Nieuws Oost NL investeert in meniscusprothese van ATRO Medical

25 januari 2018

Oost NL heeft een investering gedaan in de meniscusprothese van ATRO Medical, een spin-off van het Radboudumc en DSM. In juli 2017 haalde ATRO Medical ook al een financiering binnen via een syndicaat onder leiding van Thuja Capital Healthcare (Seed) Fund II. De financiering moet de plaatsing van de meniscusprothese bij de eerste patiënten mogelijk maken, zodat ook duidelijk wordt in hoeverre de kwaliteit van leven daardoor verbetert. De meniscusprothese is in eerste plaats bedoeld voor patiënten tussen de 35 en 65 jaar die pijn in de knie ontwikkelen als gevolg van een gehele of gedeeltelijke meniscusverwijdering.

Het Nijmeegse ATRO Medical BV, een spin-off van Radboudumc en DSM, wil met de meniscusprothese Trammpolin pijn in de knie verlichten. Artrose is de meest voorkomende chronische gewrichtsziekte. Ruim een miljoen Nederlanders heeft er last van en naar verwachting zal dat aantal alleen maar toenemen. De pijn en het moeilijker bewegen tasten de kwaliteit van leven aan, verlagen de arbeidsproductiviteit en veroorzaken extra kosten in de gezondheidszorg. De meniscusprothese van ATRO Medical is specifiek voor patiënten die in het verleden een meniscusoperatie hebben ondergaan. Verwijdering van delen van de meniscus leidt namelijk op termijn tot een vermindering van de ‘schokbrekerfunctie’, wat weer leidt tot gewrichtsslijtage. De Trammpolin is gemaakt van kunststof die de eigenschappen van een meniscus benadert en herstelt zo de schokbrekerfunctie in de knie. Hierdoor vermindert de pijn, kan de patiënt weer soepeler bewegen en wordt een totale knievervanging door een metalen kunstknie met vijf tot tien jaar uitgesteld. Voor de verdere ontwikkeling van de kunstmeniscus werkt ATRO Medical nauw samen met het Radboudumc, DSM, Maastricht UMC+ en de Sint Maartenskliniek.

Grote behoefte
Medeoprichter, medisch directeur en orthopedisch chirurg Tony van Tienen van ATRO Medical over de meniscusprothese: “De behandeling van deze relatief jonge groep patiënten met chronische pijn in de knie beperken zich tot pijnbestrijding, een donormeniscus of een metalen kunstknie. Pijnbestrijding is op een gegeven moment niet meer genoeg en donormenisci zijn zeer schaars. Een metalen kunstknie plaatsen is een zware ingreep die gepaard gaat met een lange revalidatie en hoge kosten. De levensduur van de metalen kunstknie is beperkt en een tweede kunstknie geeft veelal complicaties. Het plaatsen van onze meniscusprothese is goedkoper dan de metalen kunstknie, en kan relatief eenvoudig met een kijkoperatie worden uitgevoerd waardoor de patiënt weer snel ter been is.”

Jan Hunik, medeoprichter en algemeen directeur van ATRO Medical, is opgetogen over de investering. ”Nu kunnen we een grote stap zetten in de ontwikkeling van de meniscusprothese. Na uitvoerige testen in het laboratorium moet de komende 5 jaar blijken of de prothese in goed gecontroleerd klinisch onderzoek in het menselijk lichaam net zo goed werkt. Zo ja, dan kan de Trammpolin in 2022 breder worden toegepast. Uiteindelijk hoopt ATRO Medical dezelfde techniek ook toe te passen bij andere gewrichten met artrose.”

Meer informatie


Pieter Lomans

persvoorlichter

06 3197 0558

Meer nieuws


Brexit brengt referentienetwerk naar Nijmegen Radboudumc coördineert European Reference Network urogenitale ziekten

19 november 2018

Dankzij de brexit gaat het Radboudumc het Europese referentienetwerk voor urogenitale ziekten coördineren.

lees meer

Kankercel beweegt als een roofdier Lévy-loopje mogelijk achilleshiel van de kankercel

19 november 2018

Kankercellen die uitzaaien bewegen zich net als roofdieren die zoeken naar een prooi. Goedaardige cellen doen dat niet.

lees meer

Onderzoek naar eiwitinname onder Zevenheuvelenlopers

12 november 2018

Hoogleraar Integratieve Fysiologie Maria Hopman gaat tijdens de NN Zevenheuvelenloop met haar team van het Radboudumc onderzoeken of een eiwitdrankje helpt tegen spierpijn na 15 kilometer hardlopen.

lees meer

Gerard Molleman benoemd tot bijzonder hoogleraar

9 november 2018

Per 1 november 2018 is Gerard Molleman benoemd tot bijzonder hoogleraar Persoonsgerichte preventie: de verbinding tussen zorg en public health.

lees meer

Nieuwe 3D echotechniek voor betere diagnose vaatziekten NWO en bedrijfsleven investeren in innovatief onderzoek

8 november 2018

Het project ULTRA-X-TREME krijgt 4 miljoen euro subsidie van NWO-TTW voor de ontwikkeling van nieuwe 3D-echotechnieken om vaatdiagnose patiëntspecifieker te maken en onnodige operaties te voorkomen.

lees meer
  • Snel naar