Nieuws Sneller geholpen tegen minder kosten door innovatie op de KNO-polikliniek
11 december 2020

Veel operaties aan het keelgebied worden van oudsher onder algehele narcose op de operatiekamer uitgevoerd. Sinds enkele jaren zijn er echter flexibele endoscopen (laryngoscopen) met een werkkanaal beschikbaar, zodat kleine flexibele instrumenten zoals lasers in de keelholte kunnen worden gebracht. Door deze ontwikkeling is het mogelijk om de diagnostiek en behandeling onder lokale verdoving op de polikliniek, in plaats van op de operatiekamer, uit te voeren.

David Wellenstein breidde met zijn promotieonderzoek het portfolio van deze poliklinische operaties uit, en verstevigt daarmee de leidende positie die het Radboudumc heeft op het gebied van Keel-, Neus- en Oorheelkunde.

Inventarisatie en testen

Ten eerste heeft David in kaart gebracht welke verrichtingen er onder lokale verdoving op de polikliniek uitgevoerd kunnen worden. Vervolgens heeft hij drie van die verrichtingen klinisch onderzocht op haalbaarheid, veiligheid en kosten: het nemen van een biopsie uit de keel, het onderzoeken van de slokdarm via de neus, en het verwijderen van stembandafwijkingen met een CO2-laser.

Alle drie de procedures bleken veilig uitvoerbaar en haalbaar. De voordelen van deze verbeteringen zijn significant. Voor de patiënt betekent deze chirurgische benadering een keuze voor algehele of lokale verdoving, potentiele gezondheidswinst omdat algehele narcose kan worden vermeden bij patiënten met comorbiditeit, en een diagnose met eventuele behandeling binnen twee dagen in plaats van enkele weken. Voor de zorgprofessional betekent het dat de operatiekamers beschikbaar blijven voor andere ingrepen, en voor de gezondheidszorg een kostenbesparing.

Het Radboudumc heeft zich met deze persoonsgerichte innovatie wereldwijd op de kaart gezet op het gebied van poliklinische endoscopische chirurgie onder lokale verdoving voor afwijkingen in de keelholte. David Wellenstein maakt na zijn promotie zijn opleiding tot KNO-arts af, en zal zich daarna gaan richten op een specialisatie in hoofd-halsoncologie.

Over de promotie

Proefschrift David Wellenstein: Office-based endoscopic surgery in laryngology and head and neck oncology - Improving quality of care and efficiency through innovative techniques. Promotoren: Prof. dr. H.A.M. Marres en Prof. dr. R.P. Takes. Co-promotor: Dr. G.B. van den Broek. Promotie op 11 december 2020 om 12.30 uur aan de Radboud Universiteit, live te volgen.

  • Meer weten over deze onderwerpen? Klik dan via onderstaande buttons door naar meer nieuws.

    Research

Meer informatie


Pauline Dekhuijzen

wetenschaps- en persvoorlichter

+31621105433
neem contact op

Meer nieuws


Kwetsbare Nijmegenaren door corona minder vaak fysiek bij de huisarts

22 januari 2021

De COVID-19-pandemie heeft in 2020 in Nijmegen en omstreken geleid tot een flinke afname van huisartsconsulten voor patiënten met chronische fysieke gezondheidsproblemen. Ook daalde het aantal fysieke consults voor patiënten met mentale klachten, hoewel de vraag daarnaar gelijk bleef.

lees meer

Nieuwste 3D technologie toegepast bij vaardigheidstraining Radboudumc Health Academy

22 januari 2021

Verpleegkundigen oefenen na de training thuis of op de afdeling met 3D anatomische modellen, zodat ze zich sneller vertrouwd voelen om de zorg in de praktijk toe te passen.

lees meer

Rob Aarnoutse benoemd tot hoogleraar aan het Radboudumc

22 januari 2021

Ziekenhuisapotheker en klinisch farmacoloog Rob Aarnoutse is benoemd tot hoogleraar 'Translationele farmacologie van antimicrobiële middelen, in het bijzonder geneesmiddelen bij tuberculose'.

lees meer

Bestralings-boost verlaagt kans op terugkeer prostaatkanker

21 januari 2021

Een extra dosis straling precies op de tumor verbetert de vooruitzichten van mannen met niet-uitgezaaide prostaatkanker, zonder extra bijwerkingen. De kans dat de ziekte binnen vijf jaar terugkomt, is voor hen minder groot dan voor mannen die de ‘boost’ niet krijgen.

lees meer