Nieuws Vernieuwde AYA-lounge officieel geopend in Radboudumc 

5 april 2024

Op donderdag 4 april opende wethouder Grete Visser samen met AYA Laura in het Radboudumc een nieuwe lounge voor jongvolwassenen met kanker die in het Radboudumc worden behandeld. In deze ‘huiskamer’ kunnen jonge mensen met kanker elkaar ontmoeten, ontspanning vinden en ervaringen delen.

 

AYA staat voor Adolescent and Young Adult. Het gaat om jonge mensen van 18 tot en met 39 jaar met kanker die speciale zorg nodig hebben juist vanwege hun leeftijd. Ze krijgen te maken met thema’s die oudere kankerpatiënten niet of minder hebben. Denk aan vragen als: ‘kan ik nog een gezin stichten of niet, kan ik nog een baan vinden, vertel ik het bij een sollicitatie, wat betekent dit voor mijn relatie en woonsituatie’ etc.

Blij met AYA-lounge

Mauri (29) vertelt: "De AYA-lounge in het ziekenhuis is een plek waar je niet meer merkt dat je in het ziekenhuis zit. Het is heel fijn dat als je enige tijd bent opgenomen op een afdeling, je even weg kunt van die afdeling en dan naar fijne ontspannen ruimte kan die huiselijk aanvoelt. Het voelt in de AYA-lounge echt even weg van het ziekenhuis"

Een andere jongvolwassene met kanker zegt: “De AYA-lounge is fijn om te wachten als je voor onderzoeken in het ziekenhuis bent. In de gewone wachtkamer zie ik namelijk veel mensen die veel ouder zijn dan ik en die mij allemaal aankijken met medelijden in hun ogen, omdat ik zo jong ben en kanker heb. Maar ik heb niet altijd behoefte aan blikken vol medelijden."

Bij de opening was Grete Visser aanwezig, wethouder van Wonen, Zorg en Onderwijs van de gemeente Nijmegen. Zij knipte samen met AYA Laura het paarse lint door dat de deur tot dan toe hermetisch gesloten hield. Zowel de wethouder als een aantal anderen in het gezelschap hadden bewust iets paars aangetrokken. Paars is de kleur van het AYA logo en het AYA zorgnetwerk.

Wethouder Grete Visser: “Belangrijk dat er nu een warme en gezellige plek in het ziekenhuis is speciaal voor jongvolwassenen, die toch vaak tegen andere dingen aanlopen dan oudere mensen. Goed dat zij nu een huiskamer hebben waarin ze die ervaringen kunnen uitwisselen.”

Trotse AYA-verpleegkundigen: v.l.n.r. Kim, Annemiek en Janne (foto's met dank aan fotograaf Karsten Russ)

Over de nieuwe ontmoetingsruimte

Het is een gezellig ingerichte ruimte waar jonge mensen met kanker elkaar ontmoeten. Een plek waar zij zich even kunnen terugtrekken in een huiselijke omgeving. Ze kunnen spelletjes doen, tafelvoetballen of televisie kijken. Er staat een grote eettafel met kinderstoel, zodat gezinnen en vrienden samen kunnen eten. Er zijn ook kinderboeken te vinden; voor ouders om voor te lezen aan hun kinderen, zodat ze even een écht moment samen met hun kind kunnen hebben. 

Gulle gevers

De AYA-lounge, de inrichting en aankleding is met hulp van gulle gevers via het Radboud Oncologie Fonds en andere sponsoren tot stand gekomen. Daarnaast heeft een groot aantal medewerkers van het Radboudumc ervoor gekozen om in plaats van een kerstgeschenk een donatie te doen aan de lounge en hebben veel sportievelingen meegedaan aan de EsteRun.
 

Meer informatie


Margie Alders

woordvoerder

+31622421639
neem contact op
lees meer

Meer nieuws

  • Medewerkers
  • Intranet