Nieuws Nieuwe aanpak van GlycoTherapeutics

26 april 2023

Het Nijmeegse bedrijf GlycoTherapeutics ontwikkelt een nieuw geneesmiddel tegen kanker. Met een Vroegefasefinanciering Gelderland wil GlycoTherapeutics hun methode valideren en verder onderzoek doen naar hun strategie. VFF Gelderland is een instrument voor innovatieve ondernemers dat door de provincie Gelderland en de Rijksdienst voor Ondernemers is gefinancierd. Startupondersteuner Briskr hielp de onderneming in het aanvraagproces. Oost NL beheert het fonds.

GlycoTherapeutics, spin-off van Radboud Universiteit en Radboudumc, richt zich op siaalzuur en fucose-suikers. Deze suikers komen bij veel soorten kanker verhoogd voor op de oppervlakte van de cel, en zorgen ervoor dat de kankercel snel kan groeien. De suikers staan erom bekend dat ze kankercellen helpen het immuunsysteem te omzeilen en behandeling vertragen. De huidige immunotherapieën grijpen hier niet op in en werken - op de lange termijn - in minder dan 50% van de gevallen. GlycoTherapeutics heeft een manier ontwikkeld om de aanmaak van deze suikers te blokkeren.

Vroegefasefinanciering voor verdere validatie

Johan Pijnenborg, medeoprichter en CEO maakt gebruik van de Vroegefasefinanciering Gelderland: 'De financiering stelt ons in staat om ons idee naar een volgend niveau te brengen. Concreet betekent dit dat we willen aantonen dat we inderdaad de groei van kanker kunnen remmen, dat we een eerste indicatie kunnen krijgen middels experimenten dat het geneesmiddel veilig is en hoe deze producten het beste kunnen worden gebruikt in de kliniek.'

Hester Tak, senior investment manager Health bij Oost NL: 'Omdat in de helft van de gevallen immunotherapie niet duurzaam aanslaat is er een grote medische behoefte aan geneesmiddelen zoals GlycoTherapeutics die ontwikkelt. Het bedrijf past in het ecosysteem van medicijnontwikkeling in de regio Nijmegen. Met VFF Gelderland kunnen we, in samenwerking met Briskr, dit type startende ondernemingen een moeilijke eerste fase doorloodsen. Zodat komen impactvolle innovaties eerder op de markt.'
VFF Gelderland stelt startende ondernemers of mkb-bedrijven in staat te onderzoeken of hun idee een kans van slagen heeft en tonen zo een ‘proof-of-concept’ aan. Gelderse startup ondersteuningsprogramma’s Briskr (Health), Orion (Tech) en StartLife (Food) vormen – naast Oost NL - de loketten voor VFF.

Betere behandeling voor de patiënt

Het preklinisch onderzoek is er in eerste instantie op gericht om veiligheid en activiteit van het middel te laten zien als proof-of-concept. Daarna wordt onderzocht wat de mogelijkheden zijn in combinatie met reguliere behandelingen, zoals immunotherapie of chemotherapie: 'Als alles werkt is de verwachting dat deze nieuwe klasse geneesmiddelen in combinatie worden gebruikt met immunotherapie of chemotherapie in de kliniek en de patiënt betere kansen heeft om in remissie te gaan', besluit Johan Pijnenborg. Voordat de geneesmiddelen daadwerkelijk op de markt zijn is nog veel meer onderzoek nodig. De verwachting is dat het nog vijf jaar kan duren voor de geneesmiddelen op grote schaal worden toegepast.

Samenwerkingen

GlycoTherapeutics werkt onder andere nauw samen met het Radboudumc en Radboud Universiteit, zoals in hun KWF Publiek-Private Samenwerking en NWO Take-off fase 1 consortia. Daarnaast werkt de onderneming samen met gerenommeerde universiteiten en instituten in binnen- en buitenland.
 

Meer nieuws


Radboudumc Investment Day opnieuw druk bezocht

16 oktober 2023

Op 12 oktober vond voor de derde keer de Radboudumc Investment Day plaats. Wetenschappers, ondernemers en investeerders uit de life sciences & health sector kwamen bij elkaar in het Radboudumc Experience Center om kennis uit te wisselen, te netwerken en te praten over nieuwe samenwerkingen.

lees meer

Vroege fase financiering voor Simmunext Nieuwe therapie voor de behandeling van kanker

11 augustus 2023

Met een investering van het Gelderse Vroege Fase Financiering Fonds (VFF Gelderland) kan Radboudumc spin-off Simmunext Biotherapeutics BV verder met de ontwikkeling van een nieuwe behandeling voor kanker.

lees meer

Het startup ecosysteem in Nijmegen een boost geven!

22 juni 2023

TechleapNL, Radboud Universiteit, Radboudumc en de gemeente Nijmegen organiseerden een succesvol evenement waar innovatieve health en high-tech startups hun visie deelden op de uitdagingen en kansen voor het lokale startup ecosysteem.

lees meer

Maak kennis met: Healthy Ideas, Healthy Returns

2 juni 2023

Heb jij een gouden idee om de zorg te verbeteren, maar niet de middelen om het te realiseren? Ontdek Healthy Ideas, Healthy Returns: een publiek-privaat netwerk in de Benelux dat kansen biedt voor investeringen en bedrijfsvoorstellen op het vlak van zorg.

lees meer

Terugblik op de Radboudumc Investment Day

7 oktober 2022

Op 5 oktober kwamen meer dan 100 wetenschappers, investeerders en ondernemers samen op de tweede Radboudumc Investment Day, gezamenlijk georganiseerd door Radboudumc, Oost NL en Briskr.

lees meer

Vacature: Digital Health Innovator

30 september 2022

Ben je een innovator? Wil je bouwen aan toekomstbestendige zorg? Wij maken graag kennis met je.

lees meer
  • Medewerkers
  • Intranet