Nieuws ATRO Medical rondt eerste financieringsronde af voor verdere ontwikkeling eigen meniscusimplantaat

17 juli 2017

ATRO Medical BV, een spin-off van Radboudumc en DSM, heeft financiering opgehaald bij een syndicaat onder leiding van Thuja Capital Healthcare (Seed) Fund II. Andere leden van het syndicaat zijn de Brabantse Ontwikkelings Maatschappij, DSM Venturing, Cascara Ventures en Radboud universitair medisch centrum. De financiering maakt in 2018 de eerste testen van het implantaat bij patiënten mogelijk.

ATRO Medical gebruikt de nieuwe financiering voor de verdere ontwikkeling en toelating op de markt van Trammpolinä, een meniscus implantaat. Met deze investering kan ATRO Medical de eerste patiënten behandelen in 2018 en het bijbehorende klinisch onderzoek afronden in 2019.
 
Vervanging meniscus
Osteoartritis een vorm van artrose met slijtage en beschadiging van het kraakbeen, is een veel voorkomend medisch probleem. De aandoening treft volgens de Wereld Gezondheidsorganisatie 10 procent van de mannen en 18 procent van de vrouwen wereldwijd. Osteoartritis in het kniegewricht is een belangrijke oorzaak van gewrichtspijn en verminderde mobiliteit. De verminderde functie van het kniegewricht leidt tot een achteruitgang in de kwaliteit van leven, minder arbeidsproductiviteit en toenemende kosten in de gezondheidszorg.
Slijtage en beschadiging van de meniscus is een belangrijke oorzaak van osteoartritis van het kniegewricht. Het Trammpolinä implantaat van Atro Medical is ontwikkeld om de beschadigde meniscus te vervangen en de beschermende functie van de meniscus te herstellen.
 
Verbeteren mobiliteit
Trammpolinä wordt de eerste anatomisch gevormde meniscus van elastisch polymeer. In Europa en de VS vinden meer dan 1 miljoen klinische ingrepen plaats, waarbij beschadigd meniscusweefsel wordt verwijderd. Een aanzienlijke deel van deze patiënten ontwikkelt osteoartritis binnen 10 tot 20 jaar na het verwijderen van beschadigd meniscusweefsel.
Medeoprichter, medisch directeur en ervaren orthopedisch chirurg Tony van Tienen is enthousiast over de mogelijkheid die Trammpolinä biedt om de pijn in de knie te verlichten en de mobiliteit van patiënten te verbeteren. Op dit moment zijn er geen effectieve behandelmethoden voor deze patiënten.
 
Groeiend probleem
“ATRO Medical pakt een groot en slecht behandelbaar probleem aan voor een groeiend aantal patiënten met een kniebeschadiging die een gedeeltelijke of volledige verwijdering van de meniscus ondergaan”, zegt Harrold van Barlingen, managing director van Thuja Capital. “Deze patiënten ontwikkelen geleidelijk osteoartritis, wat resulteert in pijn en verminderde mobiliteit. De huidige behandelmethoden voor deze patiënten zijn zeer beperkt en geven nauwelijks verbetering. Trammpolinä streeft naar een kosteneffectieve oplossing voor het verminderen van de pijn en het verbeteren van de mobiliteit.”
 
Verdere ontwikkeling
ATRO Medical wordt gevestigd op het Pivot-Park in Oss en kan in de ontwikkelfase gebruikmaken van de faciliteiten van Radboudumc en DSM. Jan Hunik, medeoprichter en algemeen directeur is zeer opgetogen over het binnenhalen van deze investering, waarmee een grote stap voorwaarts wordt gezet in deze vroege fase van de ontwikkeling. De financiering maakt het mogelijk de eerste patiënten te behandelen en te laten zien wat Trammpolinä kan betekenen voor het verbeteren van de kwaliteit van leven.
 
­­­-
 
Over ATRO Medical
ATRO Medical BV is ontstaan vanuit DSM en Radboudumc en bouwt voort op de kennis opgedaan in de publiek-private samenwerking in BioMedische Materialen, een consortium van universiteiten, bedrijven met financiële ondersteuning van de Nederlandse overheid.
De samenwerking tussen klinische, biomechanische en polymeer kennis heeft de basis gelegd voor het Trammpolinä ontwerp en de ontwikkeling van het prototype.
Voor meer informatie: www.atromedical.com
Belangrijk: Trammpolinä is een implantaat in ontwikkeling en is de komende jaren niet beschikbaar voor patiënten buiten het klinisch onderzoek
 

Meer informatie


Pieter Lomans

persvoorlichter

Meer nieuws

  • Medewerkers
  • Intranet