 dag)
 3. De Center of Excellence opleiding (zie tekst)

Wat houden de opleidingen in?

De Hands-on Prostaat MRI Cursus is geschikt voor zowel beginnende als ervaren radiologen, die zich willen specialiseren in het beoordelen van multi-parametrische Prostaat MRI. De cursus bestaat uit 60% hands-on verslagwerk op een verslagstation en 40% lezingen door experts. Elke deelnemende radioloog heeft een eigen verslagstation tot zijn/haar beschikking met een database van 100 prostaat MRI’s met een toenemende moeilijkheidsgraad. De lezingen tijdens de cursus bouwen ook op in intensiteit en complexiteit. Na deze cursus bent u in staat om zelfstandig Prostaat MRI te verslaan op basis van PIRADS v 2.1, en bent u op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op het gebied van Prostaat diagnostiek en minimaal invasieve behandeling. Voor actuele informatie over deze opleiding en inschrijving, zie hier.

De Hands-on Prostaat MRI Cursus voor MBB’ers  is nieuw en geschikt voor MBB’ers  met enige MRI ervaring, en die zich verder willen bekwamen en specialiseren in Prostaat MRI. De cursus is een combinatie van 60% praktijk en 40% theorie, en is gebaseerd op het “train de trainer” principe. Na afronding van de cursus is de MBB’er in staat om een MRI prostaat onderzoek uit te voeren en het MRI prostaat protocol  in het eigen ziekenhuis te optimaliseren. Daarnaast komt tijdens de cursus ook de rol van de MBB’er in samenwerking met de radioloog en uroloog aan bod.  Na de cursus is er tevens de mogelijkheid om het protocol met behulp van de kwaliteitscoördinator van het PMRC te optimaliseren om de hoogst mogelijk kwaliteit te behalen. Voor actuele informatie en aanvragen voor de cursus: zie hier.

De Center of Excellence opleiding bestaat uit een combinatie van de Hands-on Prostaat MRI cursus voor radiologen en de cursus voor MBB’ers, aangevuld met 100 Double Reads per radioloog. Dit houdt in dat  radiologen die de opleiding gaan volgen, de eerste 100 Prostaat MRI’s die ze verslaan na de cursus, in kunnen sturen voor een double read. De expert radioloog van het PMRC zal feedback geven op het verslagwerk, en zo de radioloog persoonlijk begeleiden in het proces naar excellentie. Na een succesvolle afronding van deze uitgebreide cursus kan het ziekenhuis lid worden van het Prostaat MRI netwerk, en krijgt het ziekenhuis het Center of Excellence certificaat. Voor meer informatie en aanvragen over deze opleiding, zie hier.

Meer informatie

Marjan Nijendijk

Onze mensen

 • Medewerkers
 • Intranet