Nieuws Strijd tegen kanker opgevoerd met Oncode onderszoeksinstituut; Radboudumc doet mee

5 februari 2018

Nederlandse toponderzoekers op het gebied van kanker verenigen zich in het Oncode Institute. Dit onafhankelijke instituut richt zich op excellent onderzoek en intensieve samenwerking en wil behandelmethoden sneller in de kliniek krijgen. Koningin Máxima opende op 5 februari het virtuele instituut waar 560 academische onderzoekers de code van kanker kraken. Ook onderzoekers van het Radboudumc en de Radboud Universiteit maken deel uit van het instituut.

Een op de drie Nederlanders krijgt kanker en ieder uur sterven er vijf mensen aan de gevolgen ervan in Nederland (Nederlandse Kankerregistratie). Om kanker te slim af te zijn, wil het Oncode Institute het ontstaan en verloop van de ziekte veel beter begrijpen op moleculair niveau en daarna deze fundamentele inzichten zo efficiënt mogelijk vertalen naar betere en meer betaalbare zorg. ‘Het Oncode Institute geeft een forse impuls aan het sneller naar de kliniek brengen van fundamentele inzichten in de biologie van kanker’, aldus Ton Rijnders, General Director van het Oncode Institute.

Het Radboudumc en de Radboud Universiteit doen mee
Carl Figdor, hoogleraar experimentele immonologie en afdelingshoofd bij Tumorimmunologie, neemt met zijn onderzoeksgroep deel aan het instituut. Vanuit de Radboud Universiteit is Michiel Vermeulen, hoogleraar proteomics en chromatin biology, aangesloten.

Investering voor vijf jaar
De komende vijf jaar investeert KWF Kankerbestrijding, samen met de ministeries van Economische Zaken en Klimaat, Onderwijs Cultuur en Wetenschap en Volksgezondheid, Welzijn en Sport, Health~Holland, NWO en ZonMw in totaal 120 miljoen euro in het Oncode Institute.

 

Meer informatie


Margie Alders

woordvoerder

+31622421639
neem contact op
lees meer

Meer nieuws


Vernieuwde AYA-lounge officieel geopend in Radboudumc  Een huiselijke plek waar jonge mensen met kanker elkaar kunnen ontmoeten

5 april 2024

De AYA-lounge voor jongvolwassenen met kanker is helemaal opgefleurd en opnieuw ingericht. Dankzij het Radboud Oncologie Fonds, sponsors en eigen medewerkers. Wethouder Grete Visser kwam de nieuwe lounge officieel openen met een van de AYA's.

lees meer

Verwijderd eierstokweefsel kankervrij terugplaatsen

20 februari 2024

Terugplaatsing van ingevroren eierstokweefsel bij vrouwen die kanker hebben overwonnen geeft een risico op terugkeer van diezelfde kanker. Lotte Eijkenboom onderzocht hoe dat risico is te elimineren door aanwezige kankercellen in eierstokweefsel te vernietigen zonder de eicellen te...

lees meer
  • Medewerkers
  • Intranet