Nieuws Koning brengt werkbezoek aan COVID19 nazorgpoli Radboudumc
25 mei 2021

Zijne Majesteit de Koning heeft dinsdagochtend 25 mei een werkbezoek gebracht aan het Radboudumc Dekkerswald in Groesbeek. De Koning bezocht er de COVID-19 nazorgpoli. Daar sprak hij met herstellende coronapatiënten en een aantal medisch specialisten betrokken bij de zorg die nodig is voor patiënten die langdurig ziek blijven na een coronabesmetting.

Naar schatting ervaren enkele tienduizenden Nederlanders langdurige en hardnekkige klachten na COVID-19: ernstige vermoeidheid, slecht kunnen inspannen, kortademigheid, pijn, angstgevoelens en neerslachtigheid. Koning Willem-Alexander sprak met vier patiënten die vorig jaar COVID-19 doormaakten en hiervan ofwel thuis ofwel in het ziekenhuis herstelden. Ze varieerden in leeftijd; de jongste was 30 jaar oud, de oudste 71. Allen ervaren nog altijd klachten en de grote impact hiervan op het dagelijks leven.

Multidisciplinaire nazorg & jongerenprogramma

Het kernteam COVID-19 nazorg gaf de Koning een toelichting op de organisatie en de uitvoering van de multidisciplinaire nazorg. De Koning sprak met specialisten van verschillende betrokken disciplines, zoals een longarts, klinisch psycholoog, verpleegkundig specialist, fysiotherapeut, intensivist en huisarts. Ook de start van een nieuw programma voor kinderlongrevalidatie voor jongeren vanaf 12 jaar met long COVID-19 werd aangekondigd. Na het gesprek bezocht de Koning de fysiotherapiezaal waar kracht- en conditiemetingen gedaan worden met patiënten om bijvoorbeeld het herstelproces in kaart te brengen.

Gesprekken met zorgverleners en Longfonds

Tijdens zijn bezoek sprak de Koning met prof. dr. Michel van den Heuvel, afdelingshoofd longziekten; dr. Bram van den Borst, longarts en medisch coördinator COVID-19 nazorgpoli; dr. Jan Vercoulen, klinisch psycholoog; Annemieke Koopman, verpleegkundig specialist; Mariska Klaassen, fysiotherapeut; dr. Laurens Bisschops, intensivist en dr. Henk Schers, huisarts bij Huisartsenpraktijk Thermion uit Lent. Ook Michael Rutgers, directeur van het Longfonds, was bij het gesprek met de Koning aanwezig. Dit fonds lanceerde in samenwerking met de Long Alliantie Nederland (LAN) Coronaplein.nu, een digitaal patiëntenplatform waar mensen met langdurige klachten na corona terecht kunnen voor informatie, advies en lotgenotencontact.

Ook in gesprek met onderzoekers

Naast de organisatie van de zorg kwam ook onderzoek op het gebied van COVID-19 ter sprake. Zo wordt er op urgente vraagstukken en voor wetenschappelijk onderzoek regelmatig samengewerkt met verschillende disciplines en andere universiteiten. Onderzoeksleiders, dr. Bram van den Borst en prof. dr. Michèle van Vugt, internist-infectioloog van het Amsterdam UMC informeerden de Koning over lopend onderzoek samen met prof. dr. Mihai Netea, internist-infectioloog van het Radboudumc, en dr. Rob Wüst, spierfysioloog van het VU Amsterdam.

Het werkbezoek van Koning Willem-Alexander vond plaats met inachtneming van de geldende coronarichtlijnen.

Op de foto: de Koning in de fysiotherapiezaal waar patiënten kracht- en conditiemetingen doen.

Meer nieuws


Verrassend besluit FDA vrijgeven aducanumab als alzheimermedicijn Nederlandse neurologen hebben twijfels

18 juni 2021

Amerikaanse medicijnwaakhond besluit het middel aducanumab vrij te geven als alzheimermedicijn; Nederlandse neurologen zijn verrast over dit besluit. Onderzoeken laten andere uitkomst zien.

lees meer

Nieuw genetisch onderzoek geeft inzicht in mannelijke onvruchtbaarheid Promotie van Manon Oud op 18 juni om 12.30 uur

18 juni 2021

Manon Oud onderzocht tijdens haar promotietraject de rol van genetica bij mannelijke onvruchtbaarheid. Hierdoor is een stap gezet in het ontrafelen van de oorzaken van onvruchtbaarheid bij de man.

lees meer

Radboudumc en Astherna slaan handen ineen voor nieuwe therapie voor de ziekte van Stargardt

17 juni 2021

RNA-therapie voor patiënten met ernstige erfelijke oogaandoening

lees meer

Vruchtbaarheidsproblemen bij mannen verdienen meer aandacht

16 juni 2021

Hoewel je vaak hoort over de zware mentale last van vruchtbaarheidsproblemen bij vrouwen, blijft het bij mannen nog onderbelicht en wordt er weinig over gepraat. Het Radboudumc Expertisecentrum voor Mannelijke Onvruchtbaarheid gaat hier verandering in brengen.

lees meer