Nieuws Voetbalclubs helpen hun fans gezonder leven

6 februari 2019

Door EuroFIT, een speciaal leefstijlprogramma voor mannelijke voetbalfans, bewegen de fans meer en eten ze gezonder. Het programma leidt tot een gezonder gewicht en een beter bloedwaardenprofiel. Daarnaast voelen de fans zich vitaler en verbetert hun algemene welzijn. Ook na een jaar maken deelnemers gemiddeld 678 stappen per dag meer dan mensen die niet meededen aan het programma. Verder eten ze meer groente en fruit, minder vet en suiker en vallen ze gemiddeld 2,4 kilo af. Het EuroFIT-onderzoek van onder andere Amsterdam UMC en Radboudumc onder voetbalfans van 15 Europese profclubs is vandaag gepubliceerd in PLoS Medicine.

Onderzoeker Hidde van der Ploeg van Amsterdam UMC: “EuroFIT laat zien dat voetbalclubs een belangrijke rol kunnen spelen in het bereiken van mensen die zich vaak niet aangesproken voelen door leefstijlprogramma’s. Dat veel fans na afloop van het programma enthousiast zelf of in groepjes doorgingen, geeft aan dat de kracht van voetbal een belangrijke rol kan spelen bij het bevorderen van de gezondheid.

EuroFIT is een door de EU gefinancierd programma voor mannelijke voetbalfans met overgewicht in de leeftijd van 30 tot 65 jaar. De clubs die deelnamen waren: ADO Den Haag, FC Groningen, PSV, Vitesse en buitenlandse clubs uit Engeland: Arsenal, Everton, Newcastle, Manchester City, Stoke City, uit Noorwegen: Rosenborg, Strømsgodset, Vålerenga en uit Portugal: Benfica, Porto en Sporting. Onder leiding van een clubcoach werkten de fans bij hun voetbalclub 12 weken lang iedere week aan hun leefstijl. De studie was een internationale samenwerking en werd in Nederland geleid door Amsterdam UMC, locatie VUmc in samenwerking met het Radboudumc, afdeling IQ healthcare en de Vrije Universiteit Amsterdam.

Een belangrijk ander doel van het project was ook om bij profclubs die geen deel uitmaakten van deze studie (o.a. bij SC Heerenveen in Nederland) na te gaan wat er nodig is om het EuroFIT programma succesvol in te voeren. Met de uitkomsten van het onderzoek is het European Healthy Stadia Network momenteel in samenwerking met de UEFA bezig om een systeem op te zetten om EuroFIT aan profclubs in heel Europa aan te kunnen bieden.
 

Meer informatie


Pieter Lomans

persvoorlichter

06 3197 0558

Meer nieuws


Vervolgonder­zoek naar rol darmflora in ontstaan hart- en vaatziekten Drie miljoen subsidie van de Hartstichting

18 april 2019

​Een consortium onderzoekers onder leiding van Folkert Kuipers (UMCG) en Mihai Netea (Radboudumc) heeft een Impulse Grant van drie miljoen euro van de Hartstichting ontvangen.

lees meer

Zorgverzekeraar schuift weinig met ziekenhuisbudgetten Nederlandse zorgsysteem brengt minder marktdynamiek dan verwacht

16 april 2019

Zorgverzekeraars belonen of korten ziekenhuizen zelden op basis van de geleverde prestaties. Dit blijkt uit onderzoek van Niek Stadhouders van het Radboudumc, waarmee hij op 15 april promoveerde.

lees meer

Lymepatiënten geven Radboudumc een 8,3

12 april 2019

De jaarlijkse Week van de Teek staat voor de deur. Hierin wordt aandacht gevraagd voor tekenbeten en de ziekte van Lyme.

lees meer

Extra aandacht voor Parkinson op Wereld Parkinson Dag

11 april 2019

11 april is het Wereld Parkinson Dag. Een mooi moment om extra aandacht te besteden aan de ziekte van Parkinson. De op één na meest progressieve hersenziekte in de wereld. Nederland telt 50.000 mensen met deze aandoening. Verwacht wordt dat dit aantal over 10 jaar is verdubbeld.

lees meer