25 januari 2018

Oost NL heeft een investering gedaan in de meniscusprothese van ATRO Medical, een spin-off van het Radboudumc en DSM. In juli 2017 haalde ATRO Medical ook al een financiering binnen via een syndicaat onder leiding van Thuja Capital Healthcare (Seed) Fund II. De financiering moet de plaatsing van de meniscusprothese bij de eerste patiënten mogelijk maken, zodat ook duidelijk wordt in hoeverre de kwaliteit van leven daardoor verbetert. De meniscusprothese is in eerste plaats bedoeld voor patiënten tussen de 35 en 65 jaar die pijn in de knie ontwikkelen als gevolg van een gehele of gedeeltelijke meniscusverwijdering.

Het Nijmeegse ATRO Medical BV, een spin-off van Radboudumc en DSM, wil met de meniscusprothese Trammpolin pijn in de knie verlichten. Artrose is de meest voorkomende chronische gewrichtsziekte. Ruim een miljoen Nederlanders heeft er last van en naar verwachting zal dat aantal alleen maar toenemen. De pijn en het moeilijker bewegen tasten de kwaliteit van leven aan, verlagen de arbeidsproductiviteit en veroorzaken extra kosten in de gezondheidszorg. De meniscusprothese van ATRO Medical is specifiek voor patiënten die in het verleden een meniscusoperatie hebben ondergaan. Verwijdering van delen van de meniscus leidt namelijk op termijn tot een vermindering van de ‘schokbrekerfunctie’, wat weer leidt tot gewrichtsslijtage. De Trammpolin is gemaakt van kunststof die de eigenschappen van een meniscus benadert en herstelt zo de schokbrekerfunctie in de knie. Hierdoor vermindert de pijn, kan de patiënt weer soepeler bewegen en wordt een totale knievervanging door een metalen kunstknie met vijf tot tien jaar uitgesteld. Voor de verdere ontwikkeling van de kunstmeniscus werkt ATRO Medical nauw samen met het Radboudumc, DSM, Maastricht UMC+ en de Sint Maartenskliniek.

Grote behoefte
Medeoprichter, medisch directeur en orthopedisch chirurg Tony van Tienen van ATRO Medical over de meniscusprothese: “De behandeling van deze relatief jonge groep patiënten met chronische pijn in de knie beperken zich tot pijnbestrijding, een donormeniscus of een metalen kunstknie. Pijnbestrijding is op een gegeven moment niet meer genoeg en donormenisci zijn zeer schaars. Een metalen kunstknie plaatsen is een zware ingreep die gepaard gaat met een lange revalidatie en hoge kosten. De levensduur van de metalen kunstknie is beperkt en een tweede kunstknie geeft veelal complicaties. Het plaatsen van onze meniscusprothese is goedkoper dan de metalen kunstknie, en kan relatief eenvoudig met een kijkoperatie worden uitgevoerd waardoor de patiënt weer snel ter been is.”

Jan Hunik, medeoprichter en algemeen directeur van ATRO Medical, is opgetogen over de investering. ”Nu kunnen we een grote stap zetten in de ontwikkeling van de meniscusprothese. Na uitvoerige testen in het laboratorium moet de komende 5 jaar blijken of de prothese in goed gecontroleerd klinisch onderzoek in het menselijk lichaam net zo goed werkt. Zo ja, dan kan de Trammpolin in 2022 breder worden toegepast. Uiteindelijk hoopt ATRO Medical dezelfde techniek ook toe te passen bij andere gewrichten met artrose.”

Meer informatie


Pieter Lomans

persvoorlichter

06 3197 0558

Meer nieuws


Olympisch sportershart groeit een beetje Hartconditie acht jaar gevolgd

17 augustus 2018

Het hart van Olympische sporters die drie keer achtereen meedoen met de spelen groeit. Vooral de eerste vier jaar neemt de omvang toe van de rechterkant van het hart, dat zuurstofarm bloed naar de longen pompt.

lees meer

Extra eiwit goed voor spieren oudere wandelaar Resultaten Vierdaagseonderzoek 2017

18 juli 2018

Dagelijkse inname van extra eiwitten leidt bij oudere wandelaars tot een toename van spiermassa. Dit blijkt uit het Vierdaagseonderzoek van 2017.

lees meer

Betere zorg voor mensen na een lichte beroerte Onderzoek Radboudumc naar evenwichtsklachten

8 mei 2018

Het Radboudumc start een onderzoek naar de diagnose van lichte evenwichtsproblemen na een beroerte om betere behandeling mogelijk te maken.

lees meer

Beter op de been na hersen­beschadiging Loop Expertise Centrum ontwikkelt aanpak behandeling loopafwijkingen

27 februari 2018

Onderzoekers en artsen van het Loop Expertise Centrum van de Sint Maartenskliniek en het Radboudumc ontwikkelden een aanpak voor de behandeling van loopstoornissen na een hersenbeschadiging.

lees meer

Botbreuken voorspellen met computermodel nieuwe diagnostiek voor patiënten met uitzaaiingen in bot

2 februari 2018

Onderzoekers van het Orthopaedic Research Laboratorium van het Radboudumc gaan computersimulaties aanbieden om het risico op botbreuken te berekenen bij patiënten met uitgezaaide kanker.

lees meer

Laserschoen voorkomt blokkade bij Parkinson nieuwe behandeling van invaliderende loopproblemen

21 december 2017

‘Freezing of gait’, benen die volledig blokkeren tijdens het lopen, is een invaliderend gevolg van de ziekte van Parkinson. Een schoen met daarop een laser die een lijn op de vloer projecteert in het ritme van de voetstappen, maakt dat patiënten tóch doorlopen.

lees meer
  • Snel naar