Nieuws Leraren gaan promoveren op eigen onderzoek

22 juni 2023

Aan 23 leraren die promotieonderzoek willen doen, is dit jaar een Promotiebeurs toegekend. Drie van deze promotieonderzoeken zullen plaatsvinden aan het Radboudumc en de Radboud Universiteit.

Voor de Promotiebeurzen stelt het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap jaarlijks 9 miljoen euro beschikbaar. In deze ronde is nu ruim 4,6 miljoen euro toegewezen. Leraren krijgen via deze beurs de kans zich verder te ontwikkelen en de aansluiting tussen universiteiten en scholen te versterken. Na vijf jaar onderzoek moeten de inspanningen uiteindelijk leiden tot een promotie.
In de gehonoreerde projecten wordt onder andere onderzoek gedaan naar wiskundeangst en zelfsturend leren, de rol van online pesten bij suïcide van adolescenten en getuigenbeschermingseenheden van internationale rechtbanken. Van de 23 promotieonderzoeken worden de onderstaande drie projecten uitgevoerd aan het Radboudumc en de Radboud Universiteit:

Meer flexibel, minder pijn? Een onderzoek naar het belang van diverse vormen van psychologische flexibiliteit bij chronische pijn
Ivo Legierse, Fontys Hogeschool – Radboudumc
Chronische pijn heeft grote impact op maatschappij, gezondheidszorg(kosten) en kwaliteit van leven van patiënten. Na een jarenlange focus op medicalisering en specifieke persoonskenmerken die een rol spelen bij het ontstaan en instandhouden van chronische pijn, verschuift de focus richting demedicalisering en preventie met bijzondere aandacht voor het dynamisch en continu aanpassingsvermogen van een patiënt om zo gezond mogelijk te blijven. Psychologische flexibiliteit heeft hierin mogelijk een belangrijke beschermende werking. Er is echter meer kennis en onderzoek nodig over de rol van verschillende vormen van psychologische flexibiliteit bij het herstel en het ervaren van een optimale gezondheid, ondanks chronische pijn.

Patient Reported Outcome Measures in de psychomotorische therapie
Albertine de Haan, Hogeschool Windesheim – Radboud Universiteit
Om aan te tonen dat psychomotorische therapie (PMT) positieve behandeleffecten heeft, kunnen vragenlijsten (Patient Reported Outcome Measures; PROMs) gebruikt worden die door de patiënt ingevuld worden. De uitkomsten van de vragenlijsten kunnen ook gebruikt worden om de voortgang van de individuele patiënt in de PMT bij te houden.
Het doel van deze studie is het ontwikkelen van een set PROMs zodat er wetenschappelijk bewijs voor PMT kan worden verzameld en de voortgang van de individuele patiënt kan worden bijgehouden. Daarnaast komen de implementatie van PROMs en het gebruik van PROMs in de psychomotorische praktijk aan bod.

Literatuurkritiek in een digitaal tijdperk: recensies van oorspronkelijk Nederlandstalige literaire romans uit 2011-2020
Dirk Hage, Hogeschool Utrecht – Radboud Universiteit
De literaire kritiek is van oudsher een poortwachter: zij speelt een cruciale rol in de toekenning van waarde aan literaire werken. Door de alomtegenwoordige digitalisering in de 21ste eeuw is haar bereik en functioneren ingrijpend veranderd. Deze studie richt zich op de receptie van oorspronkelijk Nederlandstalige literaire romans die gepubliceerd zijn in de periode 2011-2020 bij de toonaangevende uitgeverijen. Zowel de traditionele papieren literatuurkritiek in de dag- en weekbladpers als literatuurkritiek op ‘serieuze’ recensiewebsites en die op lezerscommunities worden kwantitatief en kwalitatief geanalyseerd.

Meer nieuws

  • Medewerkers
  • Intranet