Op dinsdag 5 april nam bestuursvoorzitter Bertine Lahuis van het Radboudumc de sleutel van het nieuwe hoofdgebouw van het Radboudumc, gebouw A, officieel in ontvangst uit handen van Erwin Kersten, vertegenwoordiger van het bouwconsortium FourCare (tweede van links).
Met de ondertekening werd het elf-verdiepingen tellende nieuwe gebouw met klinieken, poliklinieken, de nieuwe hoofdingang en winkeltjes en een totale vloeroppervlakte van circa 45.000 m2, officieel overgedragen aan het Radboudumc. Na de ondertekening werd het glas geheven op de vruchtbare samenwerking.
De bouw, van aanbesteding tot sleuteloverhandiging, heeft ongeveer 5 jaar in beslag genomen. Vanaf nu wordt het gebouw verder ingericht voor ingebruikname in juli. In 2017 werd gestart met de aanbesteding van de nieuwbouw dat deel uitmaakt van een groter plan voor de nieuwe campus, waarin zorg, onderwijs en onderzoek duidelijker met elkaar verbonden zijn.
René Bleeker, Bouwdirecteur Radboudumc: “Na 3 jaar bouwen wordt ons nieuwe state-of-the-art hoofdgebouw aan ons opgeleverd. Wij zijn blij dat het eindelijk zover is. Samen met onze partners van de bouw, architecten, technisch adviseurs en onze eigen experts hebben we samen toegewerkt naar dit moment: Vandaag gaat het gebouw officieel over in onze handen en kunnen we verder gaan met de inrichting waarna we zo snel mogelijk kunnen inhuizen en onze patiënten en collega’s van deze mooie nieuwe omgeving gebruik kunnen maken. Een prachtige mijlpaal.”
De Partners
Het ontwerp, gemaakt in samenwerking met EGM architecten, en de uitvoering van het hoofdgebouw voldoen helemaal aan de wensen en eisen die het Radboudumc had gesteld; zo maakt de nieuwbouw bijvoorbeeld gebruik van intelligente systemen voor real-time monitoring van de locatie van mensen en medische apparatuur; kunnen patiënten zelf via een tablet, gordijnen en licht vanuit bed bedienen en is ook aan meer efficiency gedacht voor het verlagen van de werkdruk voor zorgpersoneel door onze smart hospital technologie.
Projectleiders van het Radboudumc hebben 5 jaar intensief samengewerkt met het consortium FourCare bestaande uit Trebbe, Van Wijnen, ENGIE Services en Unica.
Duurzaamheid
Voor het ontwerp van de nieuwbouw ontving het Radboudumc in 2018 al het internationale BREEAM excellent-certificaat, als eerste umc in Nederland. Het certificaat past volledig bij het streven van het Radboudumc naar maximaal gezonde gebouwen. In de nieuwbouw spelen licht, lucht, ruimte, uitzicht en een groene omgeving dan ook een belangrijke rol, want in een prettige en “healing environment” herstellen patiënten sneller.
Naast gezonde gebouwen focust het ziekenhuis ook op duurzaamheid in (her)gebruik van bijvoorbeeld materialen. Zo is het initiatiefnemer van de Groene OK en kreeg een gebruikte brug op de campus een nieuw tweede leven.
Nieuwgierig? Kijk hier voor een sneakpreview.
-
Meer weten over deze onderwerpen? Klik dan via onderstaande buttons door naar meer nieuws.
Meer nieuws

Focussed Ultrasound nog geen volwaardig alternatief voor parkinsonpatiënt Neurochirurg Saman Vinke nu nog terughoudend over nieuwe techniek
6 juni 2023Volgens neurochirurg Saman Vinke is het nog te vroeg voor teveel optimisme over de Focussed Ultrasound voor parkinsonpatiënten: “De techniek moet zijn waarde in het totale pakket van behandelingen nog bewijzen.”
lees meer
Werking hersenen wordt beïnvloed door de vorm Nieuwe benadering van hersenactiviteit geeft opmerkelijk resultaat
5 juni 2023Onderzoekers van Monash University en Radboudumc beschrijven in Nature dat de algemene vorm van iemands hersenen een grotere invloed heeft op hoe wij denken, voelen en ons gedragen dan eerder werd aangenomen.
lees meer
Radboudumc ontvangt BREEAM-excellent certificaat voor realisatie hoofdgebouw Gebouw A voldoet aan hoge duurzaamheidseisen voor ontwerp én voor uitvoering
15 mei 2023Het Radboudumc kreeg uit handen van Mirjam Peters van BREEAM-NL expert van DGMR het BREEAM-excellent certificaat voor het nieuwe hoofdgebouw.
lees meer