Nieuws Radboudumc beschermt kwetsbare patiënten: nog geen versoepelingen coronaregels

21 maart 2022

Hoewel in het hele land de coronaregels deze week verder worden versoepeld doet het Radboudumc dit nog steeds niet.  Het aantal coronabesmettingen is nog steeds hoog en we willen de kans op verspreiding in ons ziekenhuis zo klein mogelijk houden. Wij vinden dat logisch, omdat bescherming van kwetsbare patiënten ons grootste goed is. Maar we realiseren ons ook dat het voor sommige mensen moeilijk te begrijpen is en dat dit nog steeds veel vraagt van patiënten, bezoekers en medewerkers.

Er bestaat een steeds groter verschil tussen de regels in de samenleving en die in ons ziekenhuis. Daarom willen we uitleggen waarom we nog niet kunnen versoepelen. En ook waarom we op uw begrip en medewerking rekenen om ons daarbij te helpen. Helpt u mee het Radboudumc veilig te houden?

Een zo veilig mogelijke omgeving voor onze kwetsbare patiënten

Hoewel we allemaal blij zijn dat er langzaamaan meer mogelijk is, is het belangrijk om te beseffen dat een noodzakelijk bezoek aan een ziekenhuis zoals het Radboudumc heel anders is dan een vrijwillig bezoek aan een bioscoop of voetbalstadion. Bij ons komen dagelijks vele honderden, vaak kwetsbare patiënten die een beroep doen op onze zorg. Voor veel van onze patiënten is een besmetting met het coronavirus bovenop het gezondheidsprobleem waarmee ze ons ziekenhuis bezoeken nog steeds gevaarlijk. Het is onze verantwoordelijkheid om die zorg in een zo veilig mogelijke omgeving te bieden. Dat kunnen we niet alleen, daarvoor hebben we de medewerking nodig van iedereen die het Radboudumc bezoekt. Voor patiënten is een bezoek aan het ziekenhuis vaak noodzakelijk, en ze kunnen het ziekenhuis niet vermijden.

Uw hulp aan een veilig Radboudumc betekent:

 • Uw afspraak verzetten en niet op bezoek komen als:
  • U of uw huisgenoot corona heeft.
  • U of uw huisgenoot corona-symptomen heeft (tenzij u als patiënt een afspraak heeft en met uw behandelaar heeft afgesproken dat u wel kunt komen).
  • U in de afgelopen 10 dagen in contact bent geweest met een positief getest persoon (tenzij u als patiënt met uw behandelaar heeft afgesproken dat u wel kunt komen).
 • Een zelftest doen vlak voordat u naar het ziekenhuis komt.
 • In het ziekenhuis overal en de hele tijd 1,5 meter afstand houden en een mondneusmaker dragen (verplicht voor iedereen vanaf 9 jaar).
 • Dit masker houdt u ook de hele tijd op als u een poliklinische afspraak heeft of bij iemand op bezoek komt, bijvoorbeeld óók als u zit aan het bed van degene die u bezoekt en ook als dit in een 1-persoonskamer is.
 • Zoveel mogelijk alleen komen naar uw afspraak op de polikliniek (er zijn enkele uitzonderingen).
 • Maximaal 2 bezoekers per dag ontvangen als u bij ons opgenomen bent (er zijn enkele uitzonderingen).

Nog niet alle afspraken en operaties gaan door

Door alle berichten in de media dat de Omikron-variant van het coronavirus “minder ziekmakend” is dan eerdere varianten, en door de versoepelingen in de maatschappij die hierdoor mogelijk zijn, kan het idee bestaan dat alle zorg weer volledig beschikbaar is.

Maar net als in de rest van de maatschappij zien we ook onder zorgpersoneel en hun gezinsleden veel besmettingen. Het is momenteel een enorme uitdaging om voldoende personeel in te kunnen zetten en de zorg te leveren die nodig is. Dagelijks zetten we alle zeilen bij om uitval van medewerkers op te vangen en gaten in roosters te dichten. Helaas kan het toch gebeuren dat we op het laatste moment uw afspraak of operatie moeten afzeggen. We begrijpen dat dit heel vervelend voor u is maar vragen ook hiervoor uw begrip.

Meer informatie over coronamaatregelen in het Radboudumc.

Meer nieuws

 • Medewerkers
 • Intranet