Nieuws Voetbalclubs helpen hun fans gezonder leven

6 februari 2019

Door EuroFIT, een speciaal leefstijlprogramma voor mannelijke voetbalfans, bewegen de fans meer en eten ze gezonder. Het programma leidt tot een gezonder gewicht en een beter bloedwaardenprofiel. Daarnaast voelen de fans zich vitaler en verbetert hun algemene welzijn. Ook na een jaar maken deelnemers gemiddeld 678 stappen per dag meer dan mensen die niet meededen aan het programma. Verder eten ze meer groente en fruit, minder vet en suiker en vallen ze gemiddeld 2,4 kilo af. Het EuroFIT-onderzoek van onder andere Amsterdam UMC en Radboudumc onder voetbalfans van 15 Europese profclubs is vandaag gepubliceerd in PLoS Medicine.

Onderzoeker Hidde van der Ploeg van Amsterdam UMC: “EuroFIT laat zien dat voetbalclubs een belangrijke rol kunnen spelen in het bereiken van mensen die zich vaak niet aangesproken voelen door leefstijlprogramma’s. Dat veel fans na afloop van het programma enthousiast zelf of in groepjes doorgingen, geeft aan dat de kracht van voetbal een belangrijke rol kan spelen bij het bevorderen van de gezondheid.

EuroFIT is een door de EU gefinancierd programma voor mannelijke voetbalfans met overgewicht in de leeftijd van 30 tot 65 jaar. De clubs die deelnamen waren: ADO Den Haag, FC Groningen, PSV, Vitesse en buitenlandse clubs uit Engeland: Arsenal, Everton, Newcastle, Manchester City, Stoke City, uit Noorwegen: Rosenborg, Strømsgodset, Vålerenga en uit Portugal: Benfica, Porto en Sporting. Onder leiding van een clubcoach werkten de fans bij hun voetbalclub 12 weken lang iedere week aan hun leefstijl. De studie was een internationale samenwerking en werd in Nederland geleid door Amsterdam UMC, locatie VUmc in samenwerking met het Radboudumc, afdeling IQ healthcare en de Vrije Universiteit Amsterdam.

Een belangrijk ander doel van het project was ook om bij profclubs die geen deel uitmaakten van deze studie (o.a. bij SC Heerenveen in Nederland) na te gaan wat er nodig is om het EuroFIT programma succesvol in te voeren. Met de uitkomsten van het onderzoek is het European Healthy Stadia Network momenteel in samenwerking met de UEFA bezig om een systeem op te zetten om EuroFIT aan profclubs in heel Europa aan te kunnen bieden.
 

Meer informatie


Pieter Lomans

persvoorlichter

06 3197 0558

Meer nieuws


Darmkankergen veroorzaakt ook borstkanker De zoektocht naar nieuwe genetische oorzaken van kanker gaat door

12 februari 2019

Zeldzame mutaties in het NTHL1-gen, die eerder alleen in verband werden gebracht met darmkanker, kunnen ook borstkanker en andere soorten kanker veroorzaken.

lees meer

Stresshormoon kan exposuretherapie bij PTSS misschien verbeteren Experimenteel onderzoek moet uitwijzen of hypothese klopt

7 februari 2019

Benno Roozendaal heeft een TOP-subsidie ontvangen van ZonMw die hij gaat gebruiken om de rol van het stresshormoon cortisol te onderzoeken bij exposuretherapie voor patiënten met posttraumatisch stresssyndroom (PTSS).

lees meer

Raadsel van ontbrekende genetische oorzaken opgelost Moleculaire pleisters ook in ontwikkeling voor de ziekte van Stargardt

6 februari 2019

Bij een kwart van patiënten met de ziekte van Stargardt was tot voor kort geen duidelijke genetische oorzaak aanwijsbaar. Onderzoekers van het Radboudumc hebben de oorzaak gevonden. Die mutaties zitten in de intronen.

lees meer

Effect bekkenfysiotherapie na endeldarmoperatie onderzocht

6 februari 2019

Na een endeldarmoperatie houdt een groot deel van de patiënten klachten met de ontlasting. Onderzoek in het Radboudumc en vijftien andere ziekenhuizen moet uitwijzen of bekkenfysiotherapie deze klachten kan verminderen.

lees meer