Nieuws Nieuw kunstwerk De Glazen Tuin in nieuwbouw Radboudumc
28 april 2022

In opdracht van Kunstadviesraad van het Radboudumc, heeft de internationaal bekende kunstenaar Tanja Smeets een ‘paviljoen’ ontwikkeld voor (en met inbreng van) patiënten, medewerkers, studenten en andere betrokkenen: De Glazen Tuin. ‘Een plek waarin je je kunt begeven, én waar je telkens nieuwe dingen ontdekt.’ De Glazen Tuin wordt onthuld rondom de officiële opening van het nieuwe hoofdgebouw later dit jaar.

Een nieuw gebouw, een passend kunstwerk. In een prominente doorgangsruimte waar het nieuwe en het oude gebouw van het Radboudumc bij elkaar komen, springt het bijzondere ‘paviljoen’ in het oog. Niet alleen vanwege de aanzienlijke afmetingen (36 m2 oppervlakte en variërend van 4 tot 5 meter hoog), zeker ook door de vorm en betekenis: de rechtopstaande transparante wanden van de Glazen Tuin bestaan uit circa 400 holle glazen bouwstenen (vaak gebruikt in woningbouw), waarvan er ruim 150 zijn gevuld met objecten met een verhaal, die door diverse mensen zijn aangeleverd. 

Zo gaf burgemeester Hubert Bruls van Nijmegen bij de officiële bouwstart in 2019 een beeldje van Mariken van Nimwegen dat in een van de bouwstenen is verwerkt, en leverde de Adviesraad Verpleegkundigen & Paramedici een beeldje van Florence Nightingale. Studenten doneerden een wekker, symbolisch voor de tijd die ze in het Radboudumc doorbrengen, de buurt schonk een kop en schotel uit het buurthuis, en het Maastricht UMC+ leverde de pen waarmee een samenwerkingsovereenkomst met het Radboudumc is getekend. Ook de vaccinatieflacon waaruit de eerste zorgmedewerkers zijn gevaccineerd tegen COVID-19, heeft een plek gekregen.

Groei, ervaring, natuur en licht

Kunstenaar Tanja Smeets (Nijmegen, 1963) benadrukt in haar installaties transformatie en groei. ‘In dit werk zie je de objecten bijna door de bouwstenen heen groeien.’ Ook legt ze in De Glazen Tuin een verband met herinneringen en ervaringen: ‘Als patiënt, bezoeker, medewerker of student kun je letterlijk uit de ziekenhuisomgeving stappen en wandelen in en om het paviljoen, waarin je wat kunt beleven, je kunt verwonderen, je ogen troost kunt geven.’  
Aansluitend op het ontwerp van de nieuwbouw, is natuur in dit kunstwerk een verbindend thema; naast de bouwstenen met aangeleverde voorwerpen, ontwikkelde Smeets glazen bouwstenen met plantachtige structuren. Ook speelt licht zowel in nieuwbouw als kunstwerk een belangrijke rol: de ondergaande zon zal een kaleidoscopisch effect geven op de divers gekleurde bouwstenen.

Betekenisvol

Let Geerling, hoofd Kunstzaken van het Radboudumc: ‘Tanja Smeets reageert met haar werk op de omgeving. Daarmee heeft ze voor ons een fantastisch, betekenisvol werk gerealiseerd. Iedereen kan hier vertoeven, verpozen en op andere gedachten komen. Elke keer opnieuw, want bij elk bezoek, zie je weer wat anders. Het is daarnaast bijzonder dat het Radboudumc – waar bezoekers natuurlijk niet voor kunst naartoe komen – ook op dit vlak een voorhoederol ambieert.’

Financiering

De Glazen Tuin is geïnitieerd door de Kunstadviesraad van het Radboudumc, met inbreng van patiënten, medewerkers, studenten en relaties. De uitvoering vond plaats in nauwe samenwerking met Radboudumc Projectbureau Bouwzaken en EGM architecten (de ontwerper van het nieuwe hoofdgebouw). De Glazen Tuin is mede mogelijk gemaakt met grote ondersteuning van Mondriaan Fonds en het Prins Bernhard Cultuurfonds Gelderland. Ook droeg het Radboudumc zelf bij uit de bouwprojectkosten en via het reguliere kunstbudget van het kunstprogramma.

Meer nieuws

  • Medewerkers
  • Intranet