4 juni 2018

Mensen met de ziekte van Parkinson, hun naasten, zorgverleners en onderzoekers kunnen sinds kort terecht op ParkinsonNEXT. Op 16 mei kwamen deelnemers van het online platform dat mens, wetenschap en innovatie samenbrengt voor het eerst bij elkaar tijdens de ParkinsonNEXT Wetenschaps- en Innovatiedag.

Online platform voor onderzoek en innovatie
ParkinsonNEXT verlaagt de drempel voor mensen met parkinson en andere betrokkenen om deel te nemen aan wetenschappelijk onderzoek en innovatieprojecten. Ook biedt het hen een plek om geïnformeerd te worden over onderzoeksresultaten rondom deze ziekte in begrijpelijke en eenvoudige taal. Na aanmelding worden deelnemers op maat benaderd voor passend onderzoek en regelmatig geïnformeerd over resultaten van alle studies.

Voor onderzoekers en bedrijven uit heel Nederland is het een plek om eenvoudig patiënten, naasten en/of zorgverleners bij hun onderzoek of productontwikkeling te betrekken. Essentieel, omdat wetenschappelijk onderzoek soms mislukt doordat onvoldoende (passende) deelnemers worden gevonden. Daarnaast zorgt het bij de ontwikkeling van innovatieve producten voor oplossingen die beter aansluiten bij de dagelijkse praktijk.

Vliegende start
ParkinsonNEXT is landelijk gelanceerd op woensdag 16 mei tijdens de eerste ParkinsonNEXT Wetenschaps- en Innovatiedag. De 250 aanwezigen kregen een overzicht van de belangrijkste onderzoeksresultaten, innovaties en verwachtingen voor de toekomst in presentaties van onderzoekers van bijna alle Nederlandse academische ziekenhuizen en demonstraties van bedrijven als Philips en Topicus. Dat maakte de start van ParkinsonNEXT succesvol, want inmiddels zijn er ruim 750 patiënten, bijna 100 naasten en ruim 300 zorgverleners aangesloten. 
 

 

Gesteund door ParkinsonNet en Europa
ParkinsonNEXT is onderdeel van het beter bekende ParkinsonNet. Dit is het landelijke netwerk van zorgverleners die gespecialiseerd zijn in het behandelen en begeleiden van mensen met parkinson. ParkinsonNEXT is mogelijk gemaakt door het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling van de Europese Unie.

Aanmelden bij ParkinsonNEXT kan via de website en is gratis.
 

Meer informatie


Roos de Gouw

persvoorlichter

06 25 69 52 37

Meer nieuws


Minder zuurstof remt ontsteking Mogelijk beschermingsmechanisme tegen overmatige afweer

9 juli 2018

Patiënten op de intensive care hebben vaak ontstekingen en een verminderde zuurstoftoevoer naar vitale organen. Onderzoekers Dorien Kiers en Matthijs Kox van het Radboudumc ontdekten dat zo’n laag zuurstofgehalte de afweerreactie remt.

lees meer

Nieuw soort antibioticum ontdekt Kans op bijwerkingen en resistentieontwikkeling bijzonder klein

6 juli 2018

Een nieuw soort antibioticum biedt mogelijk uitkomst aan miljoenen COPD-patiënten en kinderen met een middenoorontsteking. Het middel heeft waarschijnlijk geen bijwerkingen en heeft daarnaast als grote voordeel dat er geen resistentieontwikkeling plaatsvindt.

lees meer

Vier bevallingen met één verpleegkundige

5 juli 2018

Verpleegkundige was aanwezig bij de geboorte van alle vier de kinderen uit één gezin.

lees meer

Slim voorspellen kan levens redden Radboudumc koppelt voorspellende software aan continue monitoring

4 juli 2018

Door continue monitoring van vijf vitale functies te koppelen aan voorspellende software, krijgen zorgverleners een risicoscore te zien. Met deze score kan bijvoorbeeld sepsis (bloedvergiftiging) of een longembolie vroegtijdig gesignaleerd worden en kan eerder worden ingegrepen.

lees meer

Duizend keer prikken in een kikkererwt Radboudumc voert duizendste endoscopische operatie aan hypofyse uit

3 juli 2018

Een gezwel op de hypofyse is een zeldzame aandoening die met een gespecialiseerde kijkbuisoperatie is te behandelen. Het Radboudumc is daarmee het grootste en meest ervaren expertisecentrum voor hypofyse-operaties in Nederland.

lees meer

1000e deelnemende patiënt aan studie late effecten kanker

3 juli 2018

Op 20 juni 2018 heeft in het Radboudumc de duizendste patiënt deelgenomen aan de landelijke SKION LATER studie naar late effecten van kanker.

lees meer
  • Snel naar