Nieuws Groen licht voor Nationaal Groeifonds-projecten

18 maart 2024

Twee projecten waarbij het Radboudumc is betrokken, ontvangen subsidie uit het Nationaal Groeifonds. Het Nederlandse kabinet heeft €200 miljoen toegekend aan het Holomicrobioom Instituut, dat onderzoek gaat doen naar ‘microbiomen’ en economisch interessante toepassingen daarvan. Daarnaast ontvangt het nieuwe Centrum voor Proefdiervrije Biomedische Translatie €125 miljoen voor onderzoek naar de overgang naar proefdiervrij onderzoek.

Centrum voor Proefdiervrije Biomedische Translatie (CPBT)

Om de gezondheid van de mens te blijven verbeteren met passende en betaalbare medicijnen is een andere aanpak nodig bij de ontwikkeling van nieuwe geneesmiddelen en medische technologieën. Voor die aanpak wordt nieuwe bedrijvigheid gecreëerd rondom dierproefvrije technologie. Het Centrum voor Proefdiervrije Biomedische Translatie (CPBT), onder leiding van de Universiteit Utrecht, ontvangt €124,5 miljoen, waarvan €69,5 miljoen voorwaardelijk. 

Het Radboudumc is één van de deelnemende partners. Nael Nadif Kasri, hoogleraar Medical Neurosciences for Neurodevelopmental disorders, draagt bij aan de ontwikkeling van geavanceerde functionele metingen van hersenen op een chip. Zijn onderzoeksgroep gebruikt neuronen en spieren afgeleid van stamcellen die op een elektrische chip zijn gekweekt. Hiermee kunnen ze metingen verbeteren die gebruikt kunnen worden voor ziektemodellering en de screening van geneesmiddelen.

Holomicrobioom

Innovatieve microbioom-toepassingen hebben grote potentie voor de economie en kwaliteit, gezondheid en verduurzaming van ons voedselsysteem. Micro-organismen spelen een cruciale rol bij de ontwikkeling van nieuwe technieken voor het recyclen van dierlijke mest en het bemesten van landbouwgewassen. Bovendien leiden deze toepassingen tot voedingsproducten die de weerstand van zowel mensen als dieren versterken, evenals nieuwe benaderingen voor het voorkomen, opsporen en behandelen van chronische ziekten. De reservering voor het Holomicrobioom Instituut wordt omgezet in een toekenning van €200 miljoen, waarvan €140 miljoen voorwaardelijk. De Universiteit van Amsterdam leidt het project, namens het Radboudumc is de afdeling Medische Microbiologi betrokken.

  • Meer weten over deze onderwerpen? Klik dan via onderstaande buttons door naar meer nieuws.

    Prijzen en benoemingen

Meer informatie


Pauline Dekhuijzen

wetenschaps- en persvoorlichter

neem contact op

Meer nieuws

  • Medewerkers
  • Intranet