Nieuws Voetbalclubs helpen hun fans gezonder leven

6 februari 2019

Door EuroFIT, een speciaal leefstijlprogramma voor mannelijke voetbalfans, bewegen de fans meer en eten ze gezonder. Het programma leidt tot een gezonder gewicht en een beter bloedwaardenprofiel. Daarnaast voelen de fans zich vitaler en verbetert hun algemene welzijn. Ook na een jaar maken deelnemers gemiddeld 678 stappen per dag meer dan mensen die niet meededen aan het programma. Verder eten ze meer groente en fruit, minder vet en suiker en vallen ze gemiddeld 2,4 kilo af. Het EuroFIT-onderzoek van onder andere Amsterdam UMC en Radboudumc onder voetbalfans van 15 Europese profclubs is vandaag gepubliceerd in PLoS Medicine.

Onderzoeker Hidde van der Ploeg van Amsterdam UMC: “EuroFIT laat zien dat voetbalclubs een belangrijke rol kunnen spelen in het bereiken van mensen die zich vaak niet aangesproken voelen door leefstijlprogramma’s. Dat veel fans na afloop van het programma enthousiast zelf of in groepjes doorgingen, geeft aan dat de kracht van voetbal een belangrijke rol kan spelen bij het bevorderen van de gezondheid.

EuroFIT is een door de EU gefinancierd programma voor mannelijke voetbalfans met overgewicht in de leeftijd van 30 tot 65 jaar. De clubs die deelnamen waren: ADO Den Haag, FC Groningen, PSV, Vitesse en buitenlandse clubs uit Engeland: Arsenal, Everton, Newcastle, Manchester City, Stoke City, uit Noorwegen: Rosenborg, Strømsgodset, Vålerenga en uit Portugal: Benfica, Porto en Sporting. Onder leiding van een clubcoach werkten de fans bij hun voetbalclub 12 weken lang iedere week aan hun leefstijl. De studie was een internationale samenwerking en werd in Nederland geleid door Amsterdam UMC, locatie VUmc in samenwerking met het Radboudumc, afdeling IQ healthcare en de Vrije Universiteit Amsterdam.

Een belangrijk ander doel van het project was ook om bij profclubs die geen deel uitmaakten van deze studie (o.a. bij SC Heerenveen in Nederland) na te gaan wat er nodig is om het EuroFIT programma succesvol in te voeren. Met de uitkomsten van het onderzoek is het European Healthy Stadia Network momenteel in samenwerking met de UEFA bezig om een systeem op te zetten om EuroFIT aan profclubs in heel Europa aan te kunnen bieden.
 

Meer informatie


Pieter Lomans

persvoorlichter

Meer nieuws

  • Medewerkers
  • Intranet