Nieuws Koning Willem-Alexander brengt werkbezoek aan COVID-19 nazorgpoli Radboudumc

25 mei 2021

Zijne Majesteit de Koning heeft dinsdagochtend 25 mei een werkbezoek gebracht aan het Radboudumc Dekkerswald in Groesbeek. De Koning bezocht er de COVID-19 nazorgpoli. Daar sprak hij met herstellende coronapatiënten en een aantal medisch specialisten betrokken bij de zorg die nodig is voor patiënten die langdurig ziek blijven na een coronabesmetting.

Naar schatting ervaren enkele tienduizenden Nederlanders langdurige en hardnekkige klachten na COVID-19: ernstige vermoeidheid, slecht kunnen inspannen, kortademigheid, pijn, angstgevoelens en neerslachtigheid. Koning Willem-Alexander sprak met vier patiënten die vorig jaar COVID-19 doormaakten en hiervan ofwel thuis ofwel in het ziekenhuis herstelden. Ze varieerden in leeftijd; de jongste was 30 jaar oud, de oudste 71. Allen ervaren nog altijd klachten en de grote impact hiervan op het dagelijks leven.

Multidisciplinaire nazorg & jongerenprogramma

Het kernteam COVID-19 nazorg gaf de Koning een toelichting op de organisatie en de uitvoering van de multidisciplinaire nazorg. De Koning sprak met specialisten van verschillende betrokken disciplines, zoals een longarts, klinisch psycholoog, verpleegkundig specialist, fysiotherapeut, intensivist en huisarts. Ook de start van een nieuw programma voor kinderlongrevalidatie voor jongeren vanaf 12 jaar met long COVID-19 werd aangekondigd. Na het gesprek bezocht de Koning de fysiotherapiezaal waar kracht- en conditiemetingen gedaan worden met patiënten om bijvoorbeeld het herstelproces in kaart te brengen.

Gesprekken met zorgverleners en Longfonds

Tijdens zijn bezoek sprak de Koning met prof. dr. Michel van den Heuvel, afdelingshoofd longziekten; dr. Bram van den Borst, longarts en medisch coördinator COVID-19 nazorgpoli; dr. Jan Vercoulen, klinisch psycholoog; Annemieke Koopman, verpleegkundig specialist; Mariska Klaassen, fysiotherapeut; dr. Laurens Bisschops, intensivist en dr. Henk Schers, huisarts bij Huisartsenpraktijk Thermion uit Lent. Ook Michael Rutgers, directeur van het Longfonds, was bij het gesprek met de Koning aanwezig. Dit fonds lanceerde in samenwerking met de Long Alliantie Nederland (LAN) Coronaplein.nu, een digitaal patiëntenplatform waar mensen met langdurige klachten na corona terecht kunnen voor informatie, advies en lotgenotencontact.

Ook in gesprek met onderzoekers

Naast de organisatie van de zorg kwam ook onderzoek op het gebied van COVID-19 ter sprake. Zo wordt er op urgente vraagstukken en voor wetenschappelijk onderzoek regelmatig samengewerkt met verschillende disciplines en andere universiteiten. Onderzoeksleiders, dr. Bram van den Borst en prof. dr. Michèle van Vugt, internist-infectioloog van het Amsterdam UMC informeerden de Koning over lopend onderzoek samen met prof. dr. Mihai Netea, internist-infectioloog van het Radboudumc, en dr. Rob Wüst, spierfysioloog van het VU Amsterdam.

Het werkbezoek van Koning Willem-Alexander vond plaats met inachtneming van de geldende coronarichtlijnen.

Op de foto: de Koning in de fysiotherapiezaal waar patiënten kracht- en conditiemetingen doen.

Meer nieuws


Studenten geven massaal gehoor aan oproep om te helpen in de COVID-zorg

15 december 2021 Bijna 400 studenten Geneeskunde en Verpleegkunde hebben gehoor gegeven aan de oproep van het ziekenhuis om te helpen in de COVID-zorg. lees meer

Nieuwe online-keuzehulp informeert over coronavaccinatie

19 mei 2021 Nieuw online hulpmiddel ondersteunt bij twijfel wel of niet vaccineren en biedt inzicht in ervaring van anderen. lees meer
  • Medewerkers
  • Intranet