Nieuws Geraline Leusink benoemd tot hoogleraar Geneeskunde voor mensen met een verstandelijke beperking
23 mei 2019

Geraline Leusink is met ingang van 1 mei 2019 benoemd tot hoogleraar Geneeskunde voor mensen met een verstandelijke beperking aan de Radboud Universiteit/Radboudumc. Ze is op dit moment de enige hoogleraar op dit gebied in Nederland.

Geraline Leusink is sinds 2015 werkzaam in het Radboudumc. Ze is directeur van de academische werkplaats  Sterker op eigen benen en leider van de onderzoeksgroep. Samen met haar team zet ze zich in om de kennis over mensen met een verstandelijke beperking in de zorg te vergroten en over te dragen via diverse netwerken: ‘Onze missie is het bevorderen en optimaliseren van gezondheid en gezondheidszorg voor mensen met een verstandelijke beperking door integratie van onderzoek, onderwijs en patiëntenzorg.’ Voor het onderzoek maakt zij gebruik van grote data bestanden, big data om inzicht te krijgen in de gezondheid van mensen met een verstandelijke beperking.

Geraline Leusink is voormalig huisarts, gepromoveerd en heeft onderzoekservaring in de eerstelijnszorg. Naast haar artsenopleiding heeft zij epidemiologie gestudeerd en een MBA afgerond.
Ze bekleedt verschillende bestuursfuncties en heeft ruime ervaring als bestuurder in de zorgsector. Als co-promotor was ze betrokken bij verschillende promotietrajecten.

Na haar opleiding tot verpleegkundige studeerde Geraline Leusink (Ermelo, 1965) Geneeskunde aan de Universiteit Maastricht. In 1999 promoveerde ze aan diezelfde universiteit op onderzoek naar osteoporose, de afname van botdichtheid.  Ze specialiseerde zich tot General Practitioner (2004) en behaalde in 2009 haar Master of Business Administration aan de Erasmus Universiteit.

Prof. Leusink houdt haar oratie op vrijdag 11 oktober 2019.

Meer informatie
Meer infomatie over Sterker op eigen benen.
 

 

Meer nieuws


Ziekmakende schimmel maakt ook kunstleer waterdicht Bio Art & Design Award voor ontwikkeling schimmelcoating

14 juni 2019

Ziekmakende schimmels hebben ook goede eigenschappen. Zo produceert de schimmel Hormographiella aspergillata waterafstotende sporen. Zou je daar een coating van kunnen maken?

lees meer

Afweercellen herinneren zich een hoog cholesterolgehalte Na verlaging cholesterol blijven afweercellen toch overactief

14 juni 2019

Zelfs als statines een te hoog cholesterol bij patiënten hebben verlaagd, is de kans op hart- en vaatziekten nog altijd verhoogd. Bepaalde afweercellen dragen daar mogelijk aan bij. Hun geheugen is de boosdoener, zo schrijven ze in Cell Metabolism.

lees meer

Nieuwe risicofactor voor vaginale schimmelinfec­ties Teveel aan afweerstoffen door defect gen verklaart klachten

13 juni 2019

Veel vrouwen kampen met terugkerende vaginale schimmelinfecties. Het is onduidelijk waarom sommigen hier gevoeliger voor zijn dan anderen. Onderzoekers van het Radboudumc ontdekten dat mutaties in het gen SIGLEC15 hier een belangrijke rol in spelen.

lees meer

Immuuntherapie behandeling toegankelijk voor kankerpatient met zeldzaam tumorprofiel Nieuw vergoedingsmo­del voor behandeling op maat

13 juni 2019

Oncologen, geneesmiddelenproducenten, zorgverzekeraars en het Zorginstituut willen er samen voor zorgen dat patiënten met een zeldzaam moleculair tumorprofiel toegang kunnen krijgen tot de juiste kankergeneesmiddelen

lees meer

Gericht behandelen van zeldzame erfelijke syndromen

12 juni 2019

Het project “ProMiSe” is een van de eerste 17 projecten die financiering krijgen van de Nationale Wetenschapsagenda.

lees meer

Opiaten-epidemie deel van de Nationale Wetenschapsa­genda

12 juni 2019

Een nieuw consortium van wetenschappers, zorginstellingen en farmaceutische bedrijven gaat het gebruik van verslavende pijnstillers in Nederland onderzoeken.

lees meer