Nieuws Carla van Herpen benoemd tot hoogleraar Rare Cancers

19 januari 2018

Carla van Herpen is met ingang van 1 januari 2018 benoemd tot hoogleraar Rare Cancers aan de Radboud Universiteit/het Radboudumc. Ze is de eerste hoogleraar op dit gebied in Nederland.

Zeldzame vormen van kanker (rare cancers) worden gekenmerkt door een slechtere overleving dan de meer frequent voorkomende tumoren, doordat er vaak een vertraging is in het stellen van de goede diagnose, er minder adequate therapieën voorhanden zijn, en er minder klinische studies worden opgezet. 
Prof. Van Herpen zal zich inzetten om de overleving en de kwaliteit van leven voor patiënten met een rare cancer te verbeteren. Bijzondere aandacht geeft zij aan speekselklierkanker en hoofd-halskanker.

Over de hoogleraar
Carla van Herpen (Breda, 1964) behaalde in 1989 haar artsdiploma aan de Radboud Universiteit. Daarna volgde ze de opleiding interne geneeskunde in het Canisius-Wilhelmina Ziekenhuis en het Radboudumc. De vervolgopleiding tot internist-oncoloog volgde ze ook in het Radboudumc. Sinds 1997 is ze staflid op de afdeling Medische Oncologie van het Radboudumc. In 2004 promoveerde ze aan de Radboud Universiteit op het proefschrift ‘Intratumoral administration of interleukin-12 in head and neck cancer’. In 2015 – 2016 volgde zij de executive course Managing health care delivery at de Harvard Business School in Boston, US.

Carla van Herpen was van 2005 tot 2009 chef de clinique Medische Oncologie en heeft zich daarna meer toegelegd op baanbrekend onderzoek naar onder meer nieuwe geneesmiddelen, het zogeheten fase I-vroeg fase II onderzoek. Sinds 2015 is ze themaleider rare cancers en sinds 2016 ook coördinator van de moleculaire tumorboard in het Radboudumc.

Zeldzame kankersoorten
Doordat de moleculaire diagnostiek de laatste jaren sterk verbeterd is, is duidelijk geworden dat zeldzame kankersoorten een speciale entiteit vormen. Voornamelijk in het belang van een juiste interpretatie van data van moleculaire diagnostiek is een multidisciplinair overleg, zoals binnen de moleculaire tumorboard plaatsvindt, van grote waarde.

Carla van Herpen is landelijk actief als bestuurslid van de Nederlandse Vereniging voor Medische Oncologie (NVMO), heeft zitting in het dagelijks bestuur van Stichting Oncologische Samenwerking (SONCOS) en is co-voorzitter van de werkgroep lokale uitvoerbaarheid van de Dutch Clinical Research Foundation (DCRF).
Speekselklierkanker

Als hoogleraar Rare Cancers zal Carla van Herpen verantwoordelijk zijn voor het leiden van het wetenschappelijk onderzoek op het gebied van rare cancers, en daarbij in het bijzonder van speekselklierkanker en de tumoren die op basis van speciale mutaties ook als rare cancers gedefinieerd kunnen worden. 

Voor dit onderzoek zal zij ook samenwerken met een aantal landelijke en internationale netwerken, zoals onder andere de patiëntenvereniging speekselklierkanker en het Europese Rare Cancer netwerk (EURACAN). De resultaten van het wetenschappelijk onderzoek naar rare cancers, in het bijzonder speekselklierkanker, sluiten naadloos aan bij de missie van het Radboudumc: ‘to have a significant impact on health care’.

Meer nieuws


Vernieuwde AYA-lounge officieel geopend in Radboudumc  Een huiselijke plek waar jonge mensen met kanker elkaar kunnen ontmoeten

5 april 2024

De AYA-lounge voor jongvolwassenen met kanker is helemaal opgefleurd en opnieuw ingericht. Dankzij het Radboud Oncologie Fonds, sponsors en eigen medewerkers. Wethouder Grete Visser kwam de nieuwe lounge officieel openen met een van de AYA's.

lees meer

Verwijderd eierstokweefsel kankervrij terugplaatsen

20 februari 2024

Terugplaatsing van ingevroren eierstokweefsel bij vrouwen die kanker hebben overwonnen geeft een risico op terugkeer van diezelfde kanker. Lotte Eijkenboom onderzocht hoe dat risico is te elimineren door aanwezige kankercellen in eierstokweefsel te vernietigen zonder de eicellen te...

lees meer
  • Medewerkers
  • Intranet