Nieuws Nieuw onderzoek toont aan dat patiënten met zeldzame kankers zelf initiatief moeten nemen voor betere zorg

6 maart 2024

Tijdens de vijfde Week van de Zeldzame Kankers (4 t/m 10 maart) vragen Platform Zeldzame Kankers, KWF, kanker.nl, IKNL en NFK aandacht voor de positie van mensen met een zeldzame kanker. Carla van Herpen, hoogleraar zeldzame kankers en hoofd van de afdeling Medische Oncologie, kreeg maandag een patient journey aangeboden namens het Platform Zeldzame Kankers. Hierin staan zeven knelpunten waar patiënten met een zeldzame vorm van kanker tegenaan lopen.

Bekijk de video waarin Carla van Herpen de uitdagingen aankaart waarmee mensen met zeldzame kankers worden geconfronteerd.

Zeven knelpunten

Patiënten lopen in verschillende fases van hun traject tegen problemen. In het begin blijkt bijvoorbeeld dat het diagnostisch traject vaak langer duurt, dat patiënten vaker verkeerde diagnoses krijgen en er minder behandelopties zijn. Bovendien missen patiënten een vast aanspreekpunt. Ze zien veel verschillende zorgverleners, die onderling te weinig samenwerken en voelen zich vaak onzeker en alleen. Te vaak voelen patiënten zich aan hun lot overgelaten en moeten ze, zelfs in de palliatieve fase, zelf uitzoeken welke mogelijkheden er eventueel nog zijn.

Meer aandacht voor zeldzame kankers

Ieder jaar krijgen ruim 25.000 patiënten te horen dat ze een zeldzame vorm van kanker hebben. Dit betekent dat 1 op de 5 kankerpatiënten een zeldzame vorm van kanker heeft. Uit onderzoek van Eline de Heus is gebleken dat de kans dat patiënten met een zeldzame kanker na 5 jaar nog leven gemiddeld 17% lager is dan bij een veel voorkomende vorm van kanker.

Kijk voor meer informatie op www.radboudumc.nl/zeldzamekanker

Meer nieuws


Vernieuwde AYA-lounge officieel geopend in Radboudumc  Een huiselijke plek waar jonge mensen met kanker elkaar kunnen ontmoeten

5 april 2024

De AYA-lounge voor jongvolwassenen met kanker is helemaal opgefleurd en opnieuw ingericht. Dankzij het Radboud Oncologie Fonds, sponsors en eigen medewerkers. Wethouder Grete Visser kwam de nieuwe lounge officieel openen met een van de AYA's.

lees meer

Verwijderd eierstokweefsel kankervrij terugplaatsen

20 februari 2024

Terugplaatsing van ingevroren eierstokweefsel bij vrouwen die kanker hebben overwonnen geeft een risico op terugkeer van diezelfde kanker. Lotte Eijkenboom onderzocht hoe dat risico is te elimineren door aanwezige kankercellen in eierstokweefsel te vernietigen zonder de eicellen te...

lees meer
  • Medewerkers
  • Intranet