Nieuws Standaard coronatest voor patienten bij opname
3 januari 2022

Vanaf donderdag 6 januari neemt het Radboudumc bij alle patiënten die opgenomen worden, standaard een coronatest af (PCR). De uitslag van de test bepaalt niet of de opname wel of niet doorgaat. De test is bedoeld om patiënten die ongemerkt het coronavirus hebben snel in beeld te krijgen om verdere verspreiding in het Radboudumc te voorkomen.

Patiënten voor wie dit geldt krijgen van tevoren bij de opnamebrief een informatiebrief hierover toegestuurd of ontvangen de informatiebrief bij opname.

Waarom doen we deze standaard coronatest bij patiënten?

Arts-microbioloog Edmée Bowles: ‘In het Radboudumc zijn we vanaf de start van de pandemie zeer oplettend bij klachten of omstandigheden die passen bij een mogelijke besmetting met het coronavirus. We nemen altijd het zekere voor het onzekere: we doen direct een coronatest als daar maar enigszins aanleiding voor is en nemen patiënten tot de uitslag bekend is in isolatie op. Maar niet iedereen die het coronavirus bij zich draagt, heeft klachten en dat geldt nog sterker voor gevaccineerden. Toch kunnen deze mensen besmettelijk zijn. Door de zorgen die we hebben over de verhoogde besmettelijkheid van de Omikron-variant van het coronavirus, hebben we besloten om deze extra test in te voeren. De test nemen we bij opname af. De uitslag hebben we meestal dezelfde dag. Zo ontdekken we vroegtijdig of een patiënt ongemerkt het coronavirus bij zich draagt. Hoe sneller we het coronavirus bij patiënten vaststellen, hoe beter we verspreiding in het Radboudumc kunnen voorkomen.’

Geen beperkingen voor patiënt

De uitslag van de test bepaalt niet of de opname wel of niet doorgaat. Ook worden patiënten niet in isolatie opgenomen in afwachting van de testuitslag. Edmée Bowles: ‘Het gaat hier om de patiënten bij wie we geen enkele aanwijzing hebben dat ze mogelijk het coronavirus bij zich dragen. Daarom gelden voor deze patiënten ook niet de strengere beschermingsmaatregelen die wel gelden voor patiënten die we testen vanwege een coronaverdenking. Patiënten kunnen ook gewoon, volgens de geldende coronaregels in het Radboudumc, bezoek ontvangen. Als een testuitslag van een patiënt onverhoopt positief is, dan wordt die patiënt vanaf dat moment op een aparte kamer gelegd, geïsoleerd verpleegd en starten we het bron- en contactonderzoek op.’

Als Radboudumc voeren we de test in om zo vroeg mogelijk een besmetting op te kunnen sporen. Als een patiënt moeite heeft met de PCR-test, maar wel last heeft van aan corona-gerelateerde klachten, dan moet de patiënt in isolatie verpleegd worden. Heeft een patiënt moeite met de PCR-test en geen aan corona-gerelateerde klachten, dan is er nog geen reden om de patiënt in isolatie te verplegen. Wel zullen we dan het gesprek aan gaan over het nut en de reden van een PCR-test. In de praktijk blijkt dit laatste nauwelijks nodig. Als ziekenhuis blijven we natuurlijk de zorg leveren die nodig is voor onze patiënten.

Meer nieuws


Vervroegde coronavaccinatie kinderen 5 – 11 jaar oud

20 december 2021

Informatie voor ouders van kinderen tussen 5-11 jaar oud met een medische reden voor een vervroegde coronavaccinatie.

lees meer

Studenten geven massaal gehoor aan oproep om te helpen in de COVID-zorg

15 december 2021

Bijna 400 studenten Geneeskunde en Verpleegkunde hebben gehoor gegeven aan de oproep van het ziekenhuis om te helpen in de COVID-zorg.

lees meer

Medici op straat: Ook Nijmeegse artsen en verpleegkundigen de straat op

1 december 2021

In Rotterdam en Utrecht deden ze het al. Het afgelopen weekend zijn ook Nijmeegse artsen de straat op gegaan. Niet om mensen te overtuigen om zich te laten vaccineren, maar om het gesprek met hen aan te gaan en hen goed te informeren.

lees meer
  • Medewerkers
  • Intranet