Nieuws Druk op de zorg neemt toe

19 oktober 2021

De druk op de zorg neemt toe, valt te lezen en te horen in de media. Als Radboudumc vinden we het belangrijk om hierop te reageren en aan te geven waarom wij ons zorgen maken over de huidige situatie en over de periode die komen gaat; en wat u zelf kunt doen om erger te voorkomen.

De druk op ons ziekenhuis wordt steeds groter, net als bij andere ziekenhuizen in het land. Dit heeft gevolgen voor de operaties, de intensive care (IC) en de verpleegafdelingen. En dat terwijl er in vergelijking met eerdere coronagolven minder COVID-patiënten zijn opgenomen in het Radboudumc (19 oktober: 11 waarvan vier op de IC). Het verschil met die eerdere golven is echter dat de reguliere acute en urgente zorg toen niet doorging en nu wel doorgaat. Bovendien zijn er nu minder zorgverleners beschikbaar. Hierdoor kunnen we niet méér patiënten opnemen.

Beperkte IC-capaciteit

In het voorjaar van 2020, toen de coronapandemie heel Nederland overviel, lagen er op de piek 46 COVID-patiënten tegelijk op de IC. Dit was mogelijk omdat bijna alle overige zorg werd stopgezet en alle zorgverleners bijsprongen op de COVID-afdelingen. Er werd heel veel van hen gevraagd. Bovendien bleven de meeste mensen thuis in lockdown, wat tot minder (verkeers)ongelukken leidde. Zo lukte het om de eerste golf door te komen, en konden er veel meer IC-patiënten worden opgenomen op de bestaande IC en kon de IC hiervoor tijdelijk uitgebreid worden.

Nu, oktober 2021, ligt de IC vol maar is de situatie heel anders. Op de IC zijn nu maar 26 bedden beschikbaar door tekort aan zorgpersoneel. In 22 van deze bedden liggen niet-COVID-patiënten; deze patiënten hebben bijvoorbeeld een ernstig ongeluk gehad of hebben een geplande, complexe operatie ondergaan, die soms al eerder is uitgesteld. Het tekort aan IC-verpleegkundigen komt door onder meer een hoog ziekteverzuim. En waar in eerdere golven verpleegkundigen van andere afdelingen bijsprongen op de IC, kan dat nu niet. Ook onder hen is er sprake van een verhoogd ziekteverzuim, en op hun eigen afdelingen wordt er momenteel veel uitgestelde zorg ingehaald.

Opnieuw veel zorg uitgesteld

Gemiddeld kunnen er per COVID-patiënt vijftien reguliere patiënten niet geopereerd worden, in de meeste gevallen gaat het om hartpatiënten. Dit komt omdat een COVID-patiënt veel langer op de IC ligt. Dit betekent automatisch dat een toename aan COVID-patiënten leidt tot meer uitgestelde zorg voor andere patiënten. De wachtlijst, waar nu ca. 650 Radboudumc-patiënten op staan die wachten op uitgestelde zorg, zal langer worden. Dit geldt ook voor de verpleegafdelingen: er zijn minder bedden beschikbaar voor reguliere patiënten, waardoor opnames worden uitgesteld.

Ook griepseizoen voor de deur

De druk neemt dus toe, en ook de prognoses van het RIVM voorspellen een najaar en winter met meer COVID-besmettingen. Daarnaast is de verwachting dat er een zwaar griepseizoen volgt. Afgelopen winter is de griep nagenoeg weggebleven door de coronamaatregelen. Hierdoor hebben mensen minder weerstand opgebouwd tegen de griep. Dit kan leiden tot een flinke toename aan grieppatiënten in de ziekenhuizen.

Wat kunt u zelf doen?

Ook u kunt helpen de komende winter het besmettingsrisico op corona en griep zo klein mogelijk te houden. Allereerst door de inmiddels bekende basismaatregelen te gebruiken: 1,5 meter afstand, mondneusmaskers, thuiswerken waar mogelijk, handen wassen, ventileren. In de patiëntenzorggebouwen van het Radboudumc gelden deze basismaatregelen overigens nog steeds.

Daarnaast is het van groot belang om thuis te blijven bij klachten en altijd te laten testen bij de GGD, ook als je een negatieve zelftest hebt.
En ten derde: haal een vaccinatie, tegen griep als je daarvoor uitgenodigd wordt én tegen corona. Vaccineren helpt echt! De meeste van de patiënten die nu bij ons zijn opgenomen met COVID zijn niet gevaccineerd.

Tot slot

We bekijken per dag hoe de situatie is in het ziekenhuis en doen er alles aan om onze patiënten zo optimaal mogelijk zorg te bieden.

Als u een afspraak heeft in ons ziekenhuis voor een behandeling dan gaat deze gewoon door, tenzij u door ons wordt gebeld.

Meer nieuws


Studenten geven massaal gehoor aan oproep om te helpen in de COVID-zorg

15 december 2021 Bijna 400 studenten Geneeskunde en Verpleegkunde hebben gehoor gegeven aan de oproep van het ziekenhuis om te helpen in de COVID-zorg. lees meer

Nieuwe online-keuzehulp informeert over coronavaccinatie

19 mei 2021 Nieuw online hulpmiddel ondersteunt bij twijfel wel of niet vaccineren en biedt inzicht in ervaring van anderen. lees meer
  • Medewerkers
  • Intranet